Ankilozan Spondilit Nedir?

ANKİLOZAN SPONDİLİT

 

Ankilozan; Eklemlerin birleşmesi hareket yeteneğini kaybetmesi, Spondilit ise omurganın iltihaplanması anlamına geliyor. İltihaplanan omurga eklemleri zamanla kemikleşiyor ve omurganın hareketini kısıtlıyor. Eklemlerde şiddetli ağrılar görülüyor ayak topuğunda adım atmayı engelleyecek düzeyde ağrılar oluşabilmektedir.

Ankilozan spondilit genel itibariyle 8-45 yaş aralığında ortalama 24 yaşta sık rastlanan bir rahatsızlıktır.Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre bin kişi de 1-14 ünde bu hastalığın olduğu görülmüştür. Türkiye’deki  insidansı hakkında bir araştırma yapılmamıştır.

Ankilozan spondilite Neden Olan Etmenler Nelerdir?

Sebebi kesin olarak bilinmeyen hastalıklardan birisidir. Hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda  %96 sında HLA-B27 geni olduğu tespit edilmiştir. HLA-B27 geni ile hastalığın arasında bir ilişki olduğu kabul görmüş ama henüz netleştirilememiştir. Bir diğer sebep olarak bağışıklık sisteminin omurgaya (vertebra) saldırdığı ve bu hastalığa  sebep olduğuna dair bir varsayım vardır. Bağışıklık sistemi vücuda dışarıdan etki eden tanımadığı doku, organ ve ajanlara karşı vücudu korur. Vücudun bir parçası olan omurgayı yabancı cisim olarak algılaması sonucu yani omurgayı bir ajan olarak görmesiyle birlikte omurgaya saldırıyor ve büyük tahribata neden oluyor. Bu saldırıda omurga iltihaplanıyor, eski şeklini kaybediyor.

 

Ankilozan Spondilitin Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan spondilit hastalarında sürekli yorgunluk hali, gece terlemelerinin meydana gelmesi

-Günden güne artan bel ağrıları

-Sabahları uykudan uyanınca meydana gelen bel sertliği ve bel ağrıları özellikle uykudan uyanma sıralarında gelen şiddetli ağrılar

-Ağrıların başladığı dönemden sonra gelişen kilo kayıpları

-Sık karşılaşılan ağrının egzersiz ve idman yapınca azalması dinlenme ve uykudan sonra şiddetle tekrar etmesi

-Bazen bu ağrılar gezici tarz da olur, topukta olur, göğüste olur hasta nefes alırken ağrı duyduğunu söyler.

           

Labaratuvar Testleri

1-)HLA-B27 doku antijeni tespiti: Bu geni taşıyan herkes Ankilozan spondilit hastası demek değildir. Tanısal açıdan değer taşımaz ama bu geni taşıyan kişinin çocuğunun ankilozan spondilite yakalanma riski %10-20 dir.Bu açıdan önem arz etmektedir.

2-)Eritrosit Sedimentasyonu: Hastalığın seyri hakkında bilgi vermesi bakımından iyi bir göstergedir. Hastadan alınan kan örneğinin çok çabuk çökelmesi hastalığın alevlendiğini gösterir.

3-)CRP (C reaktif protein): Vücuttaki bağışıklık sisteminin hareket hızını gösteren bir testtir. Bu değerin yüksek çıkması vücuttaki enfeksiyonun fazla olduğunu gösterir.

4-)Kemik yoğunluğu ölçümü: Ankilozan spondilitli hastalarda osteoporoz riski açısından bakılmaktadır.

 TEDAVİ

-Doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalı,

-Fizik tedavi uygulamaları ağrılarının azalması bakımından çok faydalı kesinlikle ihmal edilmemeli

-Egzersizi hayatlarında sürekli hale getirmeli hastalar. Evde, işte yapabilecekleri hareketleri planlamaları önemli çünkü ağrıları hareketle beraber azalır.

*

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam