Endometriozis Nedir? Endometriozis Tanısı ve Endometriozis Tedavisi

ENDOMETRİOZİS NEDİR?

            Geçirdiğiniz her adet döneminde rahim içinde ki tabaka dökülerek kanamaya neden olur. Bu tabaka endometrial hücrelerden oluşur. Rahim dışında ki bölgelerde ise bu olay vuku bulabilir. Rahminizin içinde özellikle yumurtalarda, mesanede, böbrek ve bağırsakların üst kısımlarında görülen bu olaya tıp dilinde endometriozis adı verilir.

ENDOMETRİOZİS NEDENLERİ

            Bu şikâyetlerin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve bununla birlikte ortaya atılan birkaç iddia vardır. Bu iddialardan bir tanesi adet dönemindeki kanın rahimde bulunan tüplerden geçerek kanın geriye doğru akmasıdır. Bu şekilde endometrium hücreleri buraya yerleşerek ürediği tahmin edilmektedir. Diğer bir iddia ya göre ise endometrial doku, kan damarları ve lenf yolu ile vücudun diğer kısımlarına yayılma halidir. Endometriozis rahatsızlığı genetik olabilir ve kalıtsal yollar ile meydana çıkabilir.

ENDOMETRİOZİS BELİRTİLERİ

            Endometriozis belirtileri içerisinde kasık bölgenizde süreklilik gösteren ağrılar meydana gelebilir. Adet dönemlerinde ağrılarınız sıklaşır ve sancılarınız daha keskin bir hal alır. Cinsel birlikteliğiniz esnasında yine kasık bölgenizde ağrılar olabilir. Gebe kalamamak bu durumun ciddi belirtileri arasında yer alır. Büyük abdest esnasında ağrılar çekebilirsiniz. Sık sık idrar gelmesi ve idrarda görülen kanda bu belirtiler arasındadır.

ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR?

            Endometriozisin yumurtalık kısmını üst tarafına yerleştiğinden yukarıda bahsetmiştik. Bu durum kist halini alırsa eğer buna çikolata kisti denir. Kistin içeriği çikolata rengindedir ve bu kıvamdadır bu yüzden bu isimle anılmaktadır. Maalesef bu hastalıktır ismi kadar hoş değildir.

ENDOMETRİOZİS ÖNLENEBİLİR Mİ?

            Üzülerek söylüyoruz ki bu hastalığı önlemek mümkün değildir. Eğer doktorunuz size bu tanıyı koyduysa vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlamanız lazımdır. Bu hastalık üst seviyelere taşınabilmektedir ve ilerleyen hastalık türleri arasındadır.

ENDOMETRİOZİS TANISI

            Yukarıda bu hastalığın belirtilerinden bahsetmiştik. Hastanın şikâyetleri ve pelvik muayeneler sonucunda bu hastalıktan şüphe duyabiliriz. Hastalığın ilk evrelerinde ultrason ve tomografi ile hastalığı belirlemek mümkün değildir. Çikolata kistine dönüştüğü zaman ultrason ile tespit etmek mümkündür. Hastalığın tam tanısını koyabilmek için lezyonların göz yardımı ile görülmeleri gerekmektedir. Buda laparoskopi adı verilen bir cihaz ile mümkündür. Bazı durumlarda ameliyat kaçınılmaz iken bazı durumlarda ameliyat hastaya risk oluşturur. Laparoskobi yapıldıktan sonra hastalık 4 evre ye ayrılır. Bunlar sırası ile şöyledir;

Evre I: Minimal

Evre II: Hafif

Evre III: Orta

Evre IV: Şiddetli

 ENDOMETRİOZİS TEDAVİSİ

            Hastalık tedavi sürecinde iki kısma ayrılır, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak.

İlaç tedavisi cerrahi tedaviye nazaran daha kısır geçmektedir. İlaç tedavisinin yeri kısıtlıdır çünkü. Adet dönemindeki ağrıları önlemek için ilaç alımı yapılmaktadır. Ayrıca adet düzenlemesi için de bu süreçte ilaç alımı yapılır. Cerrahi müdahaleyi kabul etmeyen bayanlar şiddetli pelvik ağrıları bastırmak için ilaç tedavisine başvururlar. Alınan hapların büyük bir kısmını doğum kontrol hapları, progestinler, danazol ve GnRH analoglarıdır.

            Cerrahi tedavi ise endometrioma bulgularında gereklidir. Hastalığın ilerlemiş evrelerinde ve derin infiltratif endometriozis olgularında da cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Cerrahi müdahale esnasında tercihinizin her zaman kapalı yöntem olan laparoskopi olması gerekmektedir. Kapalı yöntem tedavisinde ise kist duvarlarının soyulması ve çıkarılması, kist duvarının yakılması ve kistin içeriğinin boşaltılması teknikleri uygulanmaktadır. Kist duvarlarının yakılması boşaltılmaya nazaran daha iyidir. Çünkü boşaltma durumunda % 70 e kadar kistin tekrarlanması durumu gözlemlenebilir.

            Ameliyat esnasında göz önünde bulunması ve korunması gereken durumlar da vardır. Sağlam yumurta dokusunun korunması bunların başında gelir. Tüplere zarar vermemek ve bağırsakları korumak da cerrahın dikkat edeceği konulardır.

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam