BRONŞİOLİT Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nasıldır?

BRONŞİOLİT Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nasıldır?

Bronşiolit, bronşiollerin enfeksiyonuyla seyreden bir hastalıktır. Akut (geçici veya tek başına) başlayabileceği gibi farenjit, larenjit veya bronşiti de izleyebilir. Bronşioller, havanın alveollere girip çıkmasını engelleyecek kadar daralır, hatta yer yer tıkanır. Burada gelişen enfeksiyon komşu alveollerede geçerek yaygın bir enfeksiyon tablosu oluşturur. Bu tabloya da bronkopnömoni denir.

Etyoloji (Nedenleri):Virüsler, respiratuvar sinsisyal virüs (RSV), parainfluenza ve bazı adeno virüsler bronşiolite neden olmaktadırlar.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda daha fazla görülür. 2-18. aylar arasında sık görülür. 2 yaştan sonra nadir görülür. erken çocuklukta daha sık görülmesinin nedeni ise, immüm sistemin, biyolojik direncin gelişmemiş olması ve hava yollarının kısa olmasıdır. Böylece enfeksiyöz ajanlar, kolaylıkla hava yollarının en uç kısımlarına ulaşabilmektedir. Ayrıca yetişkinlerdekine göre daha dar ve küçük olan bronşcuk ve bronşioller, inflamasyon ve sekresyonla daha da daralır hatta tıkanır ve ciddi solunum yetmezliği gelişir. Bu nedenle bronşiolit tespit edilen bebek ve çocukların hastanede ve acilen tedavi edilmesi gerekir.

Belirti ve bulgular: Başlangıçta basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibidir.

  • Taşipne,
  • 39-40 C derece ateş,
  • Nöbet halinde inatçı öksürük,
  • Burun kanadı solunum (İnspirasyonda (nefes almada) burun kanatları açılır)
  • Dispne (zor nefes alıp verme),
  • Siyanoz (yeterli oksijen alınamadığı durumlarda oluşan isyahımsı bir durumdur. Genellikle ödemlerle birlikte seyreden bir durumdur.),
  • İnterkostal kaslarda ve supraklavikular (sırt omurları) çukurlarda solunumla içeri doğru çekilmeler,
  • Wheezing, (nefes verirken çıkan ıslıklı ses)
  • Dehidratasyon vardır. (Vücut sıvı hacminin azalması)

Tanı: Muayene ve akciğer grafileri yeterli olmaktadır. Gerekirse daha ileri tetkik yöntemleri uygulanabilir.

Tedavi ve bakım: Komplikasyonları nedeniyle hastanede ve acil tedavisi gereklidir. Genellikle semptomatik tedavi uygulanır, ayrıca geniş spektrumlu antibiyotikler de verilir.

Gerekirse solunum ve dolaşım yetersizliğini önlemek için kardiyotonikler (kalp takviye ediciler) ve analeptikler verilir.

Bulunduğu odanın havasının sıcak ve fazla nemli olmasına dikkat edilmelidir.

Sıvı desteği sağlanır, aldığı ve çıkardığı sıvı miktarı takip edilmelidir. Verilecek sıvı bunlara göre ayarlanmalı, sıvı yüklenmesine dikkat edilmelidir.

Akut dönemden sonra postural drenaj yapılması sağlanmalıdır.

Protein ve kaloriden zengin besinler almalıdır.

Bronşitten daha kötü bir hastalıktır. Nedene göre tedavi uygulanması amaçlanır. Kişi eğer oksijen tedavisini yaparsa daha iyi olur. Hastaya hastanede bulunduğu müddetçe oksijen tedavisi yapılır. Eğer evde tedavisine devam etmesi mümkünse evde tedavisine devam etmesi de önerilir.

Bol bol sıvı desteği almasından ziyade hasta soğuk ortamlarda bulunmamalıdır. Soğuk içecek ve gıdaları aldığı zaman kişide daha kötü belirtiler ortaya çıkabilir. Antibiyotik hakkında bilgi vermek gerekirse; kişi tedavisine her zaman devam etmelidir. Antibiyotiklerin bir zincir olayı vardır. Yani bir gün yaptırmadığınız zaman tedavinizin bir manası kalmayabilir. O yüzden antibiyotik tedavisini mümkün oldukça tam zamanında yapmak gerekir.

Özellikle kış aylarda kalın giyinerek ve soğuk ortamlarda çok bulunmayarak bu hastalığın önüne geçmek mümkün olacaktır. Çocuklarda daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü onlarda hastalığa yatkınlık vardır. Ayrıca bağışıklık sistemleri güçlü değildir.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam