El Titremesi – Tremor

El Titremesi Neden Olur ( Tremor Nedir? )

El titremesi ( tremor ) birbirine zıt çalışan kasların kişinin isteği dışında kasılmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve ritmik olan bir harekettir.

Tremorları genel anlamda 3 grupta toplayabiliriz:

1-) Dinlenme halinde görülen tremor ( titreme ) ( Parkinson Tremoru, Statik Tremor )

2-) İsteyerek yapılan bir hareket sırasında ortaya çıkan tremorlar ( intansiyonel tremor )

3-) Kasların gerilmesi ve belirli bir pozisyonda tutulmasıyla oluşan tremorlar. Örn: Elimizi öne doğru tutmaya çalıştığımızda ortaya çıkan tremorlar. ( Bu tremorlar postural tremor veya aksiyon tremoru olarak adlandırılır.

 

1-) Statik Tremor:

Tanı koydurucu bir bulgu olarak özellikle Parkinson hastalarında görülür. Para sayma hareketi tarzında saniyede 4-7 kere elde titreme görülür. Korku, emosyonel stress ve heyecanla eldeki titreme sayısı artar. Eğer hastadan eliyle bir şey yapmasını istersek titreme kaybolur. Yani hastanın istemli hareketleriyle titreme kaybolur.

 

2-) intansiyonel Tremor:

Bu tremor tipinin özelliği ise; Hastanın hareketi cisme yaklaşana dek normale yakındır ancak cisme yaklaştıktan sonra kavramaya veya almaya çalışırken hastanın elinde kaba bir titreme görülür. Örneğin, hastadan bir bardak suyu alıp içmesini istediğinizde hasta bardağa doğru düzgün bir hamle yapara fakat bardağa eli yaklaştığında eli sağa-sola doğru kaba biçimde titrer bu titremeler sonucunda hasta bardağı devirebilir ve hareketi başarısız sonuçlanabilir.

Genellikle yaşlı bireylerde de baş kısmında ön-arka kısıma doğru sallanmalar görülür, bu titremeye de titübasyon denir. İntansiyonel tremor genellikle serebellumdan kaynaklanan hastalıkların habercisidir.

 

3-) Postüral Tremor ( Doğal titreme – Fizyolojik Tremor )

Tamamen normal olan insanlarda da ellerini öne doğru uzattıkları zaman çok ince bir tremor olduğu ortaya konmuştur. Bu tremor saniyede 10-12 defadır. Emosyonel stress, heyecan, korku, hipertiroidi, açlık, yorgunluk ve aşırı egzersizle titremenin hızı artar ve gözle görünür hale gelir.

4-) Esansiyel Tremor:

3 tipi vardır:

A-) Familyal Tremor ( Ailevi Tremor ): Ailevi olarak geçen tipidir. Hastanın ailesinde de ellerde titreme görülür.

B-) Senil Tremor ( Yaşlılık Tremoru ): Yaşlılıkta ortaya çıkar ve yaşla beraber ilerleyici tiptedir.

C-) Genç Yaşlarda ve aileden bağımsız olarak görülen tremor ( ESANSİYEL TREMOR ):

Bu tip genellikle tek elde başlar ve zamanla çok yavaş biçimde ilerleme gösterir ve iki ele yayılır. Hasta ellerini öne doğru uzattığında titreme belirgindir. Önemli özelliklerinden biri de alkol alındığında titremenin kaybolmasıdır.

Hastaların büyük bir bölümünde konuşurken seslerinin de titrediği gözlemlenir. Vücudun başka bölgelerinde ( gövde,bacak ) titreme çok nadir olarak görülür.

 

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

1 Yorum

  1. gamze dedi ki:

    merhaba ben gamze 17 yaşındayım suan sadece sol elım tıtrıyo elimle bişey tuttugum zaman geciyo birde bazen genelde gece yatarken beynimin içinde sanki böyle bişeyler oynuyormuş gibi sarsılıyorum





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam