Genel Sağlık Sigortası Sınıfta Kaldı !

Genel Sağlık Sigortası sınıfta kaldı

 

2012’ye geçişle sağlık için yapılan devrim niteliğindeki yeniliklerden biri olan Genel Sağlık Sigortası uygulamaya konuldu. Genel Sağlık Sigortası uygulamaya konuldu fakat işler beklendiği gibi kolay olmadı. Birçok vatandaşın şikayetiyle uygulamada olan Genel Sağlık Sigortası şimdilik sınıfta kaldı.

Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası ile birlikte Gelir Testi uygulaması yapılacaktı. Bu amaçla 1 Ocak 2012’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) hayata geçirildi. Ancak Gelir Testi’nden dolayı vatandaşlar aylardır sorun yaşıyorlar. Gelir Testi için başvuru süresinin uzatılması yeni uygulamanın sınıfta kalmasına neden oldu. Vatandaş primini yatırmasına rağmen sağlık provizyonunun ancak bir ay sonra açıldığını ifade etti.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gelir Testi’nin devam ediyor olmasını mazeret olarak gösterdi ve mağdur durumdaki vatandaşın sağlık provizyon sistemi açılmadı. Sistemin açılmamasıyla birlikte acil durumda olan hastalar ve ameliyat için gün sayan hastalar bile bulundukları hastanede tüm tedavi masraflarını ceplerinden karşıladılar.

Gelir testi uygulaması; sigortası bulunmayan bir milyon yedi yüz bin kişiyi ve on sekiz yaşını bitiren okumayan kişileri ve üniversite mezunlarını kapsıyor. Ancak gelir testine herkesin başvurması için sürenin uzatılması gerekti. Süre uzatılması ile de birçok vatandaşın mağduriyeti doğdu. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim yatırmış bulunan vatandaşlar mağdur olunca şikayet üstüne şikayet yağdı. Vatandaş “Genel Sağlık Sigortası yaptırdık ama hastaneler bize bakmıyor” diye isyan etti. Vakıflara gelen bu şikayetlerde vakıf yöneticileri adres olarak Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerini gösterdi. Mağdur durumdaki vatandaş her gün sağlık provizyonum açıldı mı diye sorgulama yapmakta.

Vatandaşın mağduriyetine en güzel örneklerden birini de yirmi beş yaşını doldurduğundan ocak ayında gelir testi yaptırmış olan Y.C. adlı vatandaş. Y.C. rahatsızlandığı için 15 Şubat 2012’de Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Hastanede hiçte hoş olmayan bir sürprizle karşılaşan Y.C’ye yetkililer, “Sigortanız yok, muayene olamazsınız, olursanız da para ödeminiz gerekiyor.” dedi. Vezneye giden Y.C muayene için 15 lira, ilaçları için de eczaneye 13 lira ödedi. Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödemek için prim borcu kağıdını gecikmeli olarak mart ayında çıkartılmasıyla ocak, şubat, mart aylarının primini ödemek zorunda kaldı. Hem de ayda 35 lira olan primi 105 lira olarak ödeyen Y.C,  “Şubatta hastalandığımda beni tedavi etmeyen devlet şimdi geçmişe dönük sigorta primi istiyor. Bu haksızlık.” diyerek olaydaki mağduriyetini dile getirdi. Uygulamalardaki aksaklıklardan zarar gören Y.C. gibi birçok vatandaşın daha bulunduğu söylenmekte.

Genel Sağlık Sigortası’nda prim ödemelerine göre üç grup belirlenmiş bulunmakta:

G-0 grubu geliri olmayan vatandaşlar olup primlerini devlet karşılayanlardan oluşmakta.

G-1 grubu 295 lira üzerinde geliri olup aylık 35 lira prim ödeyenlerden oluşmakta.

G-2 grubu ise 106 lira prim ödeyenlerden ve 212 lira Genel Sağlık Sigortası primi tahakkuk edenlerden oluşmakta.

Devlet eliyle parası yatırılanların dışındaki birçok vatandaş Ziraat Bankası’na prim yatırdıktan bir ay sonra provizyonları açıldı. Bürokrasideki bu gecikmelerden canı yanan yine vatandaş oluyor. Hastaneye gidenler provizyonları ertelendiği için muayene olamadılar. Bazı illerde Sosyal Güvenlik Kurumları inisiyatif alarak para verildiği anda kişinin kimlik numarası üzerinden sağlık hizmetlerini açıyor. Böylelikle vatandaş hastaneye gidebiliyor, eczaneden ilaçlarını alabiliyor.

Bu yaşanan aksaklıklar ve gelir testi yatırmasına rağmen provizyonların bir ay sonra açılmasıyla ilgili de şunu gerekçe gösterdi: “SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda da sigorta girişinden 30 gün sonra provizyon açılıyor” açıklaması yaptı. Acil olan hastaların hastanelerde zaten tedavi ettiklerini dile getiren yetkililer, “9 milyonun üzerinde kişi başvurdu. Böyle olunca işlemler biranda tamamlanamadı. O yüzden hastalar bu süre zarfında aktivasyonları açılmadığı için tedavi olamadı. Ancak. benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için bilgisayar programları üzerindeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor.”

 

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam