Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Uyglunamalıdır ?

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR?

            Tüp bebek tedavisini özetleyecek olursak kadın üreme hücreleri olan yumurtaları ve baba üreme hücreleri olan spermleri laboratuvar ortamında bir araya getirerek sağlıklı bir şekilde döllenme sürecidir. Bu gelişimin ilk aşamalara laboratuvar ortamında gerçekleşmektedir. Döllenen yumurtalar bölünmeye burada başlar ve embriyo adı verilen ilk gelişimlerini burada tamamlarlar.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANMALIDIR ?

            Bilindiği üzere tüp bebek tedavisi doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu en etkili yöntemdir. Bayanlara özel olan bazı hastalıkların tedavi edilmesi tüp bebek kullanımını doğurabilir. Bu hastalıklardan bir tanesi polikistik over sendromudur. Bu sendromun yol açtığı bazı olumsuz durumlar vardır. Bunlar ise yumurtalıkta çok sayıda kist görülmesi ve buna bağlı olarak düzensiz adetlerin görülmesi. Aşırı tüylenme, şişmanlık, vücutta sivilce artışları ilerlediği durumlarda kısırlık durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumları ilaç tedavisiyle aşmanız mümkündür. Şayet ilaç tedavisi etkili olmadıysa tüp bebek tedavisini uygulayabilirsiniz.

TÜB BEBEK TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞVURMALISINIZ?

            Tüp bebek tedavisine anne rahminde ki yumurtaların döllenebilmesi için çatlayıp çatlamadığını öğrenmeniz gerekir. Doktorunuz bu durumu yakından takip eder ve ne zaman tedavi sürecine gireceğinizi size haber verir. Bu durumdan önce ise aşılama yöntemine başvurulur eğer bu yöntemde sonuçsuz kalırsa doktorunuz artık sizi tüp bebek tedavisine yönlendirir.

Erkeklerde görülen belirtiler ise sperm sayısında ki azlık ve kalitesizlik durumudur. Tüp bebek tedavisine başvurmanızın asıl nedenleri ise görülen kısırlık problemidir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

            Tüp bebek tedavisi şartlar uygunsa eğer çiftler için ortalama 1 ila 2 hafta sürebilir. Ama tedavide atılan her bir basamak kişiden kişiye göre değişebilir bu süre artar ve ya azalabilir. Çiftlerin yapması gereken bu süreçte doktorların belirlediği aralıklarda tüp bebek merkezini ziyaret etmektir. Kontrollerini gününde, zamanında ve aksatmadan gerçekleştirirlerse kendilerinin yararınadır.

TEDAVİ SÜRECİNDE YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER

            Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar elde etmek istiyorsanız eğer sağlığınızı olumsuz yönden etkileyebilecek şeylerden kaçınmalısınız. Bu tedaviye başlayan çiftlerin, en az tedavi sürecinden 3 ay önce alkol ve sigara tüketimini bırakmaları lazım. Aşırı kilo sorunları varsa eğer bayan hastalarda gerekli diyetleri yapıp kilo sorunlarından kurtulmaya çalışmalıdırlar. Doktorunuzun ön gördüğü kilolarda olursanız eğer bu süreci daha sağlıklı ve daha başarılı bir şekilde atlatabilirsiniz.

Yapılması gereken çok bir şey yoktur aslında sadece yasak olan şeylere riayet etmeniz yeterlidir. Size vereceğimiz tavsiye sadece dinlenmek olabilir. Bu süreçte en çok merak edilen olay hangi gıdaları tüketmeliyim sorusudur. İstediğiniz gıdaları aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz ve bol bol su içmenizde fayda vardır.

TÜB BEBEK TEDAVİSİNDE İLAÇ KULLANIMI

            Bu süreçte size en masraflı olan ilaç yumurta gelişiminizde yardımcı olan ilaçlardır. Aldığınız ilaçların çoğu ise beyninize sizde olmayan hormonların sanki varmış ve salgılanıyormuş hissi vermesidir. Eğer tedaviye cevap vermiyorsa vücudunuz yüksek dozda ilaç alımının size hiçbir yararı yoktur. Yararı olmadığı gibi olumsuz yan etkilerde meydana gelmektedir. Yüksek doz kullanımının gerekli olduğu yerlerde vardır örneğin embriyo sayısını artırmak için kullanılır.

TÜB BEBEK TEDAVİSİNDE DEVLET DESTEĞİ

            Devlet katkı payı ödemelerini bazı şartlarda vermektedir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak yaşınızı söyleyebiliriz. 23 yaşını doldurmuş ve 39 yaşından gün almamanız lazımdır. Tüp bebek tedavisinden faydalanabilmek için bu heyet raporu almanız lazım bu şekilde rahatsızlığınızı ispat etmiş olacaksınız. Bu raporu özel hastanelerden alamazsınız. Üniversite hastaneleri ve eğitim veren devlet hastaneleri size yardımcı olacaktır.

 

 

 

            


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam