Rektosel Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Rektosel

Teşhis  Kriterleri

  • Feçesin boşalmasında güçlük
  • Vajinal dolgunluk hissi (aşağıya doğru bası hissi)
  • Vajinal duvarın aşağı yarısında kitle varlığı hissi.

Rektosel, rektum ve vajina arasındaki yağ dokusunun doğum sırasında bozulması ya da parçalanması nedeni ile oluşan rektum ve vajinal duvar arasındaki fıtıktır.

Doğum sırasında özellikle iri bebek, makat geliş (bebeğin poposunun önce çıkması) ve çoğul gebelikte doğumu sırasında bir miktar hasar her zaman olur. Erken tedavi bunları önlemeyi sağlayabilir.

Bütün gebeler kısmen rektosele maruz kalmış olsalar da, bu durum kadının doğurganlık yılları geçinceye kadar ya da menopozdan birkaç yıl sonrasına kadar belirgin hale gelmez.

Doğum ve hastanın dokularının kalıtımsal olarak tonusu ve kalitesine ilaveten bağırsak alışkanlıkları rektosel gelişiminde önemli faktörler olabilir. Uzun süren kabızlık ıkınma ile birlikte rektosele neden olabilir veya en azından mevcut olan rektoseli şiddetlendirebilir. Tam tersine doğum travması ile oluşan rektosel, rektosel duvarında katı feçes paketi oluşturarak uzun süreli kabızlığı veya yanlış tedavi edilmiş bağırsak hastalıklarını şiddetlendirebilir. Bu yüzden rektoselin sebebini rektoselin etkisinden ayırt etmek güç olabilir.

Rektosel Belirtileri;

Küçük bir rektosel, gerçekte bütün kadınlarda gösterilebilir, genellikle bir belirtiye neden olmaz. Yaygın olan daha iri rektosellerde vajinal basınç duygusu, rektal dolgunluk ve istem dışı boşalma belirtileri vardır. Hasta boşaltım sırasında rektoseli el ile azaltmanın ya da düzeltmenin gerekli olduğunu söyleyebilir. Katı feçesin el ile çıkartılması bazen gerekli bir durumdur. Hastalıkta uzun süreli olan bu durumlarda lavman kullanımı da görülebilir.

Hastanın ıkındırılarak bazen perineye hafif bası yapılarak yapılan muayenede vajinal duvara doğru bir kitlenin çıktığı ve vajinal duvarın şiştiği görülür. En iyi muayene yöntemi işaret parmağı vajene orta parmak rektuma sokularak yapılan rektum – vajinal muayene de vajen içinde yer etmiş olan ince duvarlı bir şişkinliği belirginleştirir. Daha önce fark edilmemiş veya tamir edilmemiş olan rektoseller perinenin normal kalın ve kuvvetli kas yapısına zarar vermiş olabilir.

Rektoselde Tedavi

Sertleşmiş feçesin parmakla çıkarılması gerekebilir.

Medikal Tedbirler; genellikle hasta çocuk sayısını tamamlayıncaya kadar tam belirtili rektoselin medikal tedavisi hastaya tavsiye edilir. Sıvı alımında artış ve yanlış diyetin düzeltilmesi faydalı olabilir. Geçici tedbir olarak, eğer vajende aleti tutabilecek yeterlilikte ise büyük yuvarlak top veya şişebilen halka şeklinde vajinal duvarda iyileşme görülür.

Cerrahi Tedbirler;  rektoselde bazı komplikasyonlara sebebiyet vermemek için nadiren cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak rektosel dışkılamayı zorlaştıracak kadar büyüdüğünde veya dışkılamak için hasta rektoseli el ile düzeltmek gereğini hissediyorsa ya da rahatsızlığa veya doku harabiyetine neden olacak kadar dışarıya doğru çıkıntı yapıyorsa cerrahi tedavi kesinlikle gerekmektedir.

Uzun süreli kabızlık düzeltilmişse, operasyonu takiben vajinal doğumdan çekinilirse, aynı anda beraberinde bazı rahatsızlıklar da görülmüşse rektoselin tekrarı normaldir.


facebook-paylas

Etiketler

3 Yorum

  1. akila dedi ki:

    Sonuç tamamen iyileşme yada hastalık tekrardan yüzeye gelmek gibi bir durum vamidir

  2. Bella dedi ki:

    Mrba bağırsağımda fıtık olduğunu söylediler fakat ameliyatını yapabılen doktor yok bana yardımcı olabilirmisiniz

    • bahadir dedi ki:

      Nasıl yok ? Size verilen tanıyı ve gerekli tetkikleri yazarak tekrar gönderir misiniz yorum olarak ?





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam