Ayak Mantarı ( Tinea Pedis )

Ayak Mantarı ( Tinea Pedis )

Çok sık rastlanılan hastalıklardan biridir. En sık rastlanan etkenler trichophyton rubrum, trichophyton mentagraphytes, epidermaphyton floccosum’dur.  Genel olarak sıcak ve nemli ortamlarda hastalığın görülme oranı daha yüksektir.

 

Ayak  Mantarının Bulaşma Yolları Nelerdir?

1-) Özellikle hijyen şartları yeterli olmayan kaplıca, banyo ve havuzlar bulaş yollarındandır.

2-) Mantar sporları ayakkabılar, halı, banyo paspasları, soyunma odaları ve duş alanlarında aylarca yaşayabilirler.

3-) Mantarla infekte kişinin ayakkabısından, terliğinden, ayağını kurulamak için kullandığı havludan mantar kolaylık sağlıklı kişilere bulaşabilir.

4-) Ayakkabılarda ayağın uzun süre terli kalması, sık çorap değiştirmemek ve düzenli ayak temizliği yapmamak hastalığın risk faktörleri arasındadır.

5-) Özellikle diyabetik ve immünosupresif ( Bağışıklık sistemi baskılanmış/ çökmüş ) kişilerde mantar infeksiyonları daha çok görülür ve sık sık tekrarlar.

 

Ayak Mantarı ( Tinea Pedis ) Nasıl Bir Hastalıktır ?

Tinea Pedis ( Ayak Mantarı ) çeşitli klinik bulgularla görülmektedir. Bunlardan en yaygın olan 3 tanesini sizler için anlatmaya çalışacağım.

İnterdigital Tip: Sık olarak ayağın dış parmak aralarında görülen, gri-beyaz erezyonlar ( yaralar ) yapabilen ve ayağın planter  ( ayak tabanına ) doğru ilerleyebilen tiptir. Halk arasında bu kokulu ve soyuk tipe “ Atlet Ayağı “ ‘da denir.

Hiperkeratik Tip: Genellikle kuru bir lezyon tarzındadır, sınırları belirgin kırmızı olabilir. Tipik olarak topukta, ayak parmak uçlarında ve ayak tabanında rastlanır.

Vezikülobüller Tip: Patlayan tarzda su toplamış lezyonlar şeklinde görülür. Lezyon patlayarak açılır ve yenileri çıkar, kaşıntılıdır. Lezyon patladığında patladığı bölgede kırmızı ( eritemli ) sınırlı lezyonlar oluşabilir. Tedavi edilmediği sürece, kaybolup ayağın başka bölgelerinde çıkmaya devam ederler.

 

Ayak Mantarının Tedavisi Nasıldır?

Ayak mantarı tedavisinde topikal anti-fungal ( bölgesel mantar karşıtı ) ilaçlar ( Terbinafin, azoller ve diğer… ) ve sistemik anti-fungal ilaçlar ( terbinafin, itrakanazol, griseofulvin ) kullanılır.Bu ilaçların hepatotoksit(karaciğer bozukluğu)yapabilen ilaçlar olması nedeniyle doktor kontrolü haricinde kullanılmamalıdır.Lütfen ilaç kontrolü için doktorunuza danışınız.Size en uygun ilacı ve en uygun dozu doktorunuz sizin için belirleyecektir.Ayak mantarının tedavisi sadece ilaç ile olmaz,ilaç tedavisi yanında hastasının alacağı önlemlerde hastalığın nüksünü engeller.

Ayak Mantarında alınacak Önlemler:

1-) Hastalar terleten ayakkabu giyiminden kaçınmalıdırlar.

2-) Toplu kullanılan kaplıca, yüzme havuzları, duş alanlarında kişi mutlaka kendine özel sandalet kullanmalıdır.

3-) Terleme ve sürtünmeyi azaltma amacıyla fiziksel aktiviteye bir süreliğine ara verilebilir.

4-) Ayakların banyodan sonra ıslak bırakılmaması ve kurulanması gerekmektedir.

5-) Hastalığın yayılmaması için hastanın bölgeye kullandığı havlunun, evdeki diğer bireylerin kullandığı havludan ayrılması gerekir.

6-) Bölge kaşındıkça mantar infeksiyonu diğer sağlam deri dokularınada yayılabilir bu yüzden bölgenin kaşınmasından sakınılmalı.

7-) Hasta iç çamaşırlarını her gün değiştirmeye özen göstermelidir.

😎 Hijyen kurallarına uygun olarak en az 2-3 günde bir banyo alınmalıdır.

9-) Çorapların sık sık değiştirilmesi ve yüksek sıcaklıklarda yıkanması gerekmektedir.

10-) Aynı evde Ayak Mantarı hastalığı olan birey varsa mutlak tedavi edilmelidir.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle ….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2012 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam