Kuduz Hastalığı Nedir ?

Kuduz Hastalığı Nedir ?

Kuduz hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşan bir viral hastalıktır. Virüsün ana kaynağı kan emici yarasalardır. Hastalık bu yarasalar harici bulaştığı tüm canlıları öldürür. İnsanlara genelde virüsle enfekte olmuş köpeklerden bulaşır.Virüs enfekte köpeğin salyasında bulunur ve deri bütünlüğünü bozulup enfekte tükrüğün içeriye girmesi sonucu hastalık bulaşır.

Virüs öncelikle kaslara yerleşir. Daha sonra periferik sinire geçerek merkezi sinir sistemine doğru ilerler. Isırık bölgesi beyne ne kadar uzaksa hastalığın beyne ulaşması o kadar uzun süre alır. Buda tedavi için iyi bir olaydır.

Hastalığa yakalandıktan sonra kurtulan kişi şimdiye kadar sadece bir kişidir. Bu kişide kurtulduktan sonra annesini tanımasına rağmen konuşma ve yürüme gibi yeteneklerini kaybetmiştir ve her şeye yeniden öğrenmek zorunda kalmıştır.Bu yüzden erken tedavi gerçekten önemlidir. Öncelikle saldıran hayvan incelenmelidir. Eğer durup dururken saldırmışsa hemen hayvan yakalanmalı iyi koşullarda 15 gün bakılmalıdır. Bu süre zarfında ölürse hayvan kuduz virüsü taraması için hayvanın beyni kuduz merkezine gönderilmelidir.

Kuduz Hastalığının Semptomları Nelerdir ?

Hastalığın ortaya çıkması virüsün merkezi sinir sistemine ulaşmasıyla alakalıdır. İlk birkaç gün içerisinde boğaz ağrısı , halsizlik, sinirlilik, depresyon , ateş ve kusma gibi kesin olmayan şüphe erici semptomlar ortaya çıkabilir. Kesin semptomlar ise yara yerinde kaşıntı, ağrı ve acıdır. Hastalık ilerledikçe hasta saldırganlaşır (%80).Virüs öncelikle kaslara yerleştiği için bazı durumlar ısırılan bölgede kas kasılmaları görülebilir.Hidrofobi dediğimiz su korkusu gelişebilir.Tüm bu durumlar gerçekleştikten  2 hafta sonra hasta genelde komaya girer ve ölümle sonuçlanır. Kuduz aşısı yapılmadıkça ölüm kaçınılmazdır.

Kuduz Hastalığını Nasıl teşhis Ederiz ?

Öncelik yukarıda bahsettiğim klinik bulguların olması bizlere yardımcı olabilir. Hayvan yakalandıysa salyasında virüsü arayabiliriz ve bu bize kesin sonuç verir. Ayrıca aşısız serum çalışmasında kuduz virüsüne karşı oluşan antikor sayısının 4 katına çıkması da bizi bu yönde düşündürür. Ve son olarak ta floresan antikor tekniği dediğimiz yöntemi de kullanabiliriz.

Kuduz Hastalığının Tedavisi

Öncelikle virüsü olabildiğine vücudumuzdan uzaklaştırmamız gerekmektedir. Isırılan bölgeyi bol sabunlu su ile yıkamamız gerekmektedir. Eğer hayvanı yakalayabildiysek 10 gün boyunca gözlem altında tutmamız gerekmektedir.İnaktif kuduz aşısı ısırılan kişilere yapmalıyız. Bu aşıyı kas içine ve ısırıldıktan sonra 0,3,7,14. Günlerde yapmamız gerekmektedir. Eğer hayvanın kuduz olmadığı ispatlanırsa tedaviyi bırakabiliriz.
Bazı riskli  kişilerde bu aşıyı daha önceden vurabilir. Örneğin veteriner hekimler..

Stj. Dr. Kenan Aydın

Tibbiyardim.com yazarı


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam