Bartholin Kisti, Bartholin Absesi Nedir ?

Bartholin Kisti, Bartholin Absesi Nedir ?

Vajinanın her iki tarafında bulunan bartholin bezleri, cinsel ilişki sırasında vajinanın kayganlığını ve daha rahat bir cinsel ilişkiyi sağlarlar. Kadının uyarılmasıyla ile birlikte bu bezlerden salgılanan sıvı artar. Vajinanın kaygan olması cinsel ilişkinin rahat gerçekleşmesi için mutlaka olması gereken bir durumdur. Vajina kaygan olmazsa ise diporoni ( Ağrılı cinsel ilişki ) denilen durum oluşur.

 

Bartholin Kisti ( Absesi ) Nasıl Oluşur ?

Etyolojisinde ( oluşumunda) travma, vaginal infeksiyonlar, tahrişler, anatomik yapı (bezlerin kanallarının yapısı) ve hijyen eksikliğinin neden olduğu düşünülmektedir. Bartholin kistinin oluşum mekanizması şöyledir, bartholin bezlerinde salgılanan sıvı kızlık zarının önündeki alana doğru akar, bu kanalların herhangi bir nedenle darlığı veya tıkanması sonucu sıvı dışarıya akamaz ve bartholin bezinde birikir. Bu birikme sonucu bartholin bezi şişer. Bu şişen kist bir şekilde infekte olur mikrop kaparsa bu sıvı cerahate dönüşür.

Cerahatli abse hızla büyür ve ağrılıdır. Bir portakal büyüklüğüne kadar gelebilen bu kist vagina ağzını kapatır ve cinsel ilişkiye olanak vermez.

 

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir ?

1-) Çok küçük bartholin kistleri bir belirti vermeyebilir. Elle kendi kendine muayenede vajina girişinde bir kite tarzında hissedilir. Oturulduğu zaman biraz büyük olan bartholin kistleri hissedilebilir.

2-) Çok büyümüş bartholin kistler dış üreme sisteminde ağrıya neden olur.

3-) Büyümüş kistler yürümede güçlüğe neden olur. Yürürken kistin olduğu bölgede ağrı nedeniyle kişi yürümesini sınırlar.

4-) Cinsel ilişki sırasında ağrı duyma ( disporoni ) ve cinsel ilişkiye girmekte zorlanma kistin büyüklüğü yüzünden.

5-) Abseye dönüşmüş formunda ateş, halsizlik ve yorgunluk görülebilir.

 

Bartholin Kisti/ Absesi Tedavisi Nedir ?

Tedavi şikayetlere göre yapılır eğer kistler ufak ve herhangi bir şikayete neden olmuyorsa herhangi bir tedavi uygulamasına gerek yoktur.

 Diğer büyük abse ve kist türleri için cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Cerrahi ameliyatın 2 türü vardır:

Marsupializasyon ( Dışarı Ağızlaştırma ) Ameliyatı:

Çok tercih edilen bir yöntemdir. Cinsel olarak aktif bayanlarda bartholin bezlerinin fonksiyonları korunmalıdır, nedeni buradan salgılanan sıvının cinsel ilişkiyi kolaylaştırmasıdır. Lokal (bölgesel) anestezi (uyuşturma) altında günübirlik yapılan bir operasyondur. Operasyon yaklaşık 10 dakika sürer, kist açılır ve içindeki sıvı drene edilip ( boşaltılıp ) bartholin bezinin salgısının akmasını engelleyen kanallar genişletilerek vaginaya dikilir ( ağızlaştırılır ) . Bu operasyon hastada etkili rahatlama sağlar 8-10 gün içerisinde hasta sağlığına kavuşur. Bu süre içerisinde hastaya cinsel hayat kısıtlaması önerilir.

Bartholin Bezlerinin Çıkarılması Ameliyatı:

Genelde ya çok sık Bartholin Kisti gelişen ( Marsupializasyon Ameliyatına yanıt vermeyen ) yada cinsel açıdan aktif olmayan hastalarda bartholin bezinin tamamen çıkarılmasıyla sonlanan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra genellikle cinsel ilişkide ağrı ( disparoni ) görülür. Bunun önüne geçilmesi için kayganlaştırıcı jellerle hasta takviye edilir.

 

Bartholin Kisti’nin Ameliyat sonrası tekrarlama riski nedir ?

Ameliyat ardından kistin tekrarlama şansı ilk 6 ay için %15-25’dir. Tekrarlama durumunda uygulanan operasyon tekrarlanır. Günümüzde modern yöntemlerle bu risk %10’un altına düşürülmüştür.

 

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam