Astımlılar ‘polenlere’ dikkat!

Astımlılar ‘polenlere’ dikkat!

Sağlıklı yaşamın değeri yüzyıllardan beridir insanlığın ortak paydası olarak süregelmekte. Sağlığın cihana bedel olduğunu vurgulamış hep atalarımız ve sağlık için sağlıklı nefes diye de eklenmiş. Solunum yolları hastalıkları da sağlığın başlangıç noktasını vurgular tarzda insanların karşısına çıkıyor.
Solunum yolu hastalıklarından astım hastalarına uzmanlardan bir uyarı geldi. Eğer astımın vücudunuzdaki etkilerini azaltmak istiyorsanız onunla yaşamanın kurallarını iyi bilmelisiniz. Özellikle bahar aylarında nükseden bu hastalık polenlerin etkisiyle daha bir ağırlaşmakta. Doğanın bir parçası olan polenler akciğer hastalarına, solunum yolu hastalarında ve özellikle astım hastalarına tetikte olmaları gerektiğini hatırlatan sinyaller gibiler. Yaşlı ve çocukların özellikle dikkat etmesi gereken bu dönemleri daha sağlıklı atlatabilmeniz adına Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç uyarılarda bulundu. Genellikle halkın saman nezlesi olarak adlandırdığı alerjik rinitle ilgili bilgi sunan Sevinç şöyle konuştu:”Alerjik rinit, kişilerin duyarlı olduğu alerjenlerle teması sonrasında ortaya çıkmakta ve çoğunlukla burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırma, kuru öksürük ve boğaz kaşıntısı gibi belirtiler göstermektedir. Maalesef bu hastalıktan azımsanmayacak kadar çok kişinin etkilendiğini söyleyebilirim. Bu kişiler özellikle; ev tozu, hayvan tüyleri, çeşitli yiyecekler ve ilkbaharda bol miktarda görülen polenler gibi pek çok şeyden etkilenebilmektedir. Fakat çoğu zaman griple karıştırılan bu hastalığın tanısını koymak artık çok basit testlerle mümkün olabilmektedir.”

Solunum yolu hastalıklarıyla ilgili hastalığı olan kişilerin teşhisi konulmuş ise baharın buram buram hissedildiği nisan ve mayıs aylarında daha dikkatli olmalarını ifade eden Sevinç, sözlerini şöyle devam etti: “Polenler nefesle solunum yolundan akciğerlere kadar ulaşabilir. Bu nedenle oldukça tehlikelidir. Bildiğiniz gibi poleni en çok kavak ağacı üretiyor. Esasen polen ılık, kuru ve güneşli günlerde artış göstermekle birlikte, yağmur sonrasında azalıyor. Yani özellikle yağış olmadığı zamanlarda polenler çevreye daha fazla yayılma imkânı buluyor. Bu nedenle alerjik riniti olan hastaların dışarı çıkmak için özellikle polenlerin az görüldüğü zamanları tercih etmeleri daha faydalı olacaktır. Buna ek olarak yıkanan giysilere bulaşma ihtimalini yok etmek adına çamaşırların evin içinde kurutulması önemli bir tedbir olabilir. Dışarı çıkıldığında mutlaka giysiler değiştirilmeli ve bulaşan polenler temizlenmelidir. Ancak ciddi durumlarda mutlaka hekime başvurmak gerekir.”

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam