Boyun ve Omuz Ağrısı

Boyun ve Omuz Ağrısı

Son dönemde yapılan bir araştırmada erişkinlerde 6 ay süren boyun ağrısı %4 oranında bulunmuştur. Boyun ağrısı genellikle servikal bölge vertebreları ya da yumuşak dokusunun hastalıklarına bağlıdır. Servikal vertebreların köken alan ağrı tipik olarak boyun hareketi ile ortaya çıkar ve kısmi hassasiyet ile kısıtlılığı buna eşlik eder. Servikal vertebranın travması, disk hastalığı ya da spondilozis asemptomatik olabildiği gibi ağrılı da olabilir ve myelopati, radikülopati ya da her ikisine birden de neden olabilir. En sık etkilenen sinir kökleri cervikal 7 ve cervikal 6’ dır.

Şimdi boyun ve omuz ağrısına neden olan hastalıkları inceleyelim;

Servikal Vertebra Travması

Bel bölgesinin travmlarının aksine bölge travmasında medulla spinalis daha fazla risk altındadır. Motorlu araç kazaları, saldırılar ve düşmeler medulla spinalis zedelenmelerinin %87’ sinin nedenini oluşturur.

Servikal Disk Hastalığı

Boyun, omuz, kol ve el ağrısının en sık nedenlerinden biri alt servikal disk fıtıklaşmasıdır. Hareketle kötüleşen boyun ağrısı, katılık ve kısıtlı boyun hareketi sıktır. Sinir kökü basısı ile ağrı omuz ya da kola yayılabilir. Genç bireylerde akut servikal sinir kökü basısına yol açan rüptüre disk sıklıkla travma sonucu gelişir.

Servikal Spondilozis

Servikal vertebraların osteoartriti başın arkasına, omuza ve kola yayılan boyun ağrısına neden olabilir. Üst servikal vertebraların artrit ya da diğer patolojik durumları oksipital bölgenin arkasındaki baş ağrısının kaynağı olabilir.

Omuz bölgesindeki ağrıyı boyun bölgesindekinden kesin olarak ayırt etmek zor olabilir. Radikülopatinin semptom ve işaretleri  yoksa ayrıcı tanıda mekanik omuz ağrısı  ve yansıyan ağrı düşünülmelidir. Mekanik ağrı sıklıkla geceleri kötüleşen, lokal omu hassasiyeti ile birlikte bulunan ve kolun abdüksiyonu, iç rotasyonu ya da ekstansiyonu ile artan tarzda bir ağrıdır. Omuz ağrısı  bazen kola ve ele yayılabilir ancak bu durumlarda sinir kökü, pleksus ya da periferik sinir hastalıklarını düşündüren duyu ve motor ve refleks değişiklikleri bulunmaz.

Boyun Ağrısının Tedavisi

Boyun ağrısının tedavisi konusunda iyi düzenlenmiş klinik çalışmalar azdır. Semptomatiktedavi analjezik ilaç ve yumuşak bir boyunluk kullanımı içerir. Günümüzde servikal ve lomber disk cerrahisinin endikasyonları benzerdir.   Servikal disk fıtıklaşmasına bağlı kısmi nörelojik konservatif olarak yüksek bir başarı yüzdesi ile tedavi edilebilir. Kompresif servikal radikülopatili serviakl  spondiloziste genellikle nörolojik işaretlerin gelişimini önlemek amacı ile cerrahi dekopresyon uygulanır.

Tedavide sizlerin yapması gerekenler;

1- Öncelikle doktora başvurmalısınız. Hastanelerin ortopedi bölümü, nöroloji bölümü veya fizik tedavi bölümünden giriş yaptırmanız gerekir.

2- Doktorunuz size bazı sorular yöneltecektir. Unutmayınız ki doktorunuza vereceğiniz yanıtları önceden düşünmeli ve kendinizi iyi tanımalısınız. Çünkü vereceğiniz yanılar durumunuza uygun en iyi teşhislerin konmasına yardımcıdır. Doktorunuzun size şu soruları sorması muhtemeldir (lütfen not alınız ve bunları düşünerek durumunuzu tekrar gözden geçiriniz)

  • Ağrınız ne zamandan beri var?
  • Ağrılarınız boyunun hangi bölgesinde daha sık görülüyor?
  • Ağrılarınız kola vuruyor mu (yayılıyor mu)?
  • Daha önce tedavi süreci geçirmiş miydiniz?
  • Elinizde veya kolunuzda yaygın uyuşma var mı?
  • Yürürken veya bir şeyi elinizle tutarken kaslarınıza tam hükmedebiliyor musunuz?

3- Bir dizi muayene sürecinden sonra doktorunuz sizden bazı tetkikleri isteyecektir. Bunlar;

  • Kan ve laboratuar İncelemeleri
  • Röntgen filmi
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT)
  • MR ve ya MRI
  • EMG

Bunlardan “laboratuar tahlilleri” kanınızla ilgili özel bilgilerin toplanması için gereklidir. Bazı durumlarda şeker hastalığı, troid bezi kanseri veya yutak kanseri boyun ağrılarına neden olabilmektedir bu durumda tahliller doktorunuza yol gösterecektir.

Röntgen filmi boynunuzla ilgili genel bir bilgi verme açısından iyi bir fikirdir ancak detaylı bir görüntü için BT veya MR şarttır.

BT veya MR ise teknolojinin nimetlerindendir zira bu cihazlar sayesinde kemiklerle birlikte yumuşak dokuda rahatlıkla ve detaylandırılarak görülebilmektedir.

EMG elinizden veya kolunuzdan geçen elektrik sinyallerini ölçme işidir. Bu sayede sinirlerde ne kadar duyu kaybı var tespit edilebilir.

 

Tibbiyardim.com yazarı

Şahin Gül


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam