Eczacılık ve eczacılar konusunda somut adımlar atılan ve gerçekçi kararlara damgasını vuran bir kanun teklifi hazırlanmakta. Bu kanun teklifiyle şimdiden eczacıların yüzü gülüyor. Yapılan değişikliklerle daha rahat çalışma ortamı sağlanacak olan eczacılar kanun teklifinin kabul edileceği günü sabırsızlıkla bekliyor.
Hükümetin TBMM Başkalığına sunmayı hazırladığı Eczane ve Eczacılık Kanunu’nda değişiklik yapmayı öngören yasa teklifi oldukça kapsamlı ve somut adımları içeriyor. Hükümetin sunacağı bu yasa teklifinin kabulünü 14 Mayıs Eczacılar gününe yetiştirmeyi hedeflediğini görmekteyiz.
Eczane açmakla ilgili yapılacak düzenlemeler ve nüfusa göre eczane uygulaması ülkemizdeki gereksiz eczane yığılması olan yerlerle eczane bulamayan yerler arasındaki uçurumu kapatmayı hedefliyor.
Hazırlanan yasa teklifiyle ilgili görüşlerini belirten Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan eczane dağılımı konusundaki adaletsizliğe çözüm olarak sunulan üç bin beş yüz kişiye bir eczane uygulamasının oldukça mantıklı olduğunu savundu. Bu duruma örnek teşkil eden iki ildeki sayıyı da belirten Nurten Saylan, Muğla’da bin dokuz yüz elli kişiye bir eczane düşerken Hakkari’de yirmi bin kişiye bir eczane düşmesinin hiçte mantıklı olmadığını vurguladı.
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan eczacıların kanayan yarasına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Eczacıların diplomalarını kiralaması konusunun mesleğin kanseridir.Kanun teklifi ile ‘muvazaalı olarak eczane açmaktan’ dolayı ruhsatnamesi iptal edilenlerin, 5 yıl süreyle eczane açamayacak olmalarıda oldukça doğru bir karardır. Geleneksel tıbbi ürünlerin ve alternatif tedavi yöntemi ürünlerin ve özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların eczanede satılacak olmasın da son derece yerinde bir karardır. Çünkü, vatandaş lahana kapsülü diye satılan ürünü sebze zannedebiliyor.” dedi.
İkinci eczacı çalıştırma zorunluluğuyla ilgili konuşan Nurten Saylan, eczanelerdeki reçete sayısı yada ciroya göre ikinci eczacı çalıştırılması ancak bir dayatma olabilir, dedi. Nurten Saylan bu yöntemle eczacılıktaki istihdam sorununu serbest eczacılar üzerinden çözülmesi hedeflenmiş, dedi.
Eczacıların yüzünü güldüren bu yasa teklifiyle ilgili görüşlerini belirten Ankara Eczacı Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Şenbaba özellikle üç bin beş yüz kişiye bir eczane fikrini doğru bulduğunu ifade etti. Necdet Şenbaba’nın değindiği bir diğer konuysa, yardımcı eczacı çalıştırma konusu oldu. Bu konuda yapılacak olan değişikliğin mezun olacak olan birçok eczacı için çok iyi olacağını düşündüğünü ifade eden Şenbaba böylelikle eczacıların mesleki anlamda gelişimi sağlanacak dedi. Çarpık eczane dağılımları değişecek ve yardımcı eczacı uygulaması gelecek bunlarla birlikte eczacıların birçok sorununa da çareler sunulacak. Kısacası yapılan bu kanun teklifi eczacılara 14 Mayıs Eczacılar Günü armağanı olacak.
TBMM Başkanlığı’na sunulmaya hazırlanan teklifin dikkat çeken birkaç başlığı da şöyle: Eczane açmak için belli kriterler gerekecek; örneğin ilçelerin sosyoekonomik durumu ve gelişmişliğine göre sıralamalar yapılacak. Bu sıralama ve sınıflamaya göre de en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane açılabilecek. Ayrıca eczacılara yerleştirme puanı verilecek. Bu puanda eczacılıkta geçirilen yıl sayısıyla hizmet puanı çarpılıp sonuç elde edilecek. Eczanelerin cirolarına göre yada reçete sayılarına göre ikinci eczacı çalıştırma durumları olacak. Eczanelerde tıbbi ilaçların yanında artık alternatif tedavi için kullanılan ürünleri de görebileceğiz. Eczacılığın kanseri olarak görülen ruhsatını kullandırma da artık tarih olacak. Eğer eczacı başkasına ruhsatını kullandırırsa beş yıl boyunca eczane açamayacak.
Yorum Yok