Prostat Büyümesi ( Benign Prostatik Hiperplazi ) Nedir ?

Prostat Büyümesi ( Benign Prostatik Hiperplazi )


Prostat Büyümesi Kimlerde Görülür? Prostat büyümesinin nedeni nedir?

Prostat’ın bening(iyi huylu) büyümesi son derece yaygın rastlanılan ve erkekler için tam bir baş belası olan bir hastalıktır. Bu hastalık 40’lı yaşlarda erkeklerin bir kısmında, 80’li yaşlarda ise erkeklerin %90’nında vardır.

Prostat büyümesinin sebebi yüzde yüz aydınlatılamasa da; büyümesinde testesteron(erkeklik hormonu) ve anrdrojenlerin (seks steroidleri) önemli bir rol oynadığı açıktır. Çünkü çoçukluk çağında kastrasyona ( kısırlaştırılmaya ) uğrayan çocuklarda yada genetik yönden androjen ve testesteron hormonlarının işlev görmediği kişilerde prostat kanseri görülmez. Asya kıtasında yaşayan insanlarda prostat büyümesi diğer ırklara göre çok daha az görülür.

 

Prostat Büymesi Nasıl anlaşılır? Hasta hangi şikayetlerle kliniğe başvurur ?

Prostat tanısı makattan prostatın palpe(hissedilmesiyle) edilmesiyle ve semptomlarla konulabilir. Prostat büyüyüp üretra’yı ( idrar yolu’nu ) tıkamaya başlamasından itibaren semptomlar (şikayetler) ortaya çıkar. Prostatın idrar yolunu tıkamaya başlayıp semptom (şikayet) oluşturması hastalığı olan erkeklerin yalnızca %10 unda görülür. %90 erkek prostat büyümesi olduğu halde idrar yoluna doğru büyümediği için sıkıntı çekmeden yaşamına devam eder.

Prostatın idrar yoluna yakın kısmı büyüyen hastalarda idrar yolu tıkanması ( ürethra obstrüksiyonu ) en sık görülen belirtidir. Diğer belirtliler idrar akışının başlamasındaki zorluk ve işeme sırasında idrar sık sık kesilmesi şeklindedir. Bazı erkeklerde mesanenin (idrar torbasının ) aşırı şekilde  ağrılı şişmesi ve idrar torbasının sancısı, idrar sıkışıklığı, sık sık tuvalete gitme ve geceleri birkaç defa işemek için tuvalete kalkma semptomlar(şikayetler) arasındadır. Mesanenin tam boşalamaması ve idrarın tam boşaltılamaması nedeniyle idrar kanalı iltihabı ( üriner infeksiyon ) riski artar.

 

Prostat Büyümesinin Tedavisi Nasıldır?

Hafif ve Orta derecede prostat büyümesi olan hastalarda tibbi tedavi ( medikal tedavi = ilaç tedavisi ) başlanabilir. Alfa-blokerler ve 5-alfa redüktaz enzimi bloke eden ilaçlar tedavide kullanılabilir. İlaçların bilinçsiz ellerde kullanılmasını engellemek için ilaç ismi vermiyoruz, lütfen her türlü ilacı doktor kontrolünde kullanınız. Bu ilaçlardan 2 tanesi idrar akımını artırır ve prostatın hacminde küçülme sağlar. Ancak bu ilaçlarda birisi cinsel fonksiyonlarda bozulmaya sebep olabilir. Bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Renal fonksiyonda ( Böbrek Fonksiyonunda) bozulma yada mesaneye giden böbrek yollarında ( üreterlerde ) genişleme görülüyorsa artık medikal tedavinin yeri yoktur ve cerrahi tedavi gerektirir. Cerrahi olarak prostat çıkartılır veya bir bölümü yakılır ve hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. Cerrahi ameliyat olarak bir çok yeni ve modern yöntem mevcuttur.

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam