Burun Yaralanması Ameliyatı

BURUN YARALANMASININ CERRAHİ ( Burun Yaralanması Ameliyatı ) TEDAVİSİ BİLGİLENDİRME FORMU

Yüzün burun bölgesine gelen bir darbe hem deriye hem de burnun derin yapılarına zarar verebilir. Burun kemikleri ve burun bölmesi kırılabilir veya parçalanabilir. Yaralanmanın genişliğine bağlı olarak yüzdeki diğer yapıların da tedavisi gerekebilir. Bazı burun yaralanmaları son derece küçüktür ve cerrahi tedavi gerektirmez. Burun yaralanmalarının cerrahi tedavisi yumuşak dokuların veya kırılmış burun kemikleri gibi zarar görmüş dokuların veya yer değiştirmiş burun septumunun onarımını içerir. Burun yaralanmalarının cerrahi tedavisi ile yer değiştirmiş burun yapılarının anormal iyileşmelerine bağlı oluşabilecek şekil bozukluklarının en aza indirilmesine çalışılır.

Burun yaralanmalarının cerrahi tedavisinde sıklıkla derinin kesilmesinin gerekmediği kapalı cerrahi tedavi teknikleri kullanılır. Burun kemikleri yükseltilebilir veya septum adı verilen burun bölmesi düzleştirilebilir. Eğer burun yaralanması daha ciddi ise derinin kesilmesi ve daha fazla şeyler içeren cerrahi tekniklerin kullanılması gerekli olabilir. Cerrahi genel anestezi veya sınırlı uyuşturma ile yapılabilir. Burun yaralanmalarının cerrahi tamirinin zamanlanması burun kemiklerinin hızlıca iyileşmeye yatkın olması nedeniyle kritiktir.

Burun yaralanmaları gözle görülebilen dokunmakla hissedilebilen ve burnun işlev kaybına yol açabilecek bozukluklar oluşturabilirler. Gelecekte burun bölgesinde oluşmuş şekil bozukluklarının ve hava almayı azaltıcı işlevsel sorunların onarımı için düzeltici ve yeniden şekillendirici cerrahi gerekebilir.

 

Burun Yaralanmalarının Cerrahi Tedavisinin Riskleri

Her cerrahi girişim bir takım riskler içerir. Sizin burun yaralanmalarındaki cerrahinin risklerini anlamanız önemlidir. Cerrahi girişimde uygulanacak kişisel seçimler risklerin ve kazanılacak yararın karşılaştırılması sonucu elde edilir. Hastaların birçoğunda istenmeyen durumlarla ile karşılaşılmamasına rağmen karşılaşılması olası bu sonuçları anladığınızdan emin olmak için doktorunuzla tartışmalısınız.

Burun Havayolu Değişiklikleri: Burun yaralanmaları sonucunda havanın burundan normal geçişini etkileyebilen değişiklikler oluşabilir. Bu problemleri düzeltmek için ek cerrahi gerekebilir.

Kanama: Alışılmış bir durum olmamasına karşın cerrahi esnasında veya sonrasında görülmesi mümkündür. Ameliyat sonrası kanama olduğunda, kanamayı durdurmak ve biriken kanı (hematom) almak için acil tedavi gerekir. Kanama riskini arttırabileceğinden aspirin ve benzeri ilaçları operasyon öncesi 10 gün süre ile kullanmayınız.

Enfeksiyon: Bu ameliyat sonrasında enfeksiyon genellikle beklenmez, nadiren de olsa enfeksiyon gelişecek olursa ek antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Nedbe (iz): Her ne kadar cerrahi müdahale sonrasında iyi bir yara iyileşmesi beklenirse de deride ve daha derin dokularda anormal iz (skar) oluşabilir. Bu iz çevre deriden farklı renkte olup hoş görünmeyebilir. Dikişlerin görünür izler bırakma ihtimali vardır. Ek tedavi gerekebilir.

Tatmin edici olmayan sonuçlar: Burun yaralanmaları için yapılan cerrahi müdahaleden tatmin olmama olasılığı vardır. Cerrahi kabul edici olmayan görünüm veya dokunuşla hissedilebilinen şekil bozukluklarına, fonksiyon kaybına, burun yapılarında yer değişime neden olabilir.

Derin yapılarda hasar: Ameliyat sonrasında damarlar, kaslar ve sinirler gibi daha derin dokularda hasar görülebilinir. Bunun görülme potansiyeli seçilen cerrahi yönteme göre değişebilir. Bu hasarlar geçici veya kalıcı olabilir.

Asimetri: Normal insan yüzü asimetriktir. Burun yaralanmalarının cerrahi tedavisi sonrasında da iki taraf arasında farklılık olabilir.

Uyuşukluk: Burun yaralanmasından sonra burun derisinde kalıcı uyuşukluk gelişimi olasıdır. Bu durum her zaman gelişmez. Burun bölgesindeki derinin duyusundaki azalma veya tam olarak kayıp burun yaralanmasından sonra tamamen geri dönmeyebilir.

Kronik ağrı: Burun yaralanmalarının cerrahi yaralanması sonrasında kronik ağrı çok nadir bir komplikasyondur.

Metal aksam ve derin dikişler: Bazı cerrahi teknikler zarar görmüş burun yapılarını sabitlemek için küçük vidaların, metal plakların veya tel dikişlerin kullanımını gerektirir.  Bunlar cerrahi sonrası hastanın dikkatini çekebilir. Bunların daha sonraki bir zamanda çıkarılması gerekli olabilir.

Hastanın tedaviye gösterdiği uyum: Hastanın uyumu sayesinde cerrahi sonrası hareketin kısıtlanması önemlidir. Kişisel aktiviteler ve yüksek sesle konuşmayı gerektiren aktiviteler yeniden yaralanmaya neden olabileceklerinden iyileşme tamamlanana kadar bunların yapılmasından kaçınılmalıdır.

Alerjik reaksiyonlar: Seyrek olarak kullanılan flastere, dikiş materyallerine ve topikal preparatlara lokal alerji geliştiği rapor edilmiş vakalar vardır. Daha ciddi olan sistemik reaksiyonlar ameliyat sırasında veya sonra kullanılan ilaçlarla değişebilir. Alerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilir.

Geç iyileşme: Kırıkların ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür. Burundaki bazı alanlar anormal veya yavaş iyileşebilir. Ciltteki bazı bölgeler kaybedilebilinir. İyileşmeyen dokuyu temizlemek için sık pansuman uygulanması veya cerrahi girişim gerekebilir.

Uzun dönemdeki etkiler: Burun görünümünde sonradan olan değişimler, burun yaralanması cerrahisi ile ilgili olmayan yaşlanma, güneş etkisi ya da diğer nedenlerden kaynaklanabilir. Gelecekte cerrahi veya diğer tedaviler gerekli olabilir.

Burun septum perforasyonu: Cerrahi, burun septumunda delik oluşumuna neden olabilir. Bu durum nadirdir. Bununla birlikte, eğer oluşursa burun septumundaki deliği kapamak için ek bir cerrahi tedavi gerekebilir. Bazı vakalarda bu komplikasyonu düzeltmek mümkün olmayabilir.

Cerrahi anestezi: Hem lokal hem de genel anestezi risk içermektedir. Sedasyon ya da cerrrahi anestezinin tüm çeşitlerinde komplikasyonlar, yaralanma ve hatta ölüm olasıdır.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam