Böbrek taşı için bunu önerdiler!

Böbrek taşı için bunu önerdiler!

İnsanoğlunun tüm organları muntazam olarak çalıştığı müddetçe sağlığın kıymeti olmaz. Ne zaman bir acı hissetsek anında sağlığımız için kulaktan dolma da olsa bir şeyler yapmayı deniyoruz. Birçoğumuzun duyduğu ve bazılarımızın yaşadığı bir hastalık olan böbrek taşı sancısı bilinen en şiddetli sancılardan biridir.

Türkiye’de en fazla yaşanan sağlık sorunlarından biri olan böbrek ve idrar yollarındaki taşlar genellikle idrar içindeki su ile tuz oranının dengesizleştiği durumlarda ortaya çıkan kristalleşme diye biliniyor. Bazen de beslenmeye dayalı hatalar yada kullanılan ilaçların sonucu olarak vücudun oluşturduğu böbrek ve idrar yolları taşı için Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Göktaş şöyle konuştu: “Böbrek taşları idrar akışına engel olmuyorlarsa kimi zaman hiç bulgu vermeden yıllarca sessiz kalabilir ve ağrıya yol açmayabilir. Aniden oluşmuş ve idrar yollarını tıkayan böbrek taşları ‘doğum sancısından’ bile kötü olarak tarif edilen şiddetli ağrılara neden olabilir. İdrarda yanma, bulantı ve kusma da taş hastalığının belirtilerindendir. Böbrek taşı ağrısı dünyanın en şiddetli ağrılarından biri olarak kabul edilmektedir, insan hayatını bir anda kabusa çevirebilir.”

 

Sağlığımızı ciddi manada etkileyen böbrek taşlarının yetersiz sıvı alımında da oluşabileceğini ifade eden Göktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Böbrek taşları tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak böbrek hasarına ve kaybına yol açabiliyor. Bazen sonuçları kronik böbrek yetersizliklerine kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden erken tanı ve uygun tedavi çok önemli. Herhangi bir tıkanıklık ya da ağrıya yol açmasa bile taşların böbreklere verdikleri zarar nedeniyle ciddi ve potansiyel bir risk olduğu da unutulmamalıdır. Böbrek taşların çoğu kendiliğinden düşme eğilimindedir. Tüm idrar yolu taşlarının yaklaşık 80’i ilaç tedavisi ile düşer. Taşın düşmesini etkileyen en önemli faktör taşın büyüklüğüdür. Taşların şekli ve idrar yolundaki yerleşimi de düşmeyi etkileyen önemli faktörlerdir. Böbrek ve idrar yolları taşlarının tedavisi, taşın cinsine, büyüklüğüne, yerine ve tıkanma yapıp yapmadığına bağlı olarak değişir.”

Sağlıklı olma arzusundaki bir insanın günlük en az 2.5 litre su tüketmesi gerektiği vurgulandı. Bunu önemsemeyen kişilerde %50 – %60 oranında böbrek taşı oluşumu görülüyor. Günlük en az iki litre idrara çıkılması gerektiği ifade edildi ve aksi halde böbrek taşına davetiye çıkarıldığı belirtildi.

Sağlıklı olmak adına beslenme düzeni,ne dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Göktaş: “İçeceklerden kolalı olanları değil, daha çok sitrat içeriğine sahip meşrubatları, sıkılmış meyve suları arasında portakal veya limon sularını tercih edilmeli. Özellikle idrardaki sitrat maddesi taş oluşumuna karşı koruyucu etkiye sahip. Yapılan bir araştırma, limonatanın böbrek taşlarının oluşumuna karşı önleyici etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Yaz aylarının en lezzetli içeceklerinden olan limonata, idrar sitratını artırarak taş teşekkülünü engelliyor. Kırmızı et, sakatat, tavuk ve deniz ürünleri gibi hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi böbrek taşı oluşumunu artırmaktadır. Bu tür hayvansal proteinleri fazla tüketenlerin idrarlarında kalsiyum, oksalat ve ürat gibi maddelerin miktarı artarken, taş oluşumu için koruyucu bir madde olan sitratın miktarı azalmaktadır. Son günlerde kilo vermek ve daha sağlıklı olmak adına diyete başlayanların sayısında artış çok fazla. Bu diyetlerin büyük çoğunluğu hayvansal proteinden zengin, karbonhidrattan düşük diyetler. Bu tek yönlü yüksek hayvansal protein içeren beslenme sonucunda, idrarda kalsiyum, oksalat ve ürat atılımı artıyor ve idrardaki taş oluşumunu önleyen koruyucu olan sitrat azalıyor, taş oluşumu kolaylaşıyor.” dedi.

 

Sevilay Gürsoy

 

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam