Eczacılık yasası günü kurtarmak içinmiş!

Eczacılık yasası günü kurtarmak içinmiş!

Devletin sağlık adına yaptığı yenilikler sayesinde daha verimli sonuçlar alınması bekleniyor. Ancak eczacılar için art arda yapılan yeniliklerden ve uygulamaya konulan yasalardan beklenen sonucun alınamayacağı düşünülmekte. Yapılan uygulamanın sağlıksız olduğu ve günü kurtarmak maksatlı olduğu iddia ediliyor. Eczacılık yasasına geleceği olmayan bir yasa gözüyle bakılıyor.

TBMM’de görüşülmekte olan meslek yasalarıyla ilgili hoşnutsuzluğunu dile getiren eczacılar, yorumda bulundular. Eczacılık eğitiminin 173. yılında konuşan eczacılar, eczacılıkla ilgili yasanın günü kurtarma maksatlı olduğunu ve geleceğe dönük başarı sağlamayacağı ifade edildi.

Daha yaşanılası bir dünya için daha adil sağlık haklarına devlet politikasında yer verildi. Hükümetin sunduğu politikalar mecliste görüşülüp tek tek hayata geçiriliyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren eczacılık yasası müjde değerinde denilerek umuda boğmuştu. En değerli maddelerden biri de belli bölgelere eczane yığılmasını önleyip eczane olması gereken yerlere dağıtım yapılması konusuydu.Eczacılar ve eczacılıkla ilgili yasalar hakkında konuşan İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sayıklan, “Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenleniyor. Bunu olumlu karşılıyoruz. Yasanın yürürlüğe gireceği yılda eczacılık yapma hakkına sahip olanlarla eczacılık fakültelerinde okumakta olan veya okumaya hak kazanmış olanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlama yapılmayacak. 2013 yılı sonrası eczacılık öğrencisi olacaklar bu haklardan yararlanamayacak. Bu yasanın da etkilerini bugünden yarına değil ancak 7- 8 yıl sonra görebiliriz” dedi.
Yasanın dikkat çeken bir diğer maddesi de stajyer eczacı düzenlemesiydi. Yapılan uygulamaya göre yeni mezun olan bir eczacı önce yardımcı eczacı olarak çalışıp işi uygulamalı olarak öğrenecek daha sonra kendisi için bir eczane açma hakkına sahip olacak. Bu konuda Sayılkan’ın görüşleriyse şöyle: “Bu hem yeni mezun eczacımız ve hem de eczane sahiplerimiz için maddi yük getiriyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı yasayla birlikte eczane gereksinimi duyulan bölgeleri yılda iki kez ilan edecek. Bu alanlarda eczane açmak isteyenlerin de hizmet puanına bakılacak. Yeni mezunların bu anlamda pek şansı yok.”

 

Sevilay Gürsoy

 

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam