Diyet, Diyabet (Şeker Hastalığı)’nda Ne Kadar Önemlidir?

Diyet, Diyabet (Şeker Hastalığı)’nda Ne Kadar Önemlidir?

Diyabet hastalıklarının hemen hemen hepsine diyet uygulanır. Bu nedenle bu hastalık için oldukça önemlidir. Şeker hastası olan kişilerin büyük bir çoğunluğu beslenme alışkanlıklarına bir süre değişiklik katmak zorundadırlar. Diyabet hastalarının yediklerine dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu tür kontrollerle kan şekerini düzenlemek ve dengede tutmak daha da kolaylaşır. Ayrıca ileri ki yaşlarda karşılaşabileceğimiz hastalıklarının engellenmesi, en azından ertelenmesi açısından oldukça önemlidir.  Kalp hastalıkları, damar hastalıkları yüksek şekerden maydana gelebilecek hastalıklardandır. Bunun yanı sıra yine böbrek hastalığı da şekeri dengede tutmazsak karşılaşabileceğimiz sorunlardandır. Aynı zamanda yüksek tansiyonada neden olan diyabet hastalığının yanı sıra obezitede de diyet yapmak gerekir. Bu hastalıklarıtaşıyan bir kişi mutlaka yediğine içtiğine dikkat etmelidir. Eğer ki diyabet hastaları yediklerine içtiklerine dikkat etmezse, beslenme alışkanlıklarını bir nebze olsun değiştirmezlerse sonu kötü biten bazı hastalıklara yakalanabilirler. Felç ve ani kalp krizi bunlardan sadece bir kaçıdır.

Mutlaka uzman bir doktora ya da diyetisyene başvurmalısınız. Onlar sizi doğru yönlendireceklerdir. Diyabet hastalarının ileri boyutlarda olanları sürekli insülin iğnesi kullanmak zorundadırlar. Bunun yanı sıra hap şeklinde tedavi gören hastalar da kanlarında ki insülin miktarını dengelemek için sık sık bir şeyler atıştırmak zorundadırlar. Aksi taktirde şekerleri düşebilir veya şekerli gıdalar tüketildiğinde aniden şekerleri oldukça yükselebilir. İnsülin hem kanda ki fazla şekerin düşmesini sağlar, hemde insülin miktarının yükselmesini engeller.

Normal şekilde beslenen bir kişi protein ve karbonhidratı tükettiği besinden alır. Fakat normal bir insanla, hasta olmayan bir insanla şeker hastası olan bir insan aynı besinleri aynı miktarda tüketemez. Bunun için doktorunuzdan yardım alacaksınız. Doktorunuz size miktarları söyleyecektir zaten. Doktorunuzun vermiş olduğu liste sadece şeker hastalarına özel olmakla birlikte kalori miktarları tek tek esaplanarak oluşturulmuştur. Ara öğünler olmak üzere doktounuz size verecektir.

İnsanların mutlaka alması gereken bir diğer etken ise kaloridir. Kilo seviyesini dengede tutmak için günde bir miktar alması gereklidir. Fazla kiloları olan insanlaraksine her gün azar azar kalori aldıklarından dolayı aşırı kilo alırlar.

Yanlış Diyet Yapmanın Zararları

Hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin bir çoğu maalesef ki yanlış metotları uygulamakta. Yanlış bir şekilde yapılan yöntemler bir çok sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Kilo vermek doğru metotları kullanarak, sağlıklı olan yolları izleyerek çok doğru sonuçlar verebilir. Fakat bir çoğumuz diyet yaparken bazı hatalar yapabiliyorlar. Yanlış uygulanan diyetler; bağışıklık sisteminin zarar görmesini, kalp-damarlarda görülen rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Ayrıca saç dökülmelerine de neden olduğu bilinmektedir.

 

Diyet Aç Kalmak Mıdır?

Hayır. Diyet yaparak aç kalınmaz. Yani en azından aç kalıp sağlıklı bir şekilde kilo verilemez. Bu düşünce çok yanlıştır. Aç kalıp, hiç bir şey yememek ve bunun sonucunda kilo vermeyi beklemek yanlıştır. Fazla kilolarınızdan kurulamazsınız, sadece aç kalırsınız.

Diyet yaparken belirli besinleri, belirkli miktarda tüketiriz. Ayrıca diyet yapmak sizi ruhsal olarak da, bedensel olarak da aç bırakmaz. Hatta psikolojik olarak sizi oldukça doyurur. Her verdiğiniz kilo sonrası değişikliği görüp, mutlu olursunuz. Aç kalarak diyen yapanların bazıları en başta hızlı bir şekilde zayıflamıl olabilir. Fakat bir süre sonra metabolizma kilitlenir ve zayıflama birden kesilir. Kesin ve etkili bir diyet istiyorsanız aç kalmaktan uzak durun. Aynı zamanda bu tip diyetler agrasiflik, baş ağrısı ve adet düzensizliği gibi sağlık problemleri yaratabilir. Bunu yanı sıra başka sağlık problemleri de beraberin de gelir.


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam