Tekrarlayan Düşük ( Düşük Yapmak, Tekrarlayan Gebelik Kayıpları )

 Tekrarlayan Düşük ( Düşük Yapmak, Tekrarlayan Gebelik Kayıpları )

 

Tekrarlayan Düşük Nedir? Tekrarlayan gebelik kayıpları Nedir ?

20 .gebelik haftasından önce ya da 500gr. Altında birbirini takip eden 3 gebelik kaybına tekrarlayan düşük denir. Tüm hamileliklerin %0.5-1′ i tekraralayan düşükle sonlanmaktadır. T.G.K ( Tekrarlayan gebelik kayıpları) ‘ nın pek çok sebebi bildirilmiştir ancak çoğunda tanıya gidebilmek için ayrıntılı muayene şarttır.

Günümüzde kan testi ve diğer yöntemler ile saptanan gebelikelerin %72-76’sı kayıpla sonuçlanmaktadır. Bu gebelikler daha anne fark etneden mens ( ay başı, adet kanaması ) yoluyla atılmaktadır. Hamilelik klinik olarak belirgin hale geldiğinde ve tespit edildikten sonra hamileleri %15-20’si düşük yapmaktadır. Yani gebe olduğunu bilen ve testini yaptıran her 10 kadından 1 ‘inin mutlu başlayan bu yolculuğu düşükle sonlanmaktadır.

 

Eğer kadın art arda 4 tane düşük yaptı ise bundan sonra ki gebeliklerin düşük olma oranı %54’tür. Ardışık 2 gebeliğin kaybından sonra araştırmaya başlamak gerekmektedir. Sadece 1 tane düşük yapmak olan bir durum olarak kabul edilebilir.

 

Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Nedenleri Nelerdir ?

 

1-) Anatomik ( Vücudun yapısıyla ilgili ) doğuştan gelen Nedenler (%1-2) :

Genellikle kadının rahmiyle ilgili doğuştan gelen anormalliklerin olduğu durumdur. Bu tip rahim anormalliği olan kadınlarda düşük genellikle 2. aydan sonra gerçekleşir. Rahim bebeğin büyümesini kaldıracak kadar genişleyemez ve bebek belirli bir büyükliği geldikten sonra rahim tarafından atılır, gebelik düşükle sonlanır. Bu tip rahim anormalliği olan hastalarda gebelik ilerlese dahi erken doğumla sonuçlanır ve bebekte gelişme geriliği, solunumsal problemler ortaya çıkabilir. Rahim anormalliğinin bir çok çeşidi vardır bunların bir kısmı ameliyatla düzeltilebilirken, bir kısmının cure ( düzelme ) şansı maalesef yoktur.

 

2-) Edinsel Tip ( Rahime olan bir müdehale veya rahimde meydana gelen deformite nedeniyle meydana gelenler ) (%9-11 ) :

 

Bu gurup içerisinde Birkaç çeşit vardır bunlar :

a-) Myomlar b-) Servikal ( Rahim Ağzı ) Yetersizlik c-) Rahim içi yapışıklıklar d-) DES’e maruziyet

 

Gözünüz korkmasın hepsini açıklayacağım. Yazımıza devam edelim.

 

a-) Myomlar : Myomlar bu grup içerisinde %48’lik oranla en büyük oranı tutmaktadır. Kısaca myomun tanımını yapacak olursak, myom rahimden köken alan ve rahimde bulunana kitlelerdir. Myomlar rahim boşluğuna doğru büyürlerse rahim boşluğunu küçültürler ve burada büyüme çalışan bebeğ yeterli alan bırakmazlar. Rahim, büyüme çalışan bebekle ve myomlarla beraber aşırı şekilde gerilir. Bunu taşıyamayan rahim sonunda bebeği atar ve düşük meydana gelir. Myomların cerrahi olarak çıkarılması bu hastalarda dramtik şekilde iyileşme sağlar ve gebeliğin sürmesine yardımcı oalbilmektedir.

 

b-) Servikal Yetersizlik / Rahim Ağzı Yetersizliği : %31-34’lük oranla bu grup içerisinde ikinci en büyük oranı tutmaktadırlar. Rahim ağızı gebelikte aynı bir şişenin kapağı gibi bebeğin içerde durmasını sağlar. Tahmin edersinizki eğer şişenin kapağı iyi kapatılmamışsa su şişeden akar, aynı bu şekilde rahim ağızı gevşek olan insanlarda gebelik haftası arttıkça yani bebek büyüdükçe rahim ağızıda açılmaya başlar bir süreden sonra rahim ağzı çok fazla açılır ve bebek metaryeli rahimden dışarı doğru çıkar. Rahim ağzı yetersizliğinin nedenleri arasında kısa rahim ağızı, çok yapılan kürtaj nedeniyle rahim ağzının genişlemesi, konizasyon dediğimiz rahim ağzının yakılarak harabiyeti ( hpv hastalarında ) , genetik ve çok travmatik doğumlar vardır. Serklaj ( Mc. Donald, Shirodkar Tedavisi) denilen bir yöntemle %72-90 başarı şansı bulunmaktadır. Serklaj dediğimz yöntem rahim ağzına konan bir dikişle rahimin bebek büyüdükçe açılması engellemek için yapılan bir operasyondur.

 

c-) İntra-Uterin Sineşiler ( Rahim içi yapışıklıklar ) : %15-19’luk oranla bu grup içerisinde üçüncü en büyük yeri tutmaktadır. Rahim içine yapılan müdahaleler rahim içerisinde yapışıklığa sebebiyet verebilirler. Bunlar :

1-) Kürtajlar

2-) Rahim İçi Enfeksiyonlar

3-) Rahim İçi Küretajlar

Bu olaylar sonucunda rahimin bozulan yapısı sonucu bebek rahimde tutunacak yer bulamaz. Tutunsa bile mevcut sağlam alanın rahim içinde bozuk olan alan oranı az olduğu için gelişimini tamamlayamaz. Bu alanda en ünlü sendrom ASCHERMANN sendromudur. Tedavide rahim içinde yerleştirilen plastik araçlarlar 2-3 ay östrojen tedavisi önerilmektedir.

 

d-) DES maruziyeti: Bu ilaç genellikle ilk 3 ayda tekrarlayan gebelik kayıplarında ön plana çıkmaktadır. Bu ilacın kullanılması aynı zamanda doğan kız çocuklarında endometrium kanseri riskini artırmaktadır.

 

3-) Genetik Nedenler (%3) :

 

Tekrarlayan düşüklerde genetik nedenler %3 lük bir oranı oluşturur. Bir gebelik kaybı ne kadar erken olursa bunun genetik nedenli olma olasılığı o kadar artar. Özellikle bebeğin koromozom sayısındaki anormallikler düşüğün genetik nedenle olduğunu belirler. Bu düşük materyalinde ( düşen bebekte ) yapılan otopsi sonucu tespit edilebilmektedir.

 

4-) Endokrin Nedenler ( %23-60 ) : Bilinen en sık düşük nedenidir. Gebeliğim devam etmesi için progesteron denilen bir hormona ihtiyaç duyulmaktadır. Bilinmeyen nedenlerle ve lutel faz bozukluğu denen bir durum sonucu progesteron kanda aniden düşer. Rahim progesteronun düştüğünü anlar, bu sinyal vücut tarafından rahime gönderilmiş bir sinyal gibidir ve rahim yetersiz progesteron nedeniyle bebeği rahimden atar, düşük gerçekleşir. Bu olayın oluşumunda diabet, tiroid hastalıkları ve poliskistik over sendromunu rol oynadığı düşünlmüştür. Neenleri konusunda araştırmalar hala devam etmektedir. Dışarıdan progesteron hormonu verilerek gebeliğin devam etmesi sağlanabilir, bu tedavi endokrin uzmanları tarafından yapılır.

 

5-) İmmünoloji Nedenler : Bu kısım çok geniş fakat sizler için özetlemeye çalışacağım. Bebeği vücut düşman bir hücre gibi görür ve vücudun savunma hücreleri lenfositler bebeğe saldırmaya başlarlar. Bu yüzden bebek bu savunma hücrelerinde aşırı zarar görerek hayatını kaybeder Ya da çok fazla miktarda hasara uğrar. Vücut bu bebeği yine düşük yoluyla kendinden uzaklaştırır. Aynı durumun terside oluşabilir yani bebek anne dokuları düşman olarak görür ve bu seferde bebek anneyi zehirlemeye başlar ( pre-eklampsi , eklampsi ) bu durumun ağır formlarındada gebelik doktor tarafından sonlandırılır. Kısacası bebek ve annenin immün ( bağışıklık ) sistemindeki yanlış anlamalar bu durumlara sebebiyet verir.

 

6-) Enfeksiyon : Rahim içinde gelişen infeksiyonlardaa bebeğin gelişimini bozar ve bebeğe zarar verir. Bu durumda vücut hasara uğramış bebeği vücutta tutmaz ve düşük geliştirir. Ureoplazma ureolitikum ve Mycoplasma Hominis rahim için enfeksiyonlarda sorumlu tutlan iki önemli bakteri türüdür. Bu bakteriler vagina yolula uterusa geçtiği düşünülür. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda özellikle ( AIDS, diabet, lenfoma v.s) bu olay normal populasyona göre daha fazla görülür.

7-) Çevresel Etmenler ve İlaçlar :

Teratojen İlaçlar ( Lütfen Teratojen ilaçlar için farmokoloji sayfasındaki yazımızı okuyun bknz. Gebelikte ilaç kullanımı ) ve iyonize radyasyon düşük oluşturan en önemli iki çevresel faktördür. Ağır metaller, anestezik maddeler ( anestezik gazlar ) ,dermatolojik ajanlar, A vitamini türevleri ( Retinoidler ) düşüklere sebep olduğu idda edilmektedir.

 

8 -) Diğer nedenler ( %45-55 ) : Tekrarlayan gebeliklerin yaklaşık yarısında tam olarak tanı konulamaz. Nedeni ortaya koymak için uzun süreli çalışma ve tecrüber gerekmektedir.

 

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle…

 

 

Stj.Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam