C vitamini Eksikliği ( Askorbik Asit), C vitamini Fazlalığı

C vitamini Eksikliği ( Askorbik Asit), C vitamini Fazlalığı


C vitamini nedir vücutta ne işe yarar?

Cvitamini yani diğer adıyla askrobik asir basit bir şekerdir ve güçlü bir indirgeyici ajandır. Vücutta ki anti-oksidan özelliği son yıllarda yapılan çalışmalarla bulunmuştur. Aynı zamanda kollojen yapısını sağlamlaştırarak diş etlerinin,derinin, kan damarlarının ve eklemelerin daha dayanıklı ve sağlam olmasını sağlar. Vücutta meydana gelen serbest radikalleri ( bazı toksinlerin ) okside ederek ortadan kaldırır. Aynı zamanda soğuk algınlığına ( gribe ) karşı yaygın bir inanış olarak kullanılmaktadır. Yapılan kontrollü çalışmalarda C vitaminin gribi durdurduğuna yada azalttığına dair bir veri saptanamamıştır. Çok zayıf olan iyileşme verilerinde C vitamininin hafif anti-histaminik özelliğine bağlı olduğu düşünülmektedir.

C vitamini Eksikliğinde ne görülür ?

Bir çok gıdada bolca askorbik asit ( C vitamini ) bulunduğundan aşırı katı diyetler ve yaşlılar hariç eksikliğinin görülmesi nadirdir. Uzun süreli C vitamini eksikliğinde kanama ve yara iyileşme kusuruyla karakterize skorbüt hastalığı gelişir. İngiliz Deniz Donanması Kuvvetleri 18. Yüzyılın sonunda denizde kaldıkları uzun süre boyunca skorbüt hastalığını engellemek için denizcilere limon ve limon suyu vermeye başladığı için denizcilere “ Limeys “ denilmiştir.

Aynı zamanda skorbüt hastalığı “ KORSAN HASTALIĞI olarak bilinir korsanlar uzun deniz yolculuklarında yanlarında taze,meyve sebze olmadan aylarca yolculuk yaptıkları için çoğu korsan karaya varmadan gemi içerisinde kanama ve diş dökülmeleriyle ağır seyreden skorbüt hastalığına yakalanmışlardır.  Vücut askorbik asit’i ( C vitamini ) kendi başına sentezleyemez ve mutlaka dışarıdan alması gerekmektedir. C vitamini eksikliğinde genel olarak:

1-) Saç Foliküllerinde keratoz ( Saç diplerinde kepeklenme tarzında )

2-) Perifoliküler hemorajiler ( Eklemlerde kanamalar )

3-) Şişmiş, kanamalı, süngerimsi diş etleri

4-) Diş etlerinde iltihap ( süperinfeksiyon ) be buna bağlı dişlerin kaybı

5-) Dişlerde çürüme ve kanamalar

6-) Anemi ( Kansızlık )

7-) Kesilen yerin iyileşmesinde bozukluklar.

C vitamini eksikliği kimlere sık görülür ?

C vitamini eksikliği genelde sürekli kaynamış sütle beslenen bebeklerde, sadece pirinçle beslenen topluluklarda, sebzeyle beslenmeyen yaşlılarda, alkoliklerde, anormal maddeleri yemeyi takıntı haline getirmiş kişilerde görülebilir.

C vitamini eksikliğinin Tedavisi nedir ?

İlk olarak günlük 250 mg askorbik asit verilir ve hastaya taze sebze,meyve yemesi tavsiye edilir. Daha sonra doz 40 mg’a düşürülür. Ortadan semptomların kalkması ve hastanın beslenme durumundaki düzelmeye bağlı olarak tedavi kesilir.

C Vitamini içeren besinler nelerdir ?

1-) Portakal Suyu

2-) Limon Suyu

3-) Taze meyveler

4-) Taze sebzeler

5-) Karaciğer

6-) Balık

7-) Taze inek sütü

Özellikle taze,meyve ve sebzelerde ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacak kadar c vitamini bulunur ancak maalesef C vitamini suda bekletilen sebzelerde kolayca erir; ayrıca pişirmeyle, bakır ve havayla uzun süreli temas sonucunda bozulur. Patates çok iyi bir kaynaktır ancak içindeki C vitamini depolanma sürecinden soframıza gelene kadar neredeyse kaybolur.

C vitamini Fazlalığının Zararları Nelerdir ?

Çok fazla C vitamini idrarla derhal atılır. Ancak demir emiliminde artışa ve vücutta demir yüklenmesine sebep olur. Yemeklerle C vitamini fazlalığına ulaşmak mümkün değildir ancak hap şeklinde satılan C vitamin hapları ve enerji ve sağlık verdiği yalanıyla piyasada satılan vitamin takviyelerini kullanarak bu doza ulaşmanız mümkün olmaktadır. Vitamin takviyesi yapılacaksa bunun doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Lütfen doktorunuza danışmadan multi-vitamin yalanına kanmayın hem sağlığınızdan, hemde paranızda olmayın.

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam