Burun Kanaması ( Epistaksis ) Nasıl Durdurulur? Burun Kanamalarında ne yapılmalı ?

Burun Kanaması ( Epistaksis ) Nasıl Durdurulur?  Burun Kanamalarında ne yapılmalı ?


Burun kanaması çok sık karşılaşılan hastalıkların başında gelir. Burun kanamasının şiddeti ufacık bir kanamadan, hayatı tehdit eden masif ( aşırı miktarda ) bir kanamaya kadar değişir. Peki en önemlisi burun kanamasında ne gibi tedbirler uygulanmalıdır.

 

Burun Kanamasına Müdahalede Ne Yapılmalı ?


Burunun dış-ön-alt kısmına, burun kanatlarının üzerinden bastırılmalı ( mandalı açmak için nasıl bastırıyorsanız o şekilde ) , buz torbası tatbiki ve hastanın öne doğru eğilmesi sağlanmalıdır. Burada en çok yapılan hata öne doğru değil de hastanın başının arkaya doğru kaldırılmasıdır. Hasta burunu aktif şekilde kanarken sırt üstü yatırılmamalıdır. Hastaya burunun arka kısmından akan kanı yutmaktan kaçınması gerektiği söylenmelidir.

Kanama Bol Miktardaysa Ne Yapılmalı?


Eğer burun kanaması masif ( aşırı miktarda ) bir şekilde kanamaya devam ediyorsa en yakın acil merkeze müracaat edilmelidir. Burada kanamanın yoğunluğuna göre damar içi girişim uygulanır. Damardan sıvı veya kan replasmanı yapılır. Ayrıca oksijen satürasyonu sağlayabilmek için oksijen verilir. Bu önlemler rağmen kanama durdurulamazsa , Buruniçi ( intranazal ) koter uygulaması yada buruniçi tamponlama düşünülmelidir.

 

Burun Kanaması ( Epistaksis ) Nedenleri Nelerdir ?


Eğer Belirli bir odaktan kanıyorsa :

1-) Travma ( Burun Karıştırma, yabancı cisimler, buruna sert bir darbe alınması  ).

2-) Cerrahi bir burun ameliyatı sonrası veya burun içine sürülen steroid kremler.

3-) Nedeni bilinmeyen kanamalar.

4-) Burun içi tümörler,kanserler ( çok nadir )

Eğer burunun genelinden ( bir çok odaktan ) gelen kanama var ise :

1-) Anti- Koagülan Kullanımı ( Kan Sulandırıcı ilaçlarının dozlarının ayarlanamaması  )

2-) Koagülasyon Hastalıkları ( Kanın pıhtılaşmasında sorun olan hastalıklar )

3-) Hipertansiyon ( Atlanmaması gereken bir burun kanaması sebebi )

4-) Osler – Weber- Rendu Sendromu ( Damarların genelinde yapısal bir bozukluk olması ve çabuk kanayan ince damarların olmasıyla seyreden bir hastalık )

Burun Kanamasından Kurtulmak için bir yöntem var mı?

İntranazal ( Buruniçi ) koter uygulamasıyla burun kanamalarının önüne geçilebilir fakat yalnızca risk gurubunda bulunan ve aşırı kanaması olan hastalarda bu yöntem önerilmektedir. Mutlu ve Sağlıklı günler dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 

 


facebook-paylas

Etiketler

2 Yorum

  1. ARDA dedi ki:

    merhaba ben izmir de yaşıyorum benim de sürekli burnum kanıyordu izmir de ki devlet hastanelerinin hepsine gittim fakat hala burnum kanıyordu en son beni mavişehirdeki kkb a ekol a götürdüler.önce yücel birinci burnumu 2 kez yaktı ve tonimer diye bir krem verdi bu sefer bora karaali ye durumu anlattım o da ameliyatahane de ki arkadaşını aradı oradan ameliyat için 324 tl istediler ve bu fiyat bir özel hastane için normal .daha bü gün kaynak yaptırdım bakalım kanayacak mı hem de girişte 64 tl muayane ücreti alıyorlar faydalı olursa sevinirim.arda karakaya.teşekkürler

    • bahadir dedi ki:

      Arda bey, ücret özel hastaneler için normal. Özel hastanede katılım payı ve hastanenin kendi prosedüründe ki bir muayene ücreti sizden talep edilir. Ayrıntılı bilgi için fatura istemeyi unutmayınız, fatura herşey ayan beyan yazacaktır. Ücret bana normal gibi geldi.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam