Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyet yaparak bütün fazla kilolarımızdan kurtulabilir miyiz? Neden diyet yaparken çabuk sıkılıyoruz, halbuki diyet yapar yazmaz zayıflayabilir miyiz ? Eğer bir mucize ile karşılaşmazsak bu pek de mümkün değildir.  Bir anda zayıflamayı aklınızdan çıkarın. Yakındığımız bütün fazla kilolarınızı zaman geçtikce, yavaş yavaş aldınız. Bu nedenle de yavaş yavaş ve zamanla kilolarınızı vereceksiniz. Diyet yaparken en öemli olan, birinci kuralımız aceleci davranmamak. Bu süreçte çoğu insan kendini çok fazla strese solar. Ve bu da psikolojilerini olumsuz anlamda etkiler. Kilo veremediklerini ve asla veremeyeceklerini düşünüp, diyeti bozarlar. Aslında sabırlı davransanızr zaman geçtikçe farkı kendi gözlerinizle göreceksiniz. Ve başarıyı elde etmek sizi onurlandıracak.

1. Diyet Yaparken Neden Kilo Verme Süreniz Yavaşlıyor?

İlk yapılan diyetlerde ciddi miktarda kilo verdiğnizi görürsünüz. Bu ayda 4 ya da 5 kilo kadar olabilir. Bazı kişilerde bu oran 6-7 kiloya kadar çıkabilir. Fakat bir süre sonra bu hız yarısınına kadar düşer. Hatta bazı zamanlar kilonuzda hiç bir değişiklik olmadığını görürsünüz. Yaptığınız egzersizlerin, sporların, diyetlerin işe yaramadığını düşünürsünüz.

Bütün insanların metabolizması sürekli yaşamak için yaratılmıştır. Yani, diyet yaptığınızda ve az miktarda gıda tükettiğimizde metabolizmanız sizin aç olduğunuzu düşünür. Az miktarda besin tükettikçe ve aldığınız kaloriler gittikçe az miktarlara düştükçe matabolizmanız sizin açlıktan öleceğinizi düşünür ve kendisinden kısarak enerjisini size verir. Bu da sizin zayıflamanızı engellemektedir. Bu nedenle kendinizi strese sokmamanız gerekmektedir. Her gün biraz daha fazla kilo vereceğinizin bilincinde olursanız bu da sizin motivasyonunuzun kaybolmamasına neden olur.

Diyet Yaparken Daha Çok Acıktığınızı Hissedeceksiniz

Diyet yapmaya başladığınız zamanlar çok fazla açlık hissiniz olmuyordu değil mi ? Fakat haftalar, aylar geçtikce bu tam tersi oldu. Önceleri doymuş olduğunuz gıdalardan artık doymadığınızı farkettiniz. Diyetin ilk zamanlarında size fazlasıyla yeten besinler artık size yetmemeye başladı.

Her insanın vücudunda belli miktarda insülin vardır. Zayıflama süresince vücutta mevcut olan insülin miktarı bir sürekli artar. İnsülin miktarı arttıkça daha fazla acıktığınızı hissedersiniz. Bu durumda doktorunuzla konuşup, ara öğün atıştırmalarının miktarını çoğaltmanızı isteyin. Uygun gördüğü taktirde bu şekilde diyetinize devam edin. Sık sık ve az miktarda beslendiğiniz taktirde acıkma hissinizi engelleyecektir.

3. Sürekli Aynı Gıdaları yemekten Ve Diyetten oldukça Sıkılabilirsiniz?

Diyet düzeni kişinin matabolizmasına göre ayarlanır. Kişinin istekleri döz önünde bulundurularak ve düzen içinde bir diyet listesi olmalıdır. Ancak kişi her gün çok fazla kalori içeren gıdalar yerse zayıflamak hayal gibi bir duruma dönüşür. Örneğin pizza, şerbetli tatlılar, pasta ve börek gibi yiyeceklerdenn uzak durulmalıdır. En azından diyet süresince bu tür besinleri eve dahi almamanız gerekir. Çünkü her insanın nefsi vardır ve “bir kereden bişey olmaz” diyerek diyeti bozabilir. Bu nedenle yüksek kalori içeren gıdalardan uzak durmak daha hızlı kilo vermemiz açısından oldukça önemlidir.

Diyet yapmaktan çok sıkıldığınız zamanlarda aşırıya kaçmadan, haftada bir ya da iki defa bu tür yiyeceklerden tüketebilirsiniz. Ancak bu doktor gözetiminde olmalı. Doktorunuz belirli yiyeceklerden, belirli miktarda tüketmek şartı ile bazı alternatif gıdalar sunacaktır.

Mesela akşamları tüketilen meyve yerine, haftada bir ya da iki kez meyveli yoğurt, az miktarda sütlü tatlı, yarım simit şeklinde seçenekleriniz olabilir.

Devamlı Diyet Yapıyorum Psikolojisi

Diyet yapmak oldukça zorlu bir uğraştır. Bu bir gerçek. Bazı durumlarda psikolojik olarak çöküntüye uğrarsınız. Devamlı diyette olduğunuz için sınırlandığınızı düşünürsünüz. Bu gibi durumlarda sağlıklı yaşamak için bu zorluklara katlandığınızı düşünmelisiniz.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam