İNMEMİŞ TESTİS (KRİPTORŞİDİK TESTİS)

İNMEMİŞ TESTİS (KRİPTORŞİDİK TESTİS) Nedir?

İnmemiş testis testisin skrotuma yani torbaya tamamıyla inmemesi olarak bilinmektedir. Testisler doğumdan önce yada doğduktan bir yıl içerisinde normal olarak inmesi gerekir. Kriptorşidik testis de ise  testis karında yada kasıklarda kalmaktadır. Bu rahatsızlık  sıklık olarak  prematüre bebeklerde daha çok  görülmektedir.

Testislerin İnmemesinin nedeni nedir ?

İnmemiş testis rahatsızlığının neden kaynaklandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur ancak araştırmacılar bunun nedeninin gebelik sırasında annedeki hormanal bir dengesizlikten yada emriyonun hormanlara normal dışı bir tepki vermesinden olabileceği düşüncesindeler.

İnmemiş testis normal doğan bebeklerde %35 oranında görülme olasılığı olmaktayken prematürlerde görülme sıklığı %50 ye kadar çıkabilmektedir.

Testisin skrotumda olmaması her zaman bir sorun oluşturmaz.1-10 yaş arası çocuklarda retraktil (inip çıkan)testisler görülmektedir. Bu çocuklarda testis normal inişini tamamlamıştır muayene sırasında ,üşümede ,korku gibi nedenlerden refleksle testisin kasık kanalına doğru hareket etmesine neden olabilmektedir.bu testisler inmemiş sayılmazlar. Ancak inmemiş testis durumu veya şüphesi özellikle bir testiste ise vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

İnmemiş Testisin Riskleri Nelerdir ?

Unutulmamalıdır ki inmemiş testis rahatsızlığı, kısırlık, kasık fıtığı ve testis kanseri risklerini arttırmaktadır.çocuğunuzun kasıklarında şiddetli bir ağrı yada aşırı duyarlılık varsa vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

İnmemiş testisler bebeklerin ilk yılında genelde dikkatli şekilde takip edilir. Bebek 10 aylık olduğunda testisler hâlâ yerlerine inmemişlerse, büyük bir ihtimalle kendiliklerinden inmezler ve ideal olarak 2 yaşından önce ameliyat ile yerlerine indirilmeleri gerekir.

İnmemiş Testisin Tedavisi Nedir ?

İnmemiş testislerde en sık olarak kullanılan yöntem orşipeksi diye adlandırılan cerrahi uygulamadır. İnmemiş testiste cerrahi müdahale fertilizasyonu (üremeyi, kısırlığı engellemek için) arttırmak için yapılır. Orşipeksi ile başarı oranı çok yüksektir.laparoskopi veya inguino abdominal eksplorasyon palpe dahi edilemeyen testislerin tedavisinde ilk yapılacak olan uygulamadır.İnmemiş testis tedavisinde en ideal zaman 1-2 yaştır.İnmemiş testis tedavisinde cerrahi müdahale dışında hormonal tedavi iki ile dört hafta içinde birkaç doza bölünmek üzere 5.000 -10000ünite koriyon gonodotropi hormanu HcG ve luteinize hormon beraber yada tek başına kullanımlarından oluşur. Genelde 6 aydan büyük bebeklerde hormonal tedavi başlanabilir.başarı oranı cerrahi müdahale kadar olmasada %6-70 civarındadır.Çocuğu olan bireylerin çocukların genital bölgelerinin dış görünüş olarak normal olsa bile aileler elleri ile muayene yaparak skrotumun için detestislerin her ikisininde varlığını hissetmelidir. Eğer normal olmayan bir durum söz konusu varsa bir üroloğa başvurulmalıdır.

 

Dr. Ahmet BAHADIR UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

 

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam