Alkol Kullanımının Zararları

Temmuz 27th, 2011 DiğerFarmakolojiHalk Sağlığı 0 Comments
Alkol Kullanımının Zararları

Alkol Kullanımının Zararları

Evet bugün ki konumuzun değeri gerçekten çok büyük. Alkol ve alkol alışkanlığından vazgeçebilmek ve çevrenizdekileri alkolün zararlı etkilerine karşı uyarabilmek için sizi yazımıza davet ediyoruz.

UZUNCA BİR YAZI OLACAK UMARIM SIKILMADAN ZEVKLE OKURSUNUZ…

Unutmayın ki bir kötü alışkanlığı bırakmak için onun nelere sebep olduğunu önceden bilmek ve bilgiyle donanmak gerekir. Bu bilgi birikimine sahip olamazsanız çevrenizdekilerden bir farkınızda olmaz ve bu alışkanlıktan çevrenizi kurtaramazsınız.

Alkol dünyada en çok tüketilen ve popüleritesi gerek alkol şirketleri sayesinde gerek reklamlar sayeseinde yükselen bir içecektir. Özellikle yurtdışında bu problem ciddi anlamda devletlerin başlarını ağrıtmaya devam etmektedir. Gerek maddi, manevi gerekse iş gücü kaybı açısından aşırı alkol tüketimi insanı büyük bir yıkıma götüren bir araçtır. Çevrenizdeki alkolle ilgili ŞEHİR EFSANELERİNDEN sıyrılın ve doğru bilgiye ulaşmak için yazımızı okuyun , BAŞLIYORUZ !!

Aşırı alkol tüketiminin etkileri nelerdir ?

Aşırı alkol tüketimi 2 önemli probleme neden olur. Bunlardan birisi alkol bağımlılığı, diğeri ise vücutta çeşitli dokulara verdiği hasardır.

Şimdi size bir alkol ünitesi nedir ondan bahsedelim ( ÖNEMLİ )

1 Alkol Ünitesi ( 8 gram Alkol ) = 33 cc. Lik bira = 1 küçük bardak (25ml) ağır alkollü içecek = 1 kadeh şarap.

Günlük en fazla alabileceğim alkol miktarı nedir ?

Erkekler için: 3 adet 33cclik bira içebilirsiniz yada= 3 kadeh şarap = 3 küçük bardak (25ml) ağır alkollü içecek

Bayanlar için: 2 adet 33cclik bira yada = 2 kadeh şarap = 2 küçük bardak (25ml) ağır alkollü içecek. Unutmayalım ki kadınların alkolden etkilenme oranı erkeklere göre %40 oranında daha fazladır ve erkeklere göre alkolün vücutta uzaklaştırılması daha uzun sürer.

Güvenli Alkol Sınırında Kalmak İçin Ne yapmalıyım ?

1-)Standart ölçülere uymalısınız ( ünite kuralına )

2-) Gün boyu içmekten uzak durmak

3-)Her hafta alkolsüz birkaç güne sahip olmak.

Alkolle ilgi sık bilinen HATALAR :

1-) Sadece alkollüyken sağlığım bozulabilir , ayıldıktan sonra bi zararı olmaz  ?

Cevap: Hayır, alkollü yada alkolün etkisi geçtikten kısa bir süre sonrada özellikle kronik içicilerde ( sık sık alkol tüketenlerde) sağlık bozulabilir.

2-) Düzenli alkol tüketmek,ara sıra içmekten daha faydalıdır ?

Cevap: Hayır, düzenli içimde karaciğerde sürekli bir tahribat vardır ancak ara sıra ve güvenli alkol sınırlarında alkol tüketmek karaciğerde çok daha az bir tahribata yol açar ve vücut bunu tolere ( karşılayabilir ) edebilir.

3-) Ama ben psikolojik olarak rahatlıyorum alkol içince, çok iyi hissediyorum unutuyorum sorunlarıma bana faydalı değimli alkol  ?

Cevap: Tabiki hayır,alkol kaygı giderici olarak görmenize rağmen  problemlerinizi çözmez sadece erteler ve sürekli tüketilen alkol sizi maddi manevi açıdan çok daha büyük problemlere sevk eder.

4-)Shot ( birden içkinin tamamını içmek, fondip ) atınca daha zararı oluyormuş doğrumu ?

Cevap: Bir ünite alkol tam 1 satte vücuttan uzaklaştırılır, bu yüzden atacağınız her hızlı shot karaciğerinize daha fazla yük binmesini sağlayacak ve vücudunuzda tahribat yaratacaktır, fondip,shot gibi bir anda içmek yerine içme sürenizi uzatın.

5-)Mezeyle beraber mi alkol alalım ? Mezeyle alkol zararlı mı ?

Cevap: Mezeyle (besinlerle) alınan alkolün emilimi yavaşlar,azalır. Bu yüzden yemekle,mezeyle alınan alkol sağlık için daha faydalıdır.

6-) 3 tane 33cc’lik bira içtim güvenli alkol sınırındayım direksiyon başına geçeyim mi?

Cevap: Hayır,hayır,hayır kesinlikle hayır.Çünkü alınan alkol güvenli alkol limitinin maksimumunda. Bu durumda refleksleriniz yavaşlayacak, görme mesafeniz azalacak ve alkolün verdiği cesaretle beklide kaza yapacaksınız. Türkiye de yasal sürüş için 50 promil ( 50 mg %, 500mg/lt) in altında olmalısınız bu da yaklaşık olarak 50cc ‘lik bir biraya 1.5 kadeh şaraba,yada küçük bir bardak (30ml) alkollü içeceğe denk gelir. Eğer bu limitin üzerindeyseniz, lütfen trafiğe çıkmayınız, kendi canınızı ve başkalarının canını riske atmamak için lütfen taksi tutunuz veya alkol almamış bir arkadaşınızdan yardım isteyiniz.

7-) 5 adet bira , 5 adet (25 ml ) ağır alkollü içecekten daha az zararlıdır, doğrumu ?

Cevap: Hayır yanlış. Alkol vücutta etanole çevrilir ve iki içecektede aldığınız etanol miktarı aynı bu yüzden kişi iki içecekte de uzun vadede aynı zararı görür.

8-) Kanyak ve Viski içtiğimde başım ağrıyor,bira içtiğinde ağrımıyor ? Neden  ?

Cevap: Kanyak ve viski içerisinde ek olarak diğer içkilerden daha fazla oranda izomil alkol ( konjenerler olarak bilinir) bulunur. Buda sabah kalktığınızda başınızda olan ağrının nedenidir.

Hamilelikte Alkol Tüketimi:

Hamilelik boyunca alkol alımı kesinlikle önerilmez. Nedeni düşük dozlarda alkol bile,bebeklerde gelişme geriliğine sebep olur. Fetus’ta (bebekte); mental retardardasyon ( zeka geriliği ) el ve yüzde bozukluklar ve büyüme geriliğiyle giden fetal alkol sendromu görülür.

Yazarın Yorumu:

Kendi klinik gözlemlerime dayanarak şunu belirtmek isterimki alkolün kullanımına bağlı oluşan siroz tablosu gerçekten baş belası bir hastalık. Hastaların karın kısımlarında asit denilen bir sıvı birikiyor ve bu sıvı çok artığı zamanlarda bir iğneyle boşaltılıyor ama kısa bir süre sonra tekrar doluyor  ve tekrar boşaltılıyor bu şekilde giden kötü bir süreç bekliyor alkol kullananları. Aynı zamanda sirozun etkin bir tedavisi yok ,siroz olmuş bir insan birkaç aydan, birkaç yıla kadar değişen sürelerde ölüyor. Normalde karaciğer nakli bir tedavi şansı olabilir ancak alkolik insanlar karaciğer nakil sıralarına bile alınmıyorlar alkolü tamamen bırakmadıkları sürece.

Karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına bağlı siroz hastalarının yüzlerinin renkleri sararıyor,halsiz,bitkin ve arasıra bilinç kayıplarıyla giden bir dönemden sonra ölüm kapıda bekliyor. Düşünün kim böyle ızdıraplı ve acı bir şekilde ölümü beklemek ister?

Çoğu hastanın keşke beni geriye döndürseler de o meleti keşke içeceğime duvara fırlatıp kırsam dediklerine çok şahit oldum. İnanın bana izleyen biri olarak bile bu tablo sizi etkiliyor ve bir insan gözlerinizin önünde yitip gidiyor. Bu sadece hastanede bizim gözlemlediğimiz kadarı, aile içerisinde alkolle gelen şiddet, alkolün neden olduğu trafik kazaları, insanın işinden, eşinden ve çocuğundan olması bunlar bizim görmediklerimiz ama orda can çekişen hastanın yaşadığı olaylardan sadece bir kaçı. Bu yüzden yazımın son kısımın da kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Alkolü bırakın, kullanmayın deme hakkına sahip değilim ama kullanacaksanız lütfen sınırında ve güvenli alkol sınırında kullanın. Ne kendinizi, ne ailenizi ne de sizler için çaba sarfeden doktorları üzmeyin. Umarım bu yazıdan sonra alkol hakkında tekrar düşünürsünüz. Tercih sizin…

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dilerim…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

Telif Hakları Genel Müdürlüğü, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi Takdirde Yasal işleme başvurulacaktır. Bütün eserler Tibbiyardim.com Sağlık Personelleri ve Profesyonelleri tarafından yazılmaktadır.


facebook-paylas

Etiketler

Yazar bahadir

» 333 yazısı bulunmaktadır.

Yorum Yok






Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

ARA Tibbiyardim.com

Reklamlar