Orf ve Sağmaç Nodülü

Sağmaç Nodülü ( inek Nodülü )

 

Bugünkü konumuz çok ilginç. Nedeni bu her iki nodülünde genellikle kurban bayramlarından sonra sıklığının artması. Nasıl mı? Gelin nasıl olduğunu görelim.

Sağmaç nodülü genellikle büyükbaş hayvanlardan insanlara bulaşan etkeni parapoksvirüs olan dermatolojik bir hastalıktır. Virüs genellikle hayvanın derisinden temasla bulaşır. Virüs insan tenine temasından sonra 5 gün kuluçka dönemine girer. 5 gün sonra lezyonlar,ağrılı ve  kırmızı-mavi nodül şeklinde el ve parmakların sırt kısımlarından çıkmaya başlarlar. Hastalar nodüllerin çıktığını görüp korkuyla dermatoloji kliniğine gelirler J . Ancak lezyonlar selimdir ve 4-6 hafta içerisinde kendiliğinden düzelirler. Hastanın bölgeyi kaşımaması önem arzeder. Hastalık özellikle kırsal kesimde büyükbaş hayvanlarla çok uğraşan tarım işçilerinde sık görülür.

Orf ( Koyun-Keçi Nodülü ):

Orf nodülü genellikle küçükbaş hayvanlardan insanlara bulaşan etkeni  poxvirüs olan dermatolojik bir hastalıktır . Virüs genellikle hayvanın derisinden temasla bulaşır Virüs insan tenine temasından sonra 5-7 gün kuluçka dönemine girer. 7 gün sonra lezyonlar, krutlu (kabuklu ), döküntülü ve deriden kabarık tarzda çıkarlar. Lezyonlar kırmızı ve eritemli olur daha sonra solarak dökülürler. Kol ve Elleri çok seven virüs selimdir ve 6 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Hastalık özellikle kırsal kesimde küçükbaş hayvanlarla çok uğraşan tarım işçilerinde sık görülür.

 

Sağmaç Nodülü ve Orf çıktıları yerde iz bırakırlar mı?

Hayır, bu lezyonlar kaşımaya kalkmadığınız sürece lezyonlar çıktığı gibi kaybolurlar. Lezyonlar kolay kolay insandan insana bulaşma göstermez. Eğer hayvanla uğraş devam ediyorsa lezyonlar kaybolup başka bir yerde çıkma eğilimi gösterir. Şimdi yazımızın final kısmına gelelim.

 

Kurban Bayramında Sağmaç Nodülü ve Orf’tan korunmak için ne yapalım?

Kurban bayaramında patlama yapan bu iki hastalıktan korunmak için, özellikle önceden nodül öyküsü bulunanların eldiven gibi koruyucu yöntemlerle hayvana temas etmesi gerekmektedir. Hayvanın derisi ile temasın sınırlandırılması hastalığın bulaşma riskini azaltır.

Şimdiden Kurban Bayramınız Kutlu Olsun !!

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle ….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2012 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam