Derin Refleksleri ( Tendon Refleksleri ) nedir ?

Derin Refleksleri ( Tendon Refleksleri ) nedir ? ( Üst Ekstremite )

Hafif gerilmiş tendon üzerine yumuşak bir lastik çekiçle vurulursa, kas aniden kasılır ve refleks hareketi dediğimiz olay ortaya çıkar.

 

Çene Refleksi:

Hastaya ağzını hafifçe açması istenir. Hekim işaret parmağını alt çeneye, alt dudağın altına koyar ve refleks çekici işe vurur. Olması gereken hareket cevabın olmaması yada çok hafif çenenin yukarı hareketidir. Eğer hareket aşırı hızda ise trigeminal nukleusun veya üzerindeki sinirsel alanlarda bir lezyonun ( bir problemin ) bulunduğu anlaşılır.

 

Biceps Refleksi:

Biceps kası kolunuzun ön kısmında bulunan ve body çalışanların özellikle geliştirmek istediği kas gruplarından biridir. Hekim işaret parmağını kasın tendonuna yerleştirir ve çekiçle parmağın üzerine vurulur. Olması gereken hareket biceps kasının kasılması ve ön kolun vücuda doğru  çekilerek yaklaşmasıdır.  Refleksin alınamaması halinde C5-C6 ( boyun sinirlerinde )kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.

 

Triceps Refleksi:

Kol 900 açı yapıp kolun üst kısmı omuzla paralel hale getirilir. Dirseğin hemen üzerindeki bir noktaya vurulur. 900 olan kol ve önkol arasındaki açının büyümesi gerekmektedir. Başka bir deyişle ön kol vücuttan uzaklaşacak şekilde hareket eder. Refleksin alınamaması halinde C6-C7 ( boyun sinirlerinde )kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.

 

Slyoradial ( Brachioradialis ) Refleksi:

Önkol dirsekten bükülür hastanın elleri üst üste konulur. Çekiç bileğin üst kısmına ( anatomik duruşa göre üst ) taraf olarak her zaman baş parmağın oldu tarafa doğru vurulur. Örneğin sol el için bileğin sağ tarafına ve bileğin üst kısmına. Refleksin alınamaması halinde C6-C8 ( boyun sinirlerinde )kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.

 

Tendon Reflekslerinin ( Derin refleksler) derecelendirilmesi Nasıldır ?

0: Yok

+: Azalmış

++: Normal

+++: Artmış

++++: Çok artmış ( klonus)

Yüzeyel Refleksler nedir ?

Derinin ve mukozanın uyarılmasıyla ortaya çıkan reflekslerdir.

 

 

Üst ekstremite ( uzuv ) refleksleri tamamladık. Şimdi alt ekstremite reflekslerine bakalım.

 

B-) Alt Ekstermite ( Alt Uzuv ) Refleksleri ( !!!! Tıklayınız !!!! )

 

Refleksler Ana Sayfasına Dönmek İçin ( !!!! Tıklayınız !!!! )

 

 

Yazarın Notu:

Anlattığımız reflekslerin neredeyse tamamı tanı amaçlıdır, hastanın sinir sisteminin hangi bölgesinde problem olduğunun bulunmasına yöneliktir. İyi bir muayene ile nerede lezyonun olabileceği saptanır ve buna yönelik ileri tetkiklere geçilir ( MR ( Manyetik rezonans görüntüleme) , BT ( Bilgisayarlı Tomografi )  … ) . Bu refleksler nörologların, doktorların pusulasıdır ve bu pusula eşliğinde tanı koymaya doğru ilerlenir. Bu aynen çalışmayan bir arabanın egzozundan muayeneye başlayıp, motorun benzin deposuna kadar araştırmayı sürdürmeye benzer. Nörolojik muayene bilgi, tecrübe ve sabır isteyen bir muayene türüdür. Hastaların uyumu muayenenin rahatça yapılabilmesi için önemlidir. Herkese Mutlu ve Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

 

 

Stj.Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam