Fibrinojenler


Fibrinojen Nedir ? Ne işe Yarar ?

Fibrinojen kanın pıhtılaşmasında görev alır. Normal aralık değerleri 200-400 mg / dl ‘ dir. Karaciğer tarafından sentez edilen fibrinojen, kan pıhtılaşma faktörleri arasında en önemlilerindendir. Fibrinojen normalde kanda aktif olmayan formunda bulunur. Pıhtılaşma kaskatının ( basamaklarının) başlamasıyla iyonize kalsiyumla birleşerek aktif formu olan fibrine dönüşür. Bu fibrin tıkaçta kesilen zarar gören damardan yada dokularda dışarıya kan,sıvı sızmasını engeller, böylece vücut kendi kendini korumuş olur.

Eğer fibrin tıkaçlar olmasaydı ufak bir kesikte bile insan oğlu kanayarak ölebilirdi. Herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi fibrinojeninde fazlası zarar, nedeni fazla olan fibrinojen bu seferde kan daha damardan çıkmadan damar içinde pıhtılaşmasına sebep olur böyle tromboz ( damar tıkanması ) riskini artırır. Fibrinojenin azlığı ise kesilen,tahribata uğrayan yerde kanın uzun süre pıhtılaşmamasına sebep olur, buda beyin içine,deri içine, eklem içine kanamalar için bir risk faktörü oluşturur. Kan plazmasının yaklaşık %6 sını oluşturan fibrinojen karaciğer tarafından sentez edilir.

Hipofibrinojen Nedir? Belirtileri Nelerdir ?

Hipofibrinojen ( Fibrinojen Eksikliği ): Fibrinojenin olması gereken 200mg/dl seviyesinden düşük olma durumudur. Hipofibrinojenin belirtileri tahribata uğrayan dokuda kanamanın durmaması, ciltte morluk alanları, kas içine kanama, eklem içine kanama , serebral kanama ( beyin kanaması ). Özellikle beyin kanaması sonucu koma,konfüzyon, morbidite( sakatlık ) ve ölüm riskleri belirgin ölçüde artmıştır. Bu yüzden kandaki fibrinojen oranı iki yanı keskin bıçak gibidir eksikliği kanama fazlalığı tromboz ( damar tıkanıklığı ) yapar.Kanın bu pıhtılaşma elemanları günümüzde özel yöntemlerle ayrıştırılarak kanaması olan hastalara verilmektedir. Bu işlemde kanın pıhtılaşma faktörleri kandan özel yöntemlerle ayrılır, kriyospitat dediğimiz madde ortaya çıkar. Bu kriyospitat hastaya verilerek hastayı hipofibrinojenemiden kurtarmak ve kanamasını durdurabilmek için yapılan bir yöntemdir.
Hipofibrinojen Nedenleri Nelerdir ?

1-) Karaciğer Sentez Bozuklukları
2-) Konj. Afibrinojenemi
3-) Tüketim koagülopatisine bağlı azalım ( DiK)
4-) Malnütrisyon
5-) Pulmoner Emboli
6-) Yaygın Damar İçine Pıhtılaşma
7-) İlerlemiş Evre Karsinomlar

Hiperfibrinojen Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Hiperfibrinojen ( Fibrinojen Fazlalığı ): Fibrinojenin olması gereken 400 mg / dl seviyesinden yüksek olması durumudur. Hiperfibrinojenin belirtileri Stroke ( Beyin’de damar tıkanması ) buna bağlı konfüzyon,koma,felç ölüm. Kalp damarlarının tıkanması buna bağlı kalp krizi riskinde artış. Periferik arterlerde oklüzyona ( tıkanmaya ) bağlı nekroz (dokuya kan gelmemesine bağlı doku ölümü ) . Az öncede söylediğimiz gibi fibrinojenin fazlasıda,azıda zararlıdır, fazlası beyinin arterlerinde trombüslerin oluşumuna bağlı serebral arter perfüzyonunun ( beyin damarlarının tıkanmasına bağlı) azalması veya durmasına bağlı iskemi ( kan gitmemesi ve dokunun kaybı ) görülür.

Hiperfibrinojen Nedenleri Nelerdir?
1-) Gebeliğe bağlı pıhtılaşma faktörlerinin artışı
2-) Sistemik Lupus Eritamatozus
3-) Romatoid Artrit
4-) Sigara
5-) Sürekliliği olan travma
6-) Genetik
7-) İdiyopatik nedenler
Tedavisinde düşük mol ağırlıklı heparin, heparin , kumadin, ACE inhibitors kullanılır.

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam