Diabetes Mellitus ( Şeker Hastalığı ) Hakkında Genel Bilgi

Bir Okurumun Sorduğu Soru Üzerine Cevabım :
Orijinalden alıntı:  HekimBir kişi Şeker Hastası olduğunu nasıl anlayabilir? Yararlı konu ve yardımlarınız için teşekkürler.

Sn Hekim;Evet çağımızın en büyük dertlerinden biri olan şeker hastalığına ( diabetes mellitus’a ) değinmeniz çok faydalı olmuş okurlarımız içinde. Şeker hastalığı bundan yaklaşık 2000 yıl önce bile biliniyordu ve bu hastalığı ilk keşfedenler idrarın tadınının değişik ve tatlı bulan araştırmacılarlardır. Diabates mellitus latincede, “Bal gibi tatlı idrar” anlamına gelir. Yüksek olan kan şekerinin kandan idrara geçmesiyle idrarda glikoz atımı olur (kan glikoz seviyesi 180’i geçtiği zaman ) ve idrarın yapısında glikoz (şeker) bulunmaya başlar. Öncelikle bu hastalığı 3’e ayırmamız gerekiyor Tip 1 Diabetes Mellitus,Tip 2 Diabetes Mellitus, Gestasyonel Diabet.

Genel Bilgiler İnsülin Nedir? Glikoz Nedir ve Ne işe Yarar?:

Öncelikle belirmem gerekir ki bu konuların teorik anlatımları çok uzun olduğu için okurlarımızın anlayabileceği sadelikte çok fazla tıp terimine boğmadan konuyu anlatmaya çalışacağım çünkü hedefimiz bu. Önce “insülin” ve “glikoz” nedir, biraz ondan bahsedelim. Glikoz hücrelerimizin yakıtıdır, yani bir nevi arabanın benzini gibi. Glikoz olmadan yaşam mümkün olmaz, koşabilmeniz için, düşünebilmeniz için, hareket edebilmeniz için yada nefes almanız için bile glikoza ihtiyacınız vardır. Glikoz hücrelerde yakılır ve bu işlerde size lazım olan enerjiyi sağlar. Peki insülin nedir ? İnsülin arabanıza benzinini (glikozu) dolduran benzincidir, insülin olmadan arabanıza (hücrelerinize) yakıt (glikoz) alamazsınız, insülin az olduğu zaman arabanız yeterli hızda gitmez. İnsülin olmadığı zaman benzinlikte(vücudunuzda) benzin (glikoz) çok fazla bile olsa sizin benzinciniz (insülin) olmadığı için arabanızın gidemez. Burdan anlıyoruzki burda benzinciyle (insülinle)  sizin (hücrelerinizin) arasındaki  problem Diabetes Mellitus’a neden oluyor.

 

1-) Tip 1 Diabetes Mellitus:

Tip 1 Diabetes Mellitus vücutta insülin miktarının sizin ihtiyacınız olandan çok daha az üretilmesiyle, genellikle erken yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkışı genellikle genç yaşta ve çok gürültülüdür. Hasta genelde ketoasidoz tarzında veya ağır semptomlarla acile başvurur ve çoğu tanı bu andan sonra konur.  Burda ana mekanizma insülin üretiminin çeşitli nedenlerle ( genetik,herediter vb.) yeterli olmayışıdır. Düşününki benzinci yok ortada benzinlik tıka basa benzin dolu olsada bir işinize yaramıyor. Bu hastalar hayatları boyunca insülin kullanmak zorundadırlar, yoksa hayatlarını devam ettiremezler.

2-) Tip 2 Diabetes Mellitus:

Başımızın belası olan ve en çok görülen tip olan tip 2 diabetes mellitus ( şeker hastalığı ) genelde 40 yaş ve üzerindeki insanlarda görülür. Çok sinsi gelişimli bir hastalıktır uzun yıllar bulgu vermeyebilir. Hastalığın genetik faktörler, yaşam tarzı , ailesel kalıtım ve obezitenin özellikle büyük rol oynadığı ortaya konmuştur. Burda sorun benzincinin yokluğundan ( insülinin azlığından ) kaynaklanabileceği gibi, deponuzun girişinin bozuk olmasından ( insüline karşı vücuduzda direnç oluşmasından da )  da kaynaklanabilir. Eğer deponuzun girişi yamuk yumuksa benzinci benzinin bi kısmını deponuza doldurabilecektir. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre 10 yıl önce %7.2 olan diabet oranının günümüzde %10.8 e çıktığı bildirilmiştir. Bunda da türk insanlarının fast-food tarzı beslenme tarzının, haraketsiz yaşam tarzının ve diğer riskli alışkanlıklarında olan artışa bağlı olduğu düşünülüyor. Diabetes Mellitus kalp ve damar hastalıkları ( koroner arter hastalıkları ) ,böbrek hastalıkları (nefroskleroz) , göz hasarı ( retinopati ) ve ayak kesilmelerinin (amputasyonlarının) ( diabetik ayak) önemli bir nedenidir. Diabet tanısı konulduktan itibaren konulmayan bir insana (ort. 45 yaşında)  göre ömrünüzün 10 yıl daha kısaldığını söylemek sanırım bu konunun ciddiyeti hakkında biraz daha düşünmenize sebep olacaktır. Tip-2 Diabet hayatınızı kısaltan ve bunun yanında bir çok organ ve sisteme zarar verebilen bir hastalıktır.

3-) Gestasyonel Diabet:

Gebelikte yapılan tarama sonucu bulunan diabet şeklidir. Gebelikte bazı hastalıklar alevlenebilir ortaya çıkabilir bu hastalıklardan bir taneside gestasyonel diabettir. Genellikle 50 gr. lık glikoz yükleme testiyle ( OGTT ) 1. ve 2. saatte alınan anne kanındaki glikoz değerlerinin normalin üstünde çıkmasıyla tanı konur. Gebelikte ortaya çıkan diabet gebelik bitiminde tekrar remisyon ( sessiz ) döneme girebilir ancak gebelikte diabet olan bir kadının gebelikten sonraki 10 yıl içerisinde diabet olması ihtimali %50 dir. Gebelik süresince anne adayının glikozu ( şekeri ) düzenlenmeye ( regüle edilmeye ) çalışılır.

Diabetin Semptomları  Nelerdir ?

Tıpta bu semptomlar 3 p ile hatırlanır bu semptomlar:
1- Polidipsi ( Çok su içmek )
2- Poliüri    ( Çok idrara çıkmak )
3- Polifaji   ( Çok yemek yemek ).
Diabetin diğer bulguları arasında, sürekli ağız kuruluğu hissetmek, yorgunluk, çok hızlı yemek yemek, yaraların geç iyileşmesi, ağır vakalarda bulantı,kusma, koma, ağızda aseton kokusu.

İleride Diabetus Mellitus Tip-2 ( Şeker Hastalığı ) ‘den  Korunmak için Genç ve Orta Yaşta Yapabileceğim Bir Şeyler Varmı ?

Bu sorunun cevabı EVET VAR… Hastalığın ortaya çıkışını geciktirmek yada hastalığın ortaya çıkmamasını sağlamak yine Sizin elinizde!

1-) Aktif Yaşam Tarzı ( Yürüşler, Spor Aktiviteleri, Sandalyeden Uzak Aktif Bir İNSAN OLMAK !! )
2-)Aşırı Kilo Alımından Kaçınmak ( Bayanlarda bel çevresi <88CM’den küçük olmalı, erkeklerde <102′ cm den.)
3-) Şeker tüketimini sınırlandırmak ( Özellikle rafineri şekeri dediğimiz türden şeker tüketiminden uzak durmak )
4-) Yemek yerken yavaş olmak ve kaşığı tam doldurmamak.
5-) Yemek yerken tv seyretmek, bilgisayar başında oturmak gibi aktivitelerden mutlaka uzak durmak.
6-) Lifli ürünlerin kullanımı artırın bu sizi GiS ( gastrointestinal sistem ) ( sindirim sistemi) tümörlerinden koruduğu gibi aynı zamanda vücudunuzda tokluk hissi uyandırmış olur ve lifler vücudda tam olarak emilemediği için kan şekerinizi yükseltmez ve kiloya sebep olmazlar.

Özet Olarak DİABETES MELLİTUS insan hayatının kalitesini ciddi anlamda bozabilen bir hastalıktır, ona karşı kendinizi savunmak için düzenli egzersiz yapın ve aşırı kilo alımından uzak durun.

Umarım Sorununuzu tam olarak yanıtlayabilmişimdir.Yazım tamamen orjinaldir. Konu uzun olduğu için ancak bu kadar kısaltabildim. Aslında yazılacak daha çok fazla şey var bu konu hakkında. Herkese Diabetsiz Sağlıklı Günler Dilerim.

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam