Major Depresyon Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Major Depresyon Nedir?

 

     Bugün ki konumuz toplumda çok sık rastlanan bir hastalık olan major depresyon konusu ile ilgili. Erkeklerin %15’i, kadınların ise %30’u hayatlarının bir döneminde majör depresyona girerler. Major depresyon kadınlarda erkeklere oranla neredeyse 2 kat daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınların hormonal yapısının değişkenliği, menapoz, doğum, kadının toplum içinde karşı karşıya kaldığı stress faktörlerinin çokluğu gibi durumlar gösterilebilir. Kentler de köy ve kırsal kesime oranla depresyon çok daha yaygın şekilde görülmektedir.

 

Major depresyon belirtileri nelerdir?

      Depresif duygu-durum da hasta kendini çökmüş, hüzünlü, sıkıntılı, kederli, mutsuz ve ağlamaya eğilimli olarak hisseder. Depresyondaki hastaya göre yaşam anlam ve zevkini ( anhedoni ) kaybetmiş gibidir. Kendini bir boşlukta hisseder, yaşam ile alakalı olan işlere ilgisi ve isteği kaybolmuştur. Hasta sanki hayatı boyunca bundan sonra hiç muylu olamayacakmış gibi bir hisse kapılır diğer belirtiler ise:

1-) Diyet yapmadığı halde bir ayda vücut ağırlığının %5 azalması yada artması ( atipik depresyon ),

2-) Hemen her gün uykusuzluk yada aşırı uyuma ( atipik depresyon ),

3-) Psikomotor ajitasyon ( endişeli, huzursuz, kıpır kıpır olma) yada retardasyon ( hareketlerin yavaşlaması,azalması ve suskun olma ),

4-) Hemen her gün halsizlik, yorgunluk, bitkinlik yada enerjisizlik,

5-) Kendini değersiz hissetme yada suçluluk duygusu,

6-) Düşüncelerini odaklayamama ( konsantrasyon da güçlük ) ve kararsızlık,

7-) Ölüm ve intihar düşünceleri, intihar planlamak veya intihara kalkışmak. ( Burda özellikle belirtilmesi gereken durum özellikle tek tanrı inancı olan dinlerde intiharın günah olduğunu bilen insanların  “ Bir hastalık gelse de canımı alsa yada biri gelip bana çarpsa da öldürse” gibi düşüncelerde intihar düşüncelerine girer. )

 

     Anhedoni ( Hayattan zevk alamama ) ya da depresif duygu-durumuyla beraber yukarıdaki belirtilerden 4 tanesinin olması DSM-IV kriterlerine göre major depresyon tanısı koydurur.

 

Depresyon ve intihar ?

     Depresif hastaların yaklaşık 2/3’ü intiharı düşünür. İntihar girişiminde bulunanların %75’inde depresif bulgulara rastlanmıştır. Bu yüzden depresyon tedavisi ve tanısı inan yaşamı için çok önemlidir. İntihar riski açısından insanları sınıflarsak :

Bekar Olanlar > Dul olanlar > Boşanmışlar > Evli ve Çocuksuz Olanlar > Evli ve Çocuklu Olanlar

 

     Kadınlar erkeklere göre 2 kat daha fazla intihar girişiminde bulunur ancak; intiharın ölümle sonuçlanması açısından erkekler kadınlara göre 2 kat daha başarılıdırlar. Bu farklılığın oluşmasında kadınların daha az etkili olan ( ilaç içerek intihar, bilek kesme vb. ) yöntemleri kullanması; erkeklerin ise ( ateşli silahlar, yüksekten atlama gibi. ) daha etkili yöntemleri kullanması örnek gösterilebilir.

 

M. Depresyon Tekrarlar Mı?

     Tüm major depresyon hastalarının sadece 3’te 1’inde hastalık tekrarlamaz. İki kez major depresyon tanısı almış hastada tekrar depresyon görülme riski %60-85 arasında değişir. 3 veya daha fazla depresyon atağı geçirmiş hastalarda ise tekrar depresyona girme riski %90’dan fazladır. Genç yaşta başlayan, Ailesin de major depresyon öyküsü bulunan yada depresif kişilik özellikleri olan bireylerde m.depresyon hastalığının tekrarlama riski daha fazladır.

 

Depresyon Tahlil’le ( Kan Tahliliyle ) anlaşılır mı?

      Depresyon herhangi bir şekilde kan tahliliyle anlaşılmaz. Ancak kanda tiroid fonksiyonlarına mutlaka bakılmalıdır çünkü tiroid hormonu bozuklukları depresyona sebep olabilmektedirler.

 

M. Depresyon Tedavisi Nedir?

     M.depresyon tedavisi medikal tedavi, psikoterapi, EKT ( elektron konvulsiv tedavi ) ile yapılır, farklı durumlar kombine tedavi yada sadece medikal tedaviyle hasta izlenebilir. Hangi tedavinin uygulanacağı kararını psikiyatr ayrıntılı bir anemnezin ardından, hastalığın gidişatına ve tedavinin uygunluğuna göre karar verir.

     Medikal  Tedavi ( İlaçla Tedavi ): Burada tıp etiği ve yanlış kullanımların önüne geçmek adına anti-depresan ilaç isimleri yazmayacağım ve uyarı olarak lütfen sadece doktor kontrolünde ilaç kullanınız. Anti-depresanların etkileri 2-3 hafta sonra başlar. Hasta kendini enerjik hissetmeye başlar ve hüzünlü, kederli düşüncelerden uzaklaşmaya başlar. !!!Bu dönemde özellikle hastanın intihar etme riski artar ( yalancı peri dönemi, ilaçların yan etkisiyle ) !!!. İlaçların tam etkinliği 4-6 hafta sonunda ortaya çıkar. Eğer durumda bir düzelme görülmemişse 4. Haftada ilacın dozu artırılır yada başka bir anti-depresan ilaca geçilir. Kısmi bir yanıt alınmışsa atipik anti-psikotiklerde tedaviye eklenebilir.

     EKT ( Elektron konvulsiv tedavi ): İntihar Riski yüksek hastada EKT denilen, hastaya anestezi ( uyutularak ) altında düşük miktarlarda (düşük amplitüdlü ) elektrik verilmesi yöntemi olan EKT, intihar riski yüksek gruplar için uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.

     Hasta depresyondan kurtulduğunda tedavi hemen kesilmez, tekrar depresyona dönüş ( relaps ) olmaması için tedavi 6 ay daha sürdürülür ve ilaç dozu yavaş yavaş azaltılarak bırakılır, ilaçlar birden kesinlikle kesilmez.

     Psikoterapi: Major depresyon tedavisinde sadece psikoterapiyle tedavi edilmeye kalkışılması, yapılan çalışmalarla intihar etme riskini artırtığı nedeniyle uygun değildir. Psikoterapi ancak ve ancak anti-depresan tedaviyi güçlendirici olarak kullanılabilir. Bu yüzden depresyon tedavisinde psikolog değil önce bir psikiyatrist’e gitmek daha uygundur. Psikiyatrist’in önerisi doğrultusunda psikolog bilişsel ve davranışçı terapiler uygulayarak hastaya yardımcı olabilir.

 

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

22 Yorum

  1. berna güzel gündüz dedi ki:

    majar depresiyonla ilgili yazınızı okudum cok etkilendim

  2. zübeyde dedi ki:

    intiharın eşiğindeyim bana yardım edin

    • bahadir dedi ki:

      Zübeyde,
      Hemen en yakın sağlık aciline başvuruyorsun, yaşadığın şey her ne kadar büyük olursa olsun hayat devam ediyor ve kurtaracağın, tanışacağın, rahat nefes alacağın bir çok an daha olacak hayatın da emin ol ve mutlaka en yakın acil servisine başvur lütfen…

    • Bersan dedi ki:

      Zubeyde hanim. Alahin Verdigi cani Allah alir. Kendini dini kitaplar okumakla dusuncelerini degistirmeye bak. Seytanin oyununa Gelme lutfen. Allaha sigin ve guven inan faydasini goreceksin. Allah yardumcin Olsun

  3. Gülsüm Güneş dedi ki:

    Sevgilimden ayrıldım ve sanırım intihar edeceğim. Tüm gün evde onu stalkluyorum. Bu obsesif durum ile yaşayamıyorum. Ne yapmalıyım?

    • bahadir dedi ki:

      Sn Gülsüm Güneş;

      Konuyla ilgili profesyonel destek almanız gerekiyor. Bu konuyla ilgili bir psikyatri bölümüne başvurabilirsiniz. Halk arasın da psikiyatr denildiği zaman sadece aşırı duygu durum değişikliği olan insanlarla uğraşıldığı gibi yanlış bir kanı hakim. Lütfen bir an önce vakit geçirmeden ilgili psikaytri kliniğine başvurunuz. Saygılarımla..

  4. aylan özbarlas dedi ki:

    35y yiğenim bankada çalışırken istifa etti iş bulamıyor .Büyük bir çöküntü i , .çi nde,sürekli nhastalık icadediyor.Psikiyatr Majör depresyon teşhisi koymuş.ilaç kulanmıyor.çok zayıfladı.Ailesi perişan .Bekar.DOKTOR BUNA BİR ÇARE…

    • bahadir dedi ki:

      Sn Aylan Özbarlas;

      Major depresyon tedavisin SSRI yani diğer ismi ile depresyon haplarının kullanımının önemi çok büyüktür. Bu yüzden Major Depresyon tanısı konulmuş hastalarımız da bu tedaviyi sıkı takip etmekteyiz. Özellikle bu ilac aralıklı olarak kullanılmamalı ve tedavi en az 3 Ay süreyle aralıksız devam ettirilmelidir. Bunun nedeni ise depresyon haplarının etkilerinin en az 1 ay ortalama 3 ay da sonuç vermesidir. Bu yüzden lütfen ama lütfen yeğeninizi bu tedaviyi kullanma yönünde destekleyici girişimler de bulununuz. Unutmayın ki depresyon her insanın yaşabileceği bir süreçtir ancak günümüz tıbbında bunun çaresi mevcuttur. Saygılarımla..

  5. elis dedi ki:

    2007 beri ilaç tedavisindeyim dr.olmasaydı şu an sanırım hayatta değildim.

  6. elis dedi ki:

    basit bir şey hiç değil 2 kez bileklerimi kestim ve o anları yıllar sonra rüya gibi hatırlıyorum bunları yaparken aklım uçmuştu eşimin dr yardımıyla şimdi iyiyim ara ara ilaçları bazen bıraktım hop sil baştan tedaviye yeniden ilaçlarım olmadan uyku yemek haram oluyor eşimden çocuğumdan kaçmak bile istedim çünkü ben ben değildim bir insan bu kadar ağlayamaz ama ben ağlıyordum işin kötüsü hastalığım kronik baş ağrılarında bazen öleceğimi sanıyorum birde insan sürekli bir sesten ışıktan takip edilmekten korkuyor yani tedirginlik bazen bunları nasıl yapmışım diyorum allah insana sağlık versin gerisi yalan akıl dediğin ne ki saniyelik uçar gider lütfen tedavi olun arkadaşlar bunları yazdım ki önlemini başındayken alın tedavi olun

    • Can dedi ki:

      Bende 1yıldır çok yoğun depresyon yaşıyorum. Yavaş yavaş mı iyileşiyor. Lütfen tecrübelerinizi paylaşırmısınız. Sanki hiç geçmiyecek gibi. Hergün ağlıyorum. Kimseyle görüşmüyorum. Hiç vakit geçmiyormuş gibi geliyor

      • bahadir dedi ki:

        Can Bey,
        Herhangi bir anti-depresan kullanıyormusunuz, kullanıyorsanız ilaç ismi doz öğrenebilirmiyim. Can bey bu konu hakkında psikiyatri hekiminizle görüştünüz mü ? Bazı durumlarda psikolog eşliğinde terapi almanız daha uygun bir seçenek olur. Ama unutmayın hiç birşey sizden ve sizin hayatınızdan kıymetli değil umarım en kısa sürede depresyonunuzu yenersiniz. Geçmiş olsun dileklerimle.

  7. ahmet dedi ki:

    23 yasindayim 3 yasindan beri kroniklesmis majör depresyon ile yasiyorum ve bunun üstünede inanilmaz cileli bir hayattan gectim. almanyada yasiyorum psikologlar bu isi daha kötüye götürdü moralimi ve düsüncelerimi bozdular. hastasiniz ve bu hastalikla yasamak zorundasiniz dediler. ben ömür boyu depresyondaydim fakat böyle tedavi olur mu? “tedaviden” ciktigimdan beri yarim yildir intihardan baska bir sey düsünemiyorum. kendimi intihar etmemek icin zor tutuyorum fakat kapali timarhaneyede girmek istemiyorum cünkü bunun bunu daha kötüye götürecegimden eminim. onca yil nasil dayandim ve nasil kimseye caktirmadim bilmiyorum.

    • Fatma dedi ki:

      Ve mutlaka doktorunuzun size yardım etmesine izin verin. Hayatta herşey bir bütün. Major depresyonu yenmiş biri olarak söylüyorum güven duyacağınız bir doktora gidin ve lütfen tedavinizi yarım bırakmayın. Unutmayın ki önce zahmet sonra sağanak sağanak rahmeti izlemenin keyfine doymayacaksanız inanmadığınız hiç birşey sizi sonuca götürmez Boşa Kürek çekmiş olursunuz. inanın YÜREĞINIZLE INANIN ve başarıya giden yolda en büyük darbeyi aklınızla siz yapmayın. Tüm bunlar mucize değil senin içinde var olan güç. Niyet ederek ilk adımı inanarak ikinci adımı atmış olacaksın farkına varmadan doğru yolda ilerlemeye başlayacaksın. Unutma ki Allah asla zulmetmez. Asla EMEKLERI ZAYİ ETMEZ. SENI SIZI KIMSE SEVMESEDE BEN ÇOK SEVİYORUM VE SIZE BÜTÜN KALBIMLE İNANIYORUM

  8. sena dedi ki:

    şuan gülüyorsam birden bire ağlayabiliyorum ortada hiçbirşeyy yokken ağlıyorum. neden oluyor bunlar daha 17 yaşındayım benim gireceğim çok önemli sınavlar var kendimi bunalıma sokmak istemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

  9. ece dedi ki:

    ben 22 yaşındayım .yaklaşık 3 yıldır majör depresyonundayım. ilk yıl tedavi oldum .7 ay kadar çok faydasını gördüm. sonra tekrarlandı üzüldüğüm zaman çok kötü oluyorum . şu an 7 aylık hamileyim .şikayetlerim daha da arttı . ne yapmalıyım.

  10. seda zor dedi ki:

    dört yıldır majör depresyon tanısıyla tedavi alıyorum ama sürekli tekrar ediyor. ayda bir mutlaka tekrar ediyor,ağlama nöbetlerine giriyorum, geçmişi her gün yeniden yaşıyorum ve hala aynı derecede üzülüyorum. benim yapabileceğim bir şey var mı düşünce tarzımı değiştiremiyorum.

  11. Gamze dedi ki:

    Geçen seneden beri cesaretim yok tek başıma gezemiyorum her an bayılcakmışım ölcekmişim korkusu var hep hastayım hiç ii olmuyorum sürekli kilo kaybediyorum. Bugün psikytriye gittim senin işin bnle dedi ve bana hap yazdı recetede major depresyon yaZıyodu. Verdiği hapın yan etkilerinden korktuğum için içmek istemiyorum. Bana yardım edermisiniZ…

  12. sevgi dedi ki:

    Buraya neden yazdım bilmiyorum. Kabullenmek istediğimden de emin değilim. Bir kaç kez Psikiyatri bölümünden randevu aldım ve gitmedim. Herşeyin yorucu olduğunu düşünüyorum ve eminim nefes almayı beynim yerine ben düzenliyor olsaydım, bırakırdım. İçten içe kabullendiğimi inkar edemeyeceğim, ben normal hissetmiyorum. Hayatımdan belirli bölümler çıkarılmış gibi sürekli depresif ve hüzünlü anılara tutunuyorum. Bilinçli bir şekilde yaptığımı söyleyemem fakat son 6 yılda kendimi tanımlayacak bir cümle kursam sanırım bu ‘Ben hüzünler güzeliyim’ olurdu. Hani kimin söylediğini unuttuğum şu slow şarkıda olduğu gibi.
    Hiç kimsenin yaşamının kolay olmadığını biliyorum. Olayları ben abartıyorum bunun da farkındayım ama bir gece yatağa girip sabaha karşı yorgunluktan uyuya kaldığımda bildiklerim ve hissettiklerim değişiyor. Günlerce uyuyamadığım ve birden uykuya dalıp 20 saate yakın uyuduğum zamanlar çok fazla. Sınavlara girmek yerine uyumak istiyorum. Annemle konuşmak yerine kendimi odaya kapatmak istiyorum. 6 yıl boyunca çok zorunlu kalmadıkça evden çıkmadım. gülümserken nedense birden gerçekten mutlu olduğum için mi gülüyorum diye sorguluyorum. Ailemi bile karşıma alıp seçtiğim bölüm artık benim için bir şey ifade etmiyor. Resim yapmak benim için kendimi ifade şeklim yaşama karşı varlığımı gösterme biçimim gibiydi oysa şimdi resim yapmak bana eksik hissettiriyor. Gerçekten resim yapmak istiyor muyum bunu bile bilmiyorum. Hırçın, kırgın, kızgın hissediyorum. Yorgunum.
    Keşke beni tanıyan herkes beni unutsa!
    Keşke ıssız bir adaya düşsem.
    Keşke öle bilsem.
    Beynimin içinde uğuldayıp duran seslerle bunları konuşuyorum. Başta da belirttiğim gibi neden yazdım bilmiyorum ama bir yanım çok yorgun ve kurtulmak istiyorum herşeyden sanırım. Ölmek istiyorum diyorum fakat ölmek için bile birşey yapmak istemiyorum. Ne kadar da iki yüzlüyüm değil mi!

    • bahadir dedi ki:

      Ölüm bir çare değildir, majar depresyon ciddi bir hastalıktır ve çoğunlukla tedavi gerektirir. En yakın zamanda aldığınız fakat gitmediğiniz psikiyatri randevularınıza gitmenizi tavsiye ederim, duruma göre yanına psikoterapi de eklenebilir. Geçmiş olsun dileklerimle.

  13. ali dedi ki:

    Merhaba,

    Benim yakın bir arkadaşım major depresyonda yıllardır
    17 yasinda bir bayan arkadasim. Ve ben budurumuna cok uzuluyorum… yakin oldugu icin psikiyatrise gitti. Ilac verilmis ama yillaardiir ayni tum duygulari yok olmus kafasi cok karisik dusunumeyiyor her gun ccikmaz sokakta gibi hissediyor… cikmaz yola girmis cikmak icin mucadele edemiyor… korkmuyor aglamiyor mutlu olmuyor uzulmuyor duygusuz bir insanoldumajor depresyonda ama ben bu arkadasimi suan kaybedecek bir hisse kabiliyorum. Nolur bana yardim edin akil verin benimde elimden bir sey gelmesi lazim. Insanlardan bende uzaklasiyor. Korkuyorum ben bu arkadasimin durumuna cok uzuluyorum… nolur yardim edin ne yapabilirim bana akil verin.

    • bahadir dedi ki:

      Zaman herşeyin ilacıdır. Dışarı çıkıp sosyalleşmenizi öneririm. Depresyonun önüne geçmek için önemli basamaklardan bir tanesi de insanlarla iletişime geçebilmektir.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam