Diş Röntgeni Çektirenler Dikkat!

Diş Röntgeni Çektirenler Dikkat!

 

Teknoloji gelişti, sağlığımız için birçok imkan sunuluyor derken her şeyin güllük gülistanlık olmadığını unutuyoruz. Gelişen çağın getirileriyle birlikte götürdükleri de mevcut bulunmakta. Röntgen tıbbın kararlarını kolaylaştırmaya başladığı andan itibaren iyi yönleriyle birlikte zararları da dikkat çekti.

Sağlığımızın kıymetini onu kaybettikten sonra anlayan bir toplum olarak hastanelere gittiğimizde teşhis için sadece muayene yetmeyebiliyor. Muayene sonucunu daha somut sonuçlara ulaşabilmek adına kullanılan vasıtalardan biri olan röntgenler diş hastalıkları içinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diş röntgeni diş etlerinin, kemiklerin ve dişlerin muayenesinin ardından görünemeyen sorunların tespiti için tercih edilir.

Hekimin muayenesi esnasında göze çarpacak durumlar büyük çürüklerken röntgenle henüz yeni başlayan çürükler dahi tespit edilebilir. Ayrıca tümör gibi ciddi sorunlar, kök kırıkları, kistler, dişteki yapı bozukluğu ve apsenin hangi dişten kaynaklandığı da röntgen sayesinde anlaşılabilir.

 Diş röntgeni çekilirken ister ağız içinden ister de ağız dışından çekilsin fark etmez, ortama yayılan radyasyon düşük düzeyde olduğu için zararı yoktur deniliyordu. Ancak bu fikre karşılık ortaya bambaşka bir iddia atıldı. Yılda en az bir defa diş röntgeni çekilen kişiler de yapılan araştırmaya göre beyin tümörü sebebi olabiliyor. Evet, diş röntgeni çektirmeniz beyin tümörü riskini üç kat daha fazla artırıyor.

Yale Üniversitesi bilim adamları, Elizabeth Claus önderliğinde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya 3000 kişi katılmış ve yılda en az bir defa diş röntgeni çektirenlerin beyin tümörü riski üç kat artarken on yaş altı çocuklarda da menenjiom ihtimali beş kat artmakta.

Araştırma sonuçlarını yayınlayan Cancer Dergisi’ne konuşan bilim adamları gelişmiş ülkelerin tıbbi imkanları oldukça iyi ve bu ülkelerde her yıl binlerce kez diş röntgeni çekiliyor. Bu röntgenler insanlar için ciddi bir radyasyon kaynağı oluyor. Menenjiomlar ciddi sıkıntılar oluşturmayacak gibi masum görünseler dahi beyine baskı yaptıkları için yaşam kalitesini etkileyebilmekteler. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin ameliyatla menenjiomlardan kurtulması mümkün olabilmektedir.

 

Bilim adamlarının yaptıkları çalışmalarla her geçen gün farklı hastalıkların çaresi bulunuyor yada ilerleme kaydediliyor. Her tedavi yönteminin getirdiği faydalar kadar zararları da mümkün olabilmekte. Daha sağlıklı yöntemlerle daha sağlıklı günlere ulaşabilmek dileğiyle…

 

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Etiketler

1 Yorum

  1. Nadi dedi ki:

    dr lar herşey için birşey çektiriyor zaten aman ne hoş!!
    röntgen çekilirken genelde teknisyenler ”bu resim iyi çıkmadı bir daha çekilicek”’ diyerek hastayı delirtirler ve bunun sakıncası bu ülkede hiçe sayılır herşeyde olduğu gibi…
    zırt pırt mamografi, şu grafi bu grafi ister dururlar! radyasyon da çocuk oyuncağı haline geldi ve ne bir denetim var nede kural
    dış ülkelerde bunun bir sınırlaması var peki burda ne zaman olacak?? OLACAK MI Kİ???





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam