Çölyak Hastalığı Tanı ve Tedavisi

ÇÖLYAK HASTALIĞI TANI VE TEDAVİSİ

Çölyak hastalığı ince bağırsakta gluten proteinine karşı yaşam boyunca süren alerjisidir.  Aldığımız gıdalar ince bağırsakta bileşenlerine ayrıldıktan sonra bağırsakta emilerek kanımıza karışır. Vucudumuza aldığımız besinlerin yeterli derecede emilmesini sağlayan villüs adındaki çıkıntılar sağlamaktadır. Ancak çölyak hastalarında gluten dediğimiz bu protein allerji yapararak bu villusların erimesine harabiyetine hatta yok olmasına sebeb olur bağırsağın etkinliği yok olacağından beslenme yetersizliği sonucunda hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

İşte bu yüzden bu tür hastalar glutensiz gıdalarla beslenmelidir. Gluten içeren gıdalar; buğday çavdar arpa yulaf gibi tahıllardır. Bunların çok az miktarı bile hatta glutensiz gıdalara temas etmesi bile zararlıdır.

ÇÖLYAK’DA SAKINILMASI GEREKEN GLUTENLİ GIDALAR

Buğday,çavdar,arpa ve yulaflı bütün yiyecek içecekler;her türlü ekmek,simit kek poğaca,çörek,börek,ketçap,salça,mayonez,dondurma,hazır yoğurt,hazır çorba,makarna,süt ve süt ürünleri(keçi sütü içilebilir anne sütüne en yakın süt olduğundan) pizza,biskuvi,marketlerde satılan bütün yiyecekler hemen hemen hepsinde un kullanılır alkol alanlar arpa alkol yapımında kullanıldığından bira cin visky gibi alkollü içeceklerden uzak durmalıdırlar.Ayrıca çölyak hastaları mektup zarflarının yapışkan olan kısmını zarfı kapatmak yalamak yapışkan kısmında gluten olmasından yapılmaması gerekenler arasındadır.

ÇÖLYAKTA SERBEST YİYECEK VE İÇECEKLER

  • Mısır

  • Pirinç

  • Patates

  • Soya fasulyesi

  • Sirke

  • Bunların dışında yenilecek içilecek yada kişsel bakım ürünlerinden herhangi birisi kullanılmadan önce mutlaka üreticisine danışılmalıdır. Gluten açısında şüphe duyulan hiçbir yiyecek içecek kesinlikle kullanılmamalıdır.

  •  Glutensiz gıda üreten firmalar bu konuda yardımcı olacaktır.

BELİRTİLER:

Çölyak hastalığının çok sayıda belirtileri vardır bunlardan bazıları ve en belirgin olanları;karın bölgesinde ön tarafa olan şişlik, iştahsızlık ve bağırsak şikayetleri,dışkılama sayısının fazlalığı ve anormalliği,büyüme geriliği,kaslarda zayıflık buna bağlı güçsüzlük, bunlara bağlı olarak kemik ve eklemlerde ağrı şikayetleri.

TANI VE TEDAVİDE İZLENİLEN YOLLAR:

Yukarıda bahsedilen belirtiler dışında kan testleri yada ince bağırsaktan alınan bir parça ile kesin tanı konulabilir.

Tedavisi: tek bir tedavi yöntemi vardır oda glutensiz bir diyettir. Diyet yapılmasıyla bağırsaklar eski işlevini görebilir ancak az miktarda alınması tekrar harabiyete yol açar. 

Sağlıklı ve mutlu günler..

Sağlık Memuru Sinan KAYA

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Kontrol Eden: Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam