Yardımcı Üreme Teknikleri Nelerdir?

Yardımcı üreme teknikleri:

 

Yardımcı üreme tekniklerinde doğal yoldan gebe sahibi olamayan çiftlerde uygulanır. Bu teknikler günümüz şartların pahalı tekniklerdir ve uzmanlık gerektirir. Şimdi bu teknikleri sıralayalım:

1-) Donmuş Spermlerle Yapılan Üreme: Mesela hastanın testisle ilgili geçireceği bir operasyon olsun , örneğin hastada testis kanseri var ve orşiektomi ( testislerin çıkarılması ) yapılması gerekiyor. Bu durumda hasta ileride çocuk sahibi olabilir mi? Evet olabilir ! Hastadan operasyon öncesi sperm örnekleri alınır ve bunlar sperm bankasında özel koşullarda saklanabilir. Bu spermler çocuk istendiği durumlarda IVF ( tüp bebek ) yöntemiyle, hastanın eşine nakledilebilir ve çiftin çocukları olabilir. Bu teknik yardımcı bir üreme tekniğidir.

2-) intra-Uterin inseminizasyon: Bazı çiftlerde, erkeğin spermi rahim ağzından ( cervix ) geçemez. Bunun bir çok nedeni olmakla birlikte rahim ağzında bulunan sıvının , sperm geçişine izin vermeyecek kadar kalın olması en büyük nedenlerden bir tanesidir. Rahim ağzından geçemeyen spermler gebelik oluşturmaz bu yüzden bizde bu spermin geçişini sağlamak için Hastanın Adetinin 13.-15. Günleri arasında erkek eşten topladığımız spermleri bir kanül yardımıyla kadının rahiminin içine püskürtürüz. Böylece spermler rahimin içerisinde ilerleyip sağlıklı bireylerde yumurtayı döller ve gebelik meydana getirirler.

 

3-) in-Vitro Fertilizasyon ( IVF ): Halk arasında bilinen adıyla tüp bebek denilen yöntemdir. Biraz hikayesinden bahsedelim isterseniz. Aslında halkımız özellikle latince kelimeleri türkçeleştirmeyi çok seviyor. Halk arasında IVF bir anlam ifade etmediği için ve spermle, yumurtanın bir deney tüpünde birleştirildiğini gören halk buna tüp bebek ismini takmayı benimsemiştir. Tüp bebek ( yani IVF yöntemi ) öncelikle kadından çeşitli uyarıcılarla yumurta alınmasıyla başlar. Normalde kadında her adet döneminde bir tane yumurta atılır.Ancak biz verdiğimiz yeni nesil ilaçlarla hastanın bir periyotta 4-9 adet yumurtlamasını sağlayabiliriz.

Bu ilaçlar kullanarak kadın hastada yumurtalar toplanır ve en sağlıklı yumurtalar seçilir. Bu yumurtalar daha sonra dış-ortamda erkek eşin spermi ile döllenerek kadının rahmine ekilir. İsteğe göre ikiz yada üçüz gebelik sağlanabilir ancak ülkemizde bu şu an için KESİNLİKLE YASAKTIR. Ülkemizdeki kurallara göre ancak bir yumurta kadın rahmine konulabilir, çoğul gebeliğe yasalar izin vermemektedir. Burada önemli olan erkeğin 1cc’deki sperminin 20 milyon üzeri olması ve aynı zamanda spermlerin kaliteli olmasıdır. Spermlerden ancak bir tanesi yumurtayı döller.

 

4-)intra stoplazmik sperm injeksiyonu ( ICSI ): Burada iVF ( tüp bebek ) yönteminde uygulanılan işlemler sırasıyla uygulanır ancak farklılığı, 20 milyon spermle yumurtayı döllemek yerin, bizim seçtiğimiz bir spermi, mikroskop altında yumurtanın içine sokma prensibine dayanır. Bu yöntemde sperm özellikle çok iyi gözden geçirilmeli, spermin hareketliliği morfolojisi ( görüntüsü ) ve hareket biçimi kontrol edilmelidir.

Birkaç yöntem daha var ancak bu yazdığım 4 yöntem en popüler, en çok kullanılan ve ne başarılı 4 yöntemdir.

 

Peki Bu üreme yöntemleri için spermi normal yolla çıkmayan yada kalitesiz sperm elde edilen hastada ne yapılabilir ? Sperm başka yollar aracılı ile hastadan alınır.

 

Sperm Elde Etme Yöntemleri Nelerdir?

 

Konunun Devamı içi aşağıdaki linkleri izleyiniz.

 

Konunun Bölümleri:

1-) Kısırlık Genel Bilgiler

2-) Erkek Kısırlık Nedenleri (Etyolojisi)  Nelerdir? 

3-) Erkek infertilitesin de ( Kısırlığında ) Tanı Nasıl Koyulur?

4-) Varikosel Neden Kısırlık Yapar?

5-) Varikosel Tedavisi?

6-) Erkek Kısırlığında  Semen Analizi? 

7-) Erkek Kısırlığının Tanısında Diğer Yöntemler?

😎 Erkek Kısırlığında Tedavi Nasıldır?

9-) Yardımcı Üreme Teknikleri Nelerdir?

10-) Sperm Elde Etme Yöntemleri Nelerdir?

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle ….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2012 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam