Vajinada Akıntı ( Vajinit, Bakteriel Vaginozis )

Vajina İltihabı, Vajinada Akıntı ( Vajinit, Bakteriel Vaginozis )


Vajina iltihabı ( Vajinit ) çok sık karşılaşılan klinik bir hastalıktır ve vajinal akıntıya sebep olur. Akıntıya sebep olan etkenler bakteriler ve mantarlar gibi mikroorganizmalardır. Vajinitte infeksiyonun tipine göre  vajinadan dışarıya sıvı akışı olur.

Normalde vajina florasında bakteri bulunur mu ?

Evet, vajina florasında lactobasillus dediğimiz bakteriler bulunur. Bu bakterilerin amacı vagina PH’sını  asidik ortamda tutmaktır ( PH: 4-5’te ) . Bu dost bakteriler vajinanın asit ortamda kalmasını sağlar, böylece vajinaya giren zararlı bakteriler bu asidik ortamda üreyemez ve ölürler. Vajinanın PH’sı ( asit ortam ) bozulursa, diğer zararlı bakteriler vajina epitelinde ( dokusunda) ve serviks’te ( rahim ağzında ) yerleşir ve burada inflamasyon (reaksiyon,iltihap) oluştururlar.

Hangi Bakteriler en sık vajinit ve akıntıya sebep olur? Akıntı rengi neden önemlidir?

En sık akıntıya sebep olan patojenler Trichomonas Vaginalis,Gardinella vaginalis, Candida Albicans, Kokobasiller ve daha nadiren anüsten dışkıyla bulaşan bakterilerdir. Akıntı rengi, akıntıya neden olan bakterinin türü açısından tanıda yardımcı olabilir.Trichomonas vaginalis, sulu kötü kokulu gri-yeşil renkte akıntıya neden olur. Candida albicans ( manilia ) peynirimsi beyaz akıntıya neden olur.

Kimlerde akıntı sık görülür ?

1-) Immün-süpresif kadınlarda ( Bağışıklık sistemi baskılanmış )

2-) Sık vajinal duş yapanlarda

3-) Antibiyotik tedavisi alanlarda

4-) Diyabetlilerde ( Özellikle C.albicans )

5-)  Düşük yada gebelik sırasında

6-) AIDS’li kişilerde

7-) Tuvalet alışkanlığı yanlış olanlarda ( arkadan öne doğru, anüsün dışkıdan temizlenmesi, doğrusu önden arkaya )

😎 Sık koitus yapanlarda ( Sperm Sıvısı baz içerikli olduğu için sık koitus ( cinsel birleşme ) floranın asidik yapısını bozarak bakteri yerleşmesine neden olur.

Akıntının tedavisi nasıl yapılır ?

Akıntının tedavisi antibiyotiklerle (fitil veya hap) yapılır ve kısa sürede (3-7 günde )iyileşme sağlanır ancak hastanın tekrar akıntıya yakalanmaması için bilgilendirme yapılır.

Akıntıya yakalanmamak için neler yapılmalı ?

1-) Sık sık vajinal duş yapmaktan kaçınılmalı: En çok yapılan hatalardan biride duşta vajinanın temizlendiği düşünülerek sık sık yıkanması, bu yıkamalar sonucunda vajinanın kendi florasında bulunan lactobasillerin sayısı azalır ve olması gereken asidik ortam bozularak diğer zararlı bakterilere davetiye çıkarır. Sık sık vajinal duş yapılmamalı.

2-) Uzun süreli antibiyotik kullanımı: Bazı insanlar antibiyotiğin her derde deva olacağı düşüncesiyle rasgele antibiyotik kullanırlar, kullanılan bu antibiyotikler vajinadaki dost lactobasillere (bakterilere) etki ederek onları öldürürler. Rasgele antibiyotik kullanmından kaçınılmalı, antibiyotikler doktor kontrolünde kullanmalıdır.

3-) Tuvalet Alışkanlığı : Özellikle arkadan-öne dışkılama sonrası yapılan temizlik anüsteki bakterilerin vajinaya yerleşmesine ve burada kolonize ( çoğalarak) olarak akıntının ortaya çıkmasına sebebiyet verirler. Tuvalet temizliği her zaman önden-arkaya doğru yapılmalıdır.

4-) Hijyen kurallarına dikkat edilmeli: İç çamaşırlar sıkca değiştirilmeli, iyi şekilde dezenfekte edilmelidir.

5-) Akıntının sebeplerinden biride cinsel yolla bakterilerin kolonizasyonudur ( çoğalmasıdır ). Burada aynı zamanda multipl partnerinde ( çok eşliliğinde ) bakteriel vajinitte predispozan (öncül ) bir yer oynadığı aşikardır ancak bu olasılık çok sık değildir. Akıntıda daha çok akla gelen ilk dört nedendir.

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam