Miyom Tedavisi, Miyomektomi ( Miyom Aldırma ) Nedir ?

MİYOM TEDAVİSİ

            Miyom nedir tedaviden önce kısaca ondan bahsedelim. Miyom, rahim kaslarında oluşan kitlelerdir ve iyi huyludurlar. Halk arasında ur adı verilmektedir. Tedavi yönteminin birden fazla çeşidi vardır. Tedavinin amacı hastalık sürecinde ki aşırı kanamayı azaltmak ve görülen ağrıları minimum düzeye indirmektir. Bu belirtiler yoksa eğer tedavi süreci başlamaz. Bunlar ve benzeri şikâyetleriniz varsa eğer 4 adet tedavi yöntemi mevcuttur.

HORMON TEDAVİSİ

            Hormon tedavisi sürecinde hastaya GnRH agonistleri adı verilen ilaçlar verilir. Bu ilaçlar menopoz oluşturup hastadaki östrojen düzeyinin düşmesine yardımcı olurlar. Alınan bu ilacın diğer bir etkisi ise miyomları besleyen damarlar küçülür ve incelir hastanın şikâyetleri azalır böylelikle. İyileşme süreci alınan hormonlar ile doğru orantılıdır. Tedavinin sürekliliği ve hormon alımı kesilmemelidir bu süreçte, eğer kesilirse şikayetler yeniden baş gösterebilir. Hormon tedavisinin sürekli kullanımı da fayda sağlamaz hastaya. Kalıcı bir yöntem değildir bunun yanı sıra sürekli kullanılması halinde osteoporoz ve menopoz belirtileri şiddetli bir hal alır. Diğer tedavi yöntemlerini ret edenler bu tedavi şeklini geçici olarak kullanmaktadır.

MİYOMEKTOMİ

            Miyomektomi tedavisi aslında cerrahi bir müdahaledir. Bu tedavi şekli genel anestezi uygulanarak miyomların birer birer rahimden çıkarılması işlemidir. Bu işlem sayesinde doğurganlık özelliği koruma altına alınmaktadır. Özellikle yaşı ilerlememiş olan genç bayanlar bu yönteme başvurmaktadırlar. Bu ameliyat genellikle karın bölgesinde açık cerrahi işlemi kullanılarak yapılmaktadır. Operasyon esnasında MR yöntemi ile tek bir miyom tespit edildiyse eğer en uygun tedavi şekli miyomektomidir. Fakat miyom sayısı arttıkça bu ameliyat zorlaşmaktadır ve sonuçları daha az tatmin edici bir hal almaktadır. Miyomektomi ameliyatında ki süre ise miyom sayısıyla doğru orantılıdır ne kadar çok miyom varsa ameliyat o kadar uzun sürer ve zor geçer. Ameliyat esnasında kan kaybı fazla olduğundan dolayı ameliyat sonrasında ağrılar ve bazı komplikasyonlara maruz kalma durumu gerçekleşebilir. Ameliyattan sonra uzun süre hastanede yatabilirsiniz.

HİSTEREKTOMİ

            Genel anestezi yöntemi kullanılarak rahmin tamamı dışarı çıkarılır. Hastanın yaş durumuna göre yumurtalıklarda dışarı alınabilir. Eğer hasta 40 yaşı ve üzerinde ise yumurtalıkların dışarı alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu tedavi yöntemini kullanan bayanların çok sayıda miyomları vardır ayrıca menopoza girmiş ve ya artık çocuk sahibi olmak istemeyen bayanlardır. Rahim tamamen dışarı alındığı için miyomlar neredeyse tamamen tedavi edilir. Operasyonun başarı yüzdesi gayet yüksektir. En çok kullanılan tedavi yöntemi miyom tedavisinde histerektomidir. Bu yöntem en çok kullanılan yöntem olmasına rağmen ameliyat sonrasında bir dizi sıkıntılar oluşturabilmektedir. Bunların içerisinde kabızlık, idrar tutamama, psikosexüel ve şiddetli menopoz yer almaktadır. Artık bu yöntemin yerini yavaş yavaş embolizasyon yöntemi almaktadır ve kullanım oranı gittikçe yükselmektedir.

EMBOLİZASYON

            Embolizasyon yöntemi, lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Kasık bölgesinden ince bir kateterle rahmi besleyen atardamarlara girilir ve bu damarlara tıkayıcı tanecikler verilir. Tıkanma sonucu ile beslenemeyen miyomlar giderek zayıflarlar, küçülürler ve hatta ölürler. Rahim bölgesi diğer karın bölgesinde ki damarlardan beslendiklerinden dolayı zarar görmez.

Saydığımız yöntemler arasında size en uygun yöntemin hangisi olduğunu doktorunuz mutlaka belirleyecektir. Size en uygun yöntem ile bu sıkıntıdan kurtulmanız mümkündür. Alternatif tıbbın gelişmesiyle beraber yeni tedavi yöntemleri de araştırılmaktadır.


facebook-paylas

Etiketler

1 Yorum

  1. gamze kaya dedi ki:

    faydalı bir makale. tesekkurler.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam