Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -1 ( Sıvı Tüketimi )

 

Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -1 ( Sıvı Tüketimi )

A-) Sıvı

Beslenmenin ve canlılığımızı sürdürmemiz için en hayati basamak vücudumuzdaki su dengesidir. Çocuklardaki su yüzdesi erişkin bir insana göre %10-20 arasında daha fazladır. Bunun nedeni çocuklardaki deri ve su tutan dokuların göreceli olarak daha fazla olması, kemik gibi inorganik maddeleri depolayan organların tam olarak gelişmesini tamamlamamış olmasıdır. Bu yüzden yeni doğanlarda su yüzde %70-75’dir. Bu su yüzdesi yaşlılığa doğru azalır ve %55-60 düzeylerine iner. Düşük doğum tartılı bebeklerin sıvı ihtiyaçları normal miadında doğmuş bebeklerin su ihtiyacına göre daha fazladır. Bunun nedeni de deri ve solunum yoluyla olan sıvı kayıplarının ( gizli kayıplar ) nispeten daha fazla olmasıdır.

Bebeğin tartısı azaldıkça vücut yüzeyi de rölatif olarak daha geniş olur. Ayrıca prematürelerde solunum sayısının fazla olması ve derisinin daha ince olması da sıvı kaybının daha fazla olmasına sebep olmaktadır.

Yenidoğan bir bebek hayatının ilk günlerinde vücut sıvısının %10-15’ini kaybeder buna Fizyolojik tartı kaybı denir. Bu olması gereken bir tartı kaybıdır tamamen fizyolojiktir ( normaldir) .

Sağlıklı bir süt çocuğunda ( 28 Gün –  2 yaş Arası ) günlük su tüketimi vücut ağırlığının %10-15 i arasında olması gerekmektedir. Normal bir erişkinde bu oran %2-4 arasındadır. Kısacası normal bir erişkin günde 1.5 ile 2.5 litre arası su tüketmesi gerekirken, 10 kilo olan bir çocuğun 1 ile 1.5 litre su tüketmesi gerekmektedir.

Yaşlara Göre Tüketilmesi Gereken Su Miktarları
YAŞ Günlük Su Tüketim Miktarı (ml/ gün)
3 Günlük 80-100
0-6 Ay 130-160
6-12 Ay 125-145
1-4 Yıl 110-135
10 Yıl 70-85
18 Yıl 40-50

 

 

 

 

 

 

PART-2

Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -2

( Kalori İhtiyaçları, Protein Gereksinimleri)

Tıklayınız….

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 

 


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam