Grip Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Grip Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Grip; öksürük, ateş ve boğaz enfeksiyonu, eklem ağrısı ve burun akıntısı belirtileri ile görülen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Özellikle kış aylarında görülen bir hastalıktır. Günümüzde olmasa da geçmiş zamanlarda çok grip salgını olmuştur. Bu salgınlardan dolayı dünyada pek çok insan yaşamını yitirmiş ve salgınları önlemek için yeni çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

Enfeksiyon bulaştığı yerlerde yeni tip isimlerle hastalık yapar. Örneğin; rinit, farenjit, larenjit gibi. Grip, nezle ile yani soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Çağımızdan önceki yıllarda verilen insan kayıplarını da dikkate alarak Dünya Sağlık Örgütü grip hastalığını ihbar edilmesi zorunlu hastalıklar listesine almıştır.

Grip Nedenleri:

Gribin etken virüsü Enflüanza virüsüdür. Grip oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler damlacık enfeksiyonları ile bulaşır ve bu virüsler toplumda epidemiler meydana getirebilir. Hasta öksürdüğü, aksırdığı zaman ağzından çıkan damlacıkların içindeki virüsler, sağlam bireylerin üst solunum yoluna giderek orada çoğalır.

Grip Belirti ve Bulguları:

Belirtiler, virüsler vücuda girdikten sonra iki gün sonra görülmeye başlar ve genelde beş gün ile iki hafta sonra kaybolur. Bu belirtiler; boğaz ağrısı, boğazda kızarma ve yanma, ses kısıklığı, burun akıntısı, gözlerde sulanma, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, adale ağrısı, ateş ve titremedir.

Grip, genç ve sağlıklı bireylerde normal  seyrini tamamlar ve iyileşme görülür. Ancak yaşlı, alkolik, kronik hastalığı olan risk gruplarında, sigara ve alkol kullananlarda hastalık daha uzun sürer ve ağır seyreder.

Gripte Risk Grupları:

  • Astımlı hastalar
  • Akciğer hastaları
  • Diyabetes mellituslu hastalar yani şeker hastaları
  • Kalp hastaları
  • Böbrek hastaları
  • Hipertansiyonlu hastalar yani yüksek tansiyonlu hastalar
  • Kanser hastaları
  • Bağışıklık sistemi baskılanan çocuk ve erişkinler
  • 50 yaşın üzerinde olan bireyler

Bu kişiler risk grubuna girmektedirler. Bu risk grubunda bulunan insanlara acil tedavi uygulanması şarttır ve bu kişiler gözetim altında tutulmalıdır.

Gripte Tedavi;

Gribin spesifik yani özel bir tedavisi yoktur. Tedavinin temel amacı belirtilerin giderilmesine yöneliktir. Tedavi yeterli sıvı alınması, istirahat, titremenin önlenmesi ve burun akıntısının giderilmesi, antihistaminikler(alerji giderici), C vitamini ve gerektikçe boğaz açıcılar verilmesini kapsar. Ilık tuzlu su ile gargara yapılması boğaz kızarıklarında rahatlık sağlar. Aspirin ve benzeri ilaçlar, ateş, ağrı ve kırgınlığın giderilmesi için kullanılır. Kişinin bulunduğu ve istirahatte olduğu oda nemlendirilir.

Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Ancak bakteriyel komplikasyonları önlemek ve yüksek risk gruplarında profilaktik yani koruyucu amaçla antibiyotik kullanılır.

Grip hastaları genelde kendilerinin evde tedavi etmektedir. Ancak uzun süren ve akut durumda olan hastalar hastanede tedavi edilmektedir.

Hastalarda tedavilerinin yanı sıra öncelikle hasta eğitimine önem verilmelidir.  Hastaya bireysel bakım eğitimi yapılır. Bu hasta olan kişinin daha sonraki dönemlerde hasta olmaması için atılan adımlardan biridir. Eğitim planında, virüslerin elden ele geçtiği ve aile içinde enfeksiyon zincirinin nasıl kırılacağı anlatılır. Ayrıca el yıkamasının enfeksiyonunun önlenmesindeki önemi ve organizmaların taşınmasında önlenmenin önemi anlatılır. Hasta olan kişiye tedavisinin nasıl yapılacağı, kendisinde oluşan belirtilerin nasıl tedavi edileceği, bronşit ve pnömoni gibi komplikasyonları nasıl önleyeceği hakkında eğitim yapılır.

Gribe karşı koruyucu önlemlerden biri de her yıl sonbahar bitmeden grip aşısı yaptırmaktır. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan (uzun süreli, geçmeyen hastalıkları olan) bireyler için aşılanma çok önemlidir. Ancak aşı yaptıracak olan insanların ilk önce doktora başvurarak aşı yaptırmasında bir sakınca olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Örneğin; yumurtaya, proteine ya da tavuğa alerjisi olan kişilerin aşı yaptırmaması lazımdır.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam