ZATÜRRE (Pnömoni) NEDİR? ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ZATÜRRE (Pnömoni) BELİRTİLERİ

ZATÜRRE (Pnömoni) NEDİR?

Pnömoni halk arasında bilinen ismiyle zatürre. Bunu açacak olursak eğer akciğer dokusunda ki iltihaplanmadır. Bakteriler ve çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak bu hastalık meydana gelebilir. Bu hastalığı taşıyan kişiler sağlıklı bir insana bu hastalığı bulaştırabilmektedir. 

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ZATÜRRE (Pnömoni) BELİRTİLERİ

Zatürrenin akciğerlere bağlı olan bir hastalık olduğunu söylemiştik. Bunun görülen ilk belirtileri ise hızlı solunum yapmaktır. Zatürrenin belirtileri genellikle üst solunum enfeksiyonları ile karıştırılmaktadır. Üst solunum enfeksiyonları genellikle burun akıntısı,ateş ve öksürük gibi belirtiler meydana getirmektedir.

Zatürre ise bir alt solunum enfeksiyonudur. Bu durumun belirtileri hızlı nefes almak ve göğüsteki çekilmelerdir. Bu durum hayati risklere sebebiyet vermektedir. Öksürük ile beraber balgam gelmesi ise yine zatürre belirtileri arasındadır. Solunum güçlüğü, halsizlik, karın bölgesinde şişme ve şişkinlik, ciltte morarma durumu zatürrenin diğer belirtileridir.

HASTALIĞIN OLUŞUM VE GELİŞİM SÜRECİ 

Akciğere yerleşen enfeksiyon solunum yollarında ki savunma sistemini bozmaktadır. Bu sistemin bozulmasıyla beraber vücuda daha fazla mikrop girer ve içeride olan tehdidi artırır. Bununla beraber solunum yolları mukozasında hasar meydana gelir. 

ZATÜRRE NASIL BULAŞIR? 

Bu riski taşıyan insanlardan uzak durması ilk ve temel yoludur. Aynı zamanda bu kişilerin kullandığı tabak, çatal, kaşık ve benzeri şeyleri kullanmaması lazımdır. Bunları kullanırsa eğer bulaşma riski artar. 

ZATÜRENİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler çocuğunuzda görülmeye baş gösterdiği andan itibaren vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Çeşitli virüs ve bakterilerin yol açtığı zatürre hastalığı sürecinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavi yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Solunum sıkıntıları ve morarma durumları olduğu için bu tedavi süreci ayakta değil yatarak gerçekleşmektedir.

Bol sıvı alımı yapılarak ciğerde ki balgamın sökülmesine uğraşılır. Sıvı tüketimi ciğerde ki balgam miktarınız azami seviyelere indirecektir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü tabletlere ihtiyacınız olabilir bu süreç içerisinde. Doktorunuz tavsiye etmeden rast gele öksürük şurupları ve diğer tıbbi ilaçları kullanmaktan çekinmelisiniz. Bazı çocuklar aldığı virüsleri alt solunum yolunda ki rahatsızlıklar gibi atlatmazlar. Sadece basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler ve tedavi süreçleri tamamen evde geçer. Çocuktan çocuğa ve aldığı virüse bağlıdır. Eğer hastanede kalması gerekiyorsa çocuğunuz mutlaka kalmasına izin verin. Hastalığın hangi aşamasında olduğunu sadece doktorunuz bilir ve tanı koyar.

ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ? 

Çocukluk dönemimde ki aşıları ihmal etmemeniz çocuğunuzu korumaktaki atacağınız ilk ve büyük adımdır. H.influenza tip B ve pnömokok zatürre türlerine karşı koruyucudur. En çok zatürre etkeni pnömokoklara karşı 2 yaş altında kullanılan pnömokok aşısı hali hazır bir şekilde ülkemizde mevcuttur. Anne sütü savunma mekanizması oluşturmak için çok etkilidir ve korunmak için birebirdir. Özel durumlar sebebiyet vermediği sürece anne sütünü son dönemlere kadar kesmemeniz de fayda vardır. Çocuklarınızı sigara içilen yerlerden uzak tutmalısınız ve bu dumana maruz kalmalarını önlemelisiniz. Hastalık bulaşıcı olduğu için, risk taşıyan kişilerden uzak tutmanız da bir korunma yöntemidir. Kronik ve aileden gelen bir hastalığınız mevcut ise bunu da mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.

ZATÜRRE TANISI ALAN ÇOCUĞUN BAKIMINDA EVDE DİKKAT EDİLMESİGEREKEN DURUMLAR

Bebeğinizeğer altı aylıktan daha küçük ise ve sadece anne sütü ile besleniyorsa daha sıkemzirmeniz gerekmektedir. Eğer bebeğiniz altı aylıktan büyükse yüksek kaloriiçeren gıdalar tüketmesini sağlamanız lazımdır. Vücut enfeksiyonla savaşhalinde olduğundan dolayı daha fazla çaba harcamaktadır. Aldığı kalorilersayesinde daha güçlü savaşıp hastalığı yenecektir. Eğer bebeğiniz anne sütüalmıyorsa daha fazla sıvı gıda tüketmesini sağlamanız lazımdır.

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam