İnfluenza

İNFLUENZA

İnfluenza, influenza virüslerinin infeksiyonuyla oluşan akut respiratuvar bir hastalıktır. Hastalık üst ve/veya  alt solunum yollarının etkiler ve ateş, baş ağrısı, myalji, halsizlik gibi sistemik semptom ve bulgular sıklıkla hastalığa eşlik eder. Hemen hemen her kış değişik boyut ve şiddette hastalık salgınları ortaya çıkar. Böyle salgılar genel toplumda anlamlı morbidite ve başlıca pulmoner komplikasyonlara bağlı olarak belirli yüksek riskli hastalar arasında artmış mortalite oranlarıyla sonuçlanır.

 İnfluenza Belirtileri;

İnfluenza en sıklıkla baş ağrısı, ateş, titreme, kas ağrısı yada kırıklık gibi sistemik semptomların aniden başlamasıyla ve özellikle öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum sistemi belirtilerinin eşlik etmesiyle karakterize olan bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Çoğu durumda , başlangıç o kadar anidir ki hastalar hasta oldukları kesin zamanı hatırlayabilir. Doğal olarak meydana gelen tipik bir influenza vakası gösterilmiştir. Bunula birlikte görünümleri spekturmu ya kademeli ya da ani başlangıçlı soğuk algınlığına benzer afebril respiratuvar hafif şiddette bir hastalıktan çeşitli respiratuvar belirti ve bulgularla ilişkili şiddetli yorgunluğa kadar değişen genişliktedir. Vakaların çoğunda hastada 38 derece ile 41 derecelik ateş hekiminin dikkatini çeker. Hastalığın ilk 24 saatindeki hızlı ateş yükselmesi , bazen ateş bir hafta boyunca devem edebilmesine rağmen , genellikle 2-3 günlük bir peryod süresinde kademeli olarak düşmesi şeklinde devam eder. Hastalar ateş hissi ve soğukluktan şikayet ederler, halbuki gerçek üşüme nadirdir. Jeneralize yada frontalde olan baş ağrısı çoğu vakada özellikle sıkıntılıdır. Kas ağrıları en sık bacaklar ve lumbosakral bölgede olmasına rağmen vücudun herhangi bir bölümünde tutabilir. Artraljiler de gelişebilir.

Respiratuvar şikayetler sistemik semptomların yanında çok daha belirgindir. Hastaların çoğu sıklıkla substernal rahatsızlığın eşlik ettiği bir hafta ya da daha fazla süren persistan bir öksürük veya boğaz ağrısına sahiptir. Oküler belirti ve semptomlar gözlerin hareketiyle ağrı, fotofobi ve gözlerde yanmayı içerir.

Komplike olmayan influenza vakalarında fiziksel bulgular genellikle çok azdır. Hastalığın erken döneminde, özellikle yaşlı hastalarda terleme ve renk değişimi olmuş ekstremiteler bazen belirgin olmasına rağmen hasta kızarık, derisi sıcak ve kuru görülür. Frinks muayenesi şiddetli boğaz ağrısına rağmen şaşırtıcı şekilde dikkate alınmayacak sonuçlar verebilir.

Komplike olmayan influenzada, akut hastalık genellikle 2 il 5 günlük bir süre içinde çözülür ve hastaların çoğu bir hafta içinde büyük ölçüde iyileşir. Bununla birlikte, özellikle yaşlıları kapsayan önemli bir grupta güçsüzlük ya da yorgunluk birkaç hafta için kalıcı olabilir ve hızlı bir şekilde aktivitelerine tam olarak geri dönme isteği kişilerde sıkıntı oluşturabilir. Komplike olmayan influenzadan sonra birkaç hafta pulmoner fonksiyon bozuklukları devem edebilmesine rağmen bu astenin patogenetil temeli bilinmemektedir.

İnfluenza  Tedavisi

Komplike olmayan influenza vakalarında baş ağrısı , ateş ve kas ağrılarının azaltılması için asetaminofenle semptoma dayalı tedavi düşünülebilir, fakat  salisilatların Reye sendromu ile muhtemel ilişkisi yüzünden 18 yaşın altındaki çocuklarda salisilatların kullanımından kaçınılmalıdır. Öksürük genellikle kendi kendini sınırladığından dolayı öksürük baskılayıcı ilaçlar tedavide çoğunlukla verilmez, fakat eğer öksürük özellikle sıkıntılıysa kodein-içeren bileşikler verilebilir. Akut hastalık sırasında hastalara sürekli hidrasyon sağlanması, istirahat verilmesi ve özellikle eğer  hastalık şiddetliyse iyileşmeden sonra kademeli olarak tam aktivitelerine dönmeleri tavsiye edilmelidir.

Spesifik antiviral tedavi influenza için mümkündür. İnfluenza A için amantadin ve rimantadin ve nöraminidaz inhibitörleri zanamivir ve oseltamivir hem influenza A hem de influenza B için. Amantadin ve rimantadin eğer hastalığın başlamasından 48 saat içinde alınmışsa ile influenzanın solunumsal ve sistemik semptomlarının süresi yaklaşık %50 azalır.


facebook-paylas

Etiketler




Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam