Karpal Tünel Sendromu ( El bileğinde sinir sıkışması )

Karpal Tünel Sendromu

 

Karpal Tünel Sendromu Nedir ? Nasıl semptomlar (belirtiler ) verir ?

Karpal tünel sendromu el bileğinde sık görülen sinir sıkışmasına (median sinir) bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Gece uyurken uykudan uyandıran elde ve ön kolda uyuşma ve ağrı vardır. Hasta genellikle bu ağrıyla uyanır elinde önce uyuşukluk daha sonra iğnelenme hisseder. El parmakları genelde şiş hissedilir, hasta bu şişlik hissinden kurtulmak için elini şiddetli biçimde silkeler.  Normalde şişlik yoktur ancak sinir sıkışmasından dolayı hasta elini şiş gibi hisseder.

İlerleyen vakalarda başparmak, işaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağının yarısı ve avuç içinde duyu (his)  kaybı oluşur. Aynı zamanda başparmağın altında bulunan büyük şişkin kas grubunda (m. Brevis) güçsüzlük ve bu kasta atrofi ( erime, küçülme ) meydana gelir.

 

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Oluşur?

El bileğinden geçen ve elimizi rahatça hareket ettirmemizi sağlayan sinirler vardır. Bu sinirler el bileğinin içinden bir elektrik kablosunun içindeki tel misali geçip elin uyarılmasını sağlarlar. Ancak düşününki bu kablonun plastik kısmı günün birinde içe doğru kalınlaşsa ve telin elektrik taşımasını bozacak hale gelirse o zaman ne olur? Tabi ki elektrik doğru dürüst iletilemediği için ampul bir yanar bir söner. Vücudumuzda da aynı bunun gibi kabloların içinden giden tel olan sinirler el bileği tüneli tarafından sıkıştırılırlar, buda karpal tünel sendromu denilen hastalığa neden olur ve yukarda yazılan belirtiler ortaya çıkar.

 

Karpal Tünel Sendromu hangi Testle anlaşılır?

Karpal Tünel Sendromu Tinel ve Falen denilen iki testle anlaşılabilir.

Tinel Testi: El bileğinin baş parmak tarafında olan kısmına refleks çekiciyle vurularak buradaki derin tendon refleksinin uyarılmasıyla yapılır. Doktor refleks çekiciyle vurduğunda hasta tipik olarak elinde elektrik çarpması veya karıncalanma olduğunu söyler.

Falen Testi: El bileği hastanın aşağı doğru ( el öptürür şekilde )doktor tarafından maksimum şekilde itilir, hasta bu sırada şiddetli bir ağrı duyar buda falen testi pozitif demektir.

 

Karpal Tünel Sendromu kimlerde görülür? Hamilelerde neden sıktır ?

Çoğu vakanın sebebi belirsizdir ( idiyopatiktir ) . Ancak sıklıkla birlikle olduğu durumlar:

1-) Hipotiroidi

2-) Diabetes Mellitus

3-) Gebelik ( 6. Aydan sonra ) ve şişmanlık

4-) Romatoid Artrit

5-) Amiloidoz

6-) Akromegali

7-) Diyaliz Hastaları

😎 Travma

Hamilelerde vücutta dolaşan sıvı miktarı hamilelik süresi boyunca %35 artar. Bu sıvı miktarı ve ödem median siniri sıkıştırır ve bu sendroma sebep olur. Ancak korkulacak bir durum genellikle yaratmaz, nedeni doğumdan sonra bu sıvı vücuttan atılır ve daralan el bileği kanalı tekrar genişleyerek siniri rahatlatabilir. Bu süre içerisinde el ateli kullanılabilir.

 

Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nasıldır?


Öncelikle durumun ağırlığına göre 2 tip tedavi şekli vardır; Medikal tedavi ve Cerrahi tedavi.

Medikal Tedavi: Hafif ağrısı olan hastalarda geceleri el bileğine takılan bir bileklik ile birkaç haftada tamamen iyileşme sağlanabilir. Eğer düzelme olmazsa, el bileğine kortikosteroid enjeksiyonu yapılır, bu hastaların %70’inde yardımcıdır ancak hastalık bir süre sonra tekrarlayabilir.

Cerrahi Tedavi: Medikal tedaviye rağmen iyileşmeyen inatçı semptomlarda ( şikayetlerde ) veya sinir hasarlarının görülmeye başlaması cerrahi tedaviyi gerektirir. Cerrahi tedavi karpal tünel sendromunu sonlandırmak için kesin tedavi yöntemidir. Ancak unutulmaması gereken bir durumda ameliyattan sonra bez sıkma, kavanoz kapağı çevirme, el bileğini zorlama gibi durumlardan şiddetli biçimde sakınılması ve bezle yer silme gibi işlemlerin kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılması ameliyat başarısını önemli ölçüde azaltır.

 

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

 

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam