Türkiye’de kadavra mumyalamak için makine yapıldı!

Türkiye’de kadavra mumyalamak için makine yapıldı! 

Tıbbi amaçlı araştırmalarda kullanılan kadavraların üzerinde uzun süreli çalışmaları mümkün kılacak olan bir makine yapıldı. Bu makine mumyalama işlemini gerçekleştiriyor ve tıbbi çalışmalara destek veriyor. Eski Mısırlılardan beridir kullanılan mumyalama yönteminin artık tıp için daha iyi kullanılabileceği belirtildi.

Ülkemizde tıbbi çalışmalar için dışarıdan kadavra getiriliyordu ancak bu makine ile artık kendi kadavramıza sahip olabileceğiz. Cerrahpaşa Üniversitesi öğretim görevlisi Yahya Bedir bu yeni uygulama için “Bu kadavrayı 10 bin yıl saklasınlar bir şey olmaz” dedi. 

Elektrik Mühendisi olan Yahya Bedir Anatomi Temel Bilim Dalı laboratuarında bir makine kurdu ve anatomi bölüm hocalarına brifing verdi.

Beş günlük bir zamanlamadan sonra mumyalama işlemi gerçekleşmiş olacak. Suudi Arabistan’daki Kral Abdülaziz Üniversitesi’nde de mumyalama işlemi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Abdulmonem Hayani ve Yayhya Bedir iş birliğiyle yaklaşık yüz ceset mumyalandı. Ülkemizde gerçekleştirilen mumyalama işleminden memnun kalınması halinde işleme devam edileceği belirtildi. Yahya Bedir, “İsterse bu kadavrayı 1000 yıl isterse 10 bin yıl saklasınlar bir şey olmaz” dedi.

Yahya Bedir, kadavranın morglarda normalde ‘formalin’ adlı bir malzemeyle beklemesi sağlanıyor ve bu sağlıklı bir yöntem değil dedi. Bedir, “Hem üniversite personeli hem de öğrenciler kansere maruz kalıyor. AB, açık formalin kullanılmasını yasakladı. Ayrıca bu metot çok pahalı. Biz formalin yerine reçineyi kullanıyoruz. Mumyalamayla kadavralar yumuşak doku halinde korunuyor, iç organları da doğal reçine sistemiyle bozulmadan kalıyor” dedi.

Dünyada ilk kez yapılan mumyalama makinesinin ülkemizde yapılışına dikkat çekildi. Bedir, “Bu işi dünyada ilk biz başlattık. Patenti bize ait. Bu makineyi İkitelli’deki atölyemizde ürettik. Yani Türk malı. Şimdilik bir cihazımız eksik. Onu da yakında çözüyoruz. Makinemiz 6 saatte 3 kadavra mumyalayabilecek” dedi. 

 Bu yeni uygulamanın tıbba katkısı kadar faili meçhul cinayetlere de yardımcı olacağı düşünülüyor. Faili meçhullerin soruşturmasında kadavranın uzun süre bekletilemediği düşünülürse mumyalama tekniği oldukça işe yarar konuma gelecek. Böylelikle var olan delillerde kaybolmayacak. Bedir, “Adli tıp parça arşivi oluşturabilir. Türkiye’de 20-30 yıl sonra onlarca faili meçhul soruşturması başlatıldı. Ama ortada doğru düzgün belge yok. Adamın mezarını açmak mecburiyetinde kalıyorlar. Ki, o cesedin o mezarlıktan alınıp başka bir yere götürülmeyeceği ne malum. Biz bu problemi de çözüyoruz. Bu projemizi Adalet Bakanlığı’na götüreceğiz” dedi.

 

 

 

Sevilay Gürsoy

 

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam