Menopoz Nedir? Menopozun ortalama yaşı kaçtır ?

Menopoz Nedir ?

 

Menopoz Nedir? Menopozun ortalama yaşı kaçtır ?

Kimakterium kadın yaşamının üretim dönemi ile yaşlılık dönemi arasında yer alan bir geçiş dönemidir. Diğer bir deyişle kadındaki yumurtalık fonksiyonunun tükenme sürecidir.

Men0poz bu süre içerisinde fizyolojik(doğal) olarak uterustan( rahimden )  kaynaklanan kanamanın kesilmesi anlamına gelir. Bu dönem fizyolojik olarak 45-48 yaşlarında başlar 60 yaşlarında sonlanır. Ortalama menopoz yaşı 51’dir. Menopoz öncesi 4-5 yıla premenopozal ( Menopoz öncesi ) dönem, menopozdan sonraki 7 yıla da postmenopozal (Menopoz Sonrası ) dönem denir.

 

Menopoz neden olur ? Her kadın menapoza girer mi ?

Bir kız bebek annesinin karnında yaklaşık 4 milyon yumurtaya sahiptir ve ergenlik çağına gelene kadar bu yumurtaların çoğu atreziye ( küçülür, işlevini kaybeder ) uğrar, ancak geriye 400.000 yumurta kalır. Her mens periyotunda ( Ay hali, kanama periyotu ),  overlerde(yumurtalıklarda ) bu yumurtalardan bazıları gebelik için hazırlanır fakat aralarından genellikle bir tanesi kullanılır ve geriye kalan yumurtalar küçülüp işlevini kaybeder. Bu şekilde yumurta sayısı her mens döneminde azalır.

Menopoza yaklaşan bir kadında yumurtalıklarda bulunan yumurta sayısı iyice azalmıştır ( Yaklaşık 400-500 tane). Yumurtalıkta yumurta kalmadığı için yumurtalığın işlevi son bulur ve kadın yumurtlayamadığı için adetten kesilir.  Bu süreç her kadında aynı olan bir süreçtir ve her kadın, zamanı aynı olmamakla beraber, menapoza girer.

 

Menopozu geciktirmek mümkün mü ? Menapozu geciktiren faktörler nelerdir ?

Menopoz zamanı genetik yapıya ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Menopozu geciktiren faktörler:

1-) Gebelik Sayısı : Her yaşanılan gebelikte mens( aybaşı, ayhali ) olmadığı için ve yumurta harcanmadığı için menopoz çocuk başı yaklaşık 6 – 12 ay gecikir. 2 çocuk doğuran kadınlar hiç doğurmayanlara göre daha geç menopoza girerler.

2-) Irk: Bazı ırklar menopoza daha erken girmektedirler. Örneğin afrikada yaşayan siyah ırklar, beyaz ırklara göre daha erken menopoza girerler ( yaklaşık 2 yıl erken  ).

3-) Sosyo – Ekonomik  durum: İyi ve sağlıklı beslenen kadınlar , iyi beslenmeyen kadınlara göre menopoza daha geç yaşta girerler.

4-) Menarş Yaşı ( İlk Adet Görme Yaşı  ): Yapılan çalışmalara göre erken yaşta adet gören kadınların menopoza erken girdikleri gösterilmiştir.

5-) Sigara Kullanmama : Sigara kullanımı folikül ( yumurta ) sayısını kesin olarak azalttığı yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Unutulmamalıdır ki Menopoz patolojik ( hastalıklı ) bir süreç değil, yaşamın seyrinde görülen doğal bir olaydır.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam