Gebelikte Beslenme ve Birçok Faktör

Gebelikte Beslenme

Gebelik oluştuğu andan itibaren annenin beslenmesi, fötusun metabolik ihtiyaçlarının karşılanması ve daha sonraki durumu için son derece önemli bir faktördür. Gebe kadının dengeli bir şekilde beslenmesi önerilmeli, demir, folik asit, kalsiyum ve çinko gereksiniminin özellikle karşılaması önerilir. Ortalama 58 kilo ağırlığındaki bir kadının günlük kalori ihtiyacı 2000’ dir. Gebelikte ilave 300 kcal, süt verme döneminde ise 500 kcal gereksinim duyulur. Bundan daha az kalori alınması halinde esansiyel besinlerin yetersiz alınımı söz konusudur.

Gebelikte Kilo Artışı

Son araştırmalarda gebeler ve jinekologlar birliği gebelik boyunca toplam 10-12 kg alınmasını uygun bulmaktadır. Zayıf kadınların biraz daha fazla kilo alması gerekirken, obez gebelerin sadece 6-7 kg alması önerilmektedir. Normalden şişman olanlar veya gebelik boyunca aşırı kilo alanların iri bebek dünyaya getirmeleri fazladır. Yetersiz kilo alınımı sonucu miyadından küçük doğum yaptıkları görülmüştür. Alınan total kilonun yaklaşık 1/3’ ünü fötus oluşturmaktadır (3500 g). Plasenta, hamilelik sıvısı ve uterus 650-900 g, kan sıvısı ve diğer sıvılarda 1200-1800 g ve memelerdeki büyümeye 400 g olmaktadır. Geriye kalan 1640 g veya fazlası annedeki yağ dokusunun artışıdır.

Beslenme İhtiyaçları

  1. Protein: Gebeliğin ikinci yarısında günlük protein ihtiyacı 1g/kg +20 g’dır (ortalama ağırlıktaki bir kadın için 80 g). Bebeğin gelişmesi için protein şarttır.
  2. Kalsiyum: İleri aylarda süt verme döneminde kalsiyum alınımı günde 1.5 gr’a çıkar. Eğer kalsiyum alınımı yetersiz olsa fetusun ihtiyacı anne kemiklerinden demir depolarından karşılanır. Doğuma yakın dönemde annenin kalsiyum stokları bitmektedir.
  3. Demir: Demir takviyesi (30-60 mg/gün); gebelerde ve süt veren kadınlarda önerilmektedir. Gebelik boyunca 300-500 mg demirin fetusa transfer edildiği tahmin edilmektedir.
  4. Vitamin ve mineraller: Gebelikte mineral ve vitamin preparatları yaygın olarak verilmektedir, ancak bunlar doğal beslenmenin yerini almamalıdır. Gebeliğin ikinci yarısında günde 1 mg folik asit ilavesi önerilmektedir. Vejetaryen hastalarda veya megaloblastik anemisi olanlarda B12 vitamini verilmesi de uygundur.

Gebelikte Tuz Kısıtlaması

Gebelikte orta derecede tuz içeren gıdaların alınması zararlı değildir. Ayrıca tuz kısıtlaması zararlı olabilir. Tansiyonu yüksek gebelikte hızlı kilo alınımı tuz kısıtlaması ile kontrol edilmektedir.

Gebelikte İlaç, Sigara ve Alkol Kullanımı

Gebelikte İlaç Kullanımı

Çok az sayıda ilacın zararlı etkisi olduğu bildirilmiştir, bunun dışında birçok ilacın gebelikte güvenle kullanılıp kullanılmayacağına dair kesin kanıt yoktur. Gebeliğin erken dönemlerinde bir hastaya ilaç verebilmek için geçerli bir neden olması gerekmektedir. Hatta adet olayının ikinci döneminde kadınlarda ilaç kullanılırken dikkatli olunması gerekmektedir.

Gebelikte Sigara Kullanımı

Gebelikte fazla sigara içen kadınların düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma risklerinin arttığı bildirilmektedir. Bu etkinin doz bağımlı olduğu düşünülmektedir. Sigara içimi ayrıca fetusla ilgili uterus içi problemlerin veya fetal ölüm riskini arttırmaktadır. Bu hastalıklar hem fetusun hem de annenin hayatını tehlikeye sokan problemlerdir. Tütünün yapısında birçok zararlı madde olduğundan, bu sayılan etkilere hangisinin neden olduğu bilinmemektedir. Gebe kadına sigara içmemesi tenbih edilmeli, eğer bırakması çok zor olacak ve stres yaratacaksa, en azından sayısını azaltması önerilir.

Gebelikte Alkol Kullanımı

Eski yıllarda fazla olmamak koşulu ile gebelikte alkol içilmesinin (alkolün plasenta yoluyla bebeğe çok kolay geçmesine rağmen) uterus ve fetüs üzerine zararlı bir etkisinin olmadığı düşünülürdü. Gebelik sırasında fazla miktarda alkol kullanan bağımlı alkolik annenin bebeklerinde alkol yoksunluk sendromu görülmektedir. Ayrıca aşırı alkolik bir gebede alkol arzusu nedeniyle adet görme olayının olması da muhtemel bir olaydır.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam