Eroin Nedir? Eroin Etkileri Nelerdir? Eroin Zararları Nelerdir?

Eroin Nedir? Eroin Etkileri Nelerdir? Eroin Zararları Nelerdir?

Eroin ilk kez 1899 yılında Bayer İlaç fabrikasında üretilmiş sentetik bir uyuşturucudur. Sokak adı toz, beyaz, peynir, timsah, ejderha olarak anılır. Eroin bilinen en güçlü bağımlılık yapıcı maddedir, damar yoluyla kullanımda ilk kullanımda bağımlı kalma oranı yaklaşık %90’dır

stop-heroindrug_ring_money_colorado11-e1348927227732

Eroin Etkileri:

Genellikle damar yolu aracılığı ile kullanılan eroin alındıktan sonra kısa süre içerisinde etki gösterir. Etkisi genel olarak 4-6 saat sürer. İlk 1 saat içerisinde rush dediğimiz aşırı mutluluk hali gözlenir. Daha sonra ise sakinlik dönemi ortaya çıkar, hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kayıpları başlar, dikkat eksilir, solunum yavaşlar, göz bebekleri küçülür, ağrı his kaybı azalır, kan basıncı ve kalp atım hızı düşer. Zombie effect ( Zombi hali ) dediğimiz hal ortaya çıkar kişi mekanın ve zamanın farkına varamayacak kadar bilinçsizleşir.

295037-heroin

 

Uzun Süre Kullanımda Eroin Etkileri:

Durgunluk, ilgisizlik çevreden kopma içe kapanma durumu gözlenir. Depresyon en çok görülen yan etkilerdendir. Kişinin kendi öz bakımı düşer. Gelişen bağımlılık ve depresyon yüzünden eroin kullanıcılarının büyük kısmı intihar etme eğilimindedirler. Damar yoluyla injektörlerle kullanılması nedeniyle AİDS ( HiV), Hepatit-C, Hepatit B ve diğer kan yoluyla geçen hastalıklar eroin kullanan gruplar arasında sıklıkla gözlenmektedir. Eroin kullanıcıları arasında iktidarsızlıkta çok görülen yan etkiler arasındadır. Eroinin çekilme atakları çok kuvvetlidir hasta maddeyi bulabilmek için insan öldürecek bir konuma gelmektedir. Bu hastaların tedavileri çok zordur, genellikle tekrar maddeye başlama oranları bütün tedavilere rağmen hala önemli bir seviyededir. Bir kullanışla bağımlılık gerçekleştirebilen bu madde günümüzün en tehlikeli silahları arasındadır.
f604e1af23zv2

bayer1901

Eroinin Hikayesi:
“ Felix Hoffman ve Dressen adında ki 2 alman kimyagerin geliştirmesi sonucu bulunan ilaca yenilmez kahraman anlamına gelen “Heroisch “ismi verildi. Bayer ileri ki yıllarda ilacın etkilerinden habersiz “ Heroin “ adı altında 25 mglık şişeler halinde piyasaya sürmeye karar verdi. Heroin’in baş ağrısına, öksürüğe ve birçok hastalığa iyi geldiği şekilde pazarlanıyor doktorlar tarafından da yoğun biçimde reçete ediliyordu. İlaç eczaneye geldiği anda tükeniyor, fabrika siparişleri yetiştirmekte zorlanıyordu. Gerçeğin ortaya çıkması fazla sürmedi. Bir çok ölümün görülmesi ve bağımlılık yaptığı ortaya çıkınca ilaç hükümet tarafından yasaklandı. Ancak geride onlarca eroinman kaldı, bu eroinmanların ilaç fabrikasını kuşatıp yoksunluk sendromu nedeniyle fabrikaya saldırdıkları da bilinmektedir. Hükümet bu bağımlıları tedavi etme yolunda çok büyük çabalar ortaya koymuştur. Aynı dönemde suç oranlarında da büyük artışlar görülmüştür. Fabrika ürettiği bu madde nedeniyle ağır tazminatlar ödemiştir. “

Aile Hekimi Dr. Ahmet Bahadır UÇAR.
Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi.


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam