Gebelikte Böbrek ve İdrar Yolları

Gebelikte Böbrek ve İdrar Yolları

Gebelikte her iki böbreğin boyu 1- 1,5 cm kadar artar. Böbrek pelvisi 60 ml’ye kadar çıkar (gebe olmayan kadında normal volüm 10 ml’dir.). Üreterler kemik pelvisinin üst kenarında, sağda sola oranla daha fazla olmak üzere genişleme olur.

Ayrıca ürerterler genişler ve daha kavisli bir hal alır, böylece üriner sistemde hareket artış olur. 200 ml. Kadar idrar genişlemiş toplayıcı sistemde kalır.

Gebelikte gerçek nedeni bilinmeyen birçok faktör ortaya çıkmaktadır;

  1. Yüksek progestron seviyeleri üreterin düz kaslarında küçülmeye neden olur. Bununla beraber  yüksek progestron seviyeleri hamile olmayan kadınlarda da üreterin küçülmesine sebep olur.
  2. Gebelikte uterusun sağa doğru yönelmesi, sağ üreterin sola oranla daha fazla genişlemesine yol açar.
  3. Genişleme idrar tutumuna sebebiyet verir. Bu da çeşitli enfeksiyonlara yol açar ve böbrek fonksiyonlarını bozar.

Böbrekte Bozulmalar

Gebelikte böbrek fonksiyonlarındaki değişiklikler muhtemelen hormonlardaki artışa bağlıdır.  Bu sebeple gebe kişiler her daim hormon seviyelerini kontrol ettirmelidirler. Gebeler eğer hormon seviyelerine dikkat etmezse zamanla daha kötü hastalıklara ve bozulmalara sebebiyet verirler.

Hormon artışları gebelerde bazı fonksiyonel değişimlere yol açar. Bu artışlara ilave faktör olarak plazmadaki volüm artışı ortaya çıkmaktadır. Gebelikte idrarın oluşum hızı % 50 artar, bu artış erken başlar ve bu seviyeye ek olarak doğum olayının  gerçekleşmesine kadar sürer. Ancak doğumdan 20 hafta sonra normal haline döner.

Plazma akım hızı erken gebelikte ve gebeliğin ortasında % 25- 50 artar. Geç gebelikte ki plazma akım hızı hakkında farklı teoriler vardır. Geç gebelikte idrar akım hızı pozisyondan pozisyona değişmektedir. Yan yatış pozisyonunda idrar akım hızı sırt üstü yatış pozisyonuna göre çok farklılık göstermektedir. Bu yüzden idrar yollarının ölçümünde hastanın duruşu da göz önüne alınmalıdır.

Gebenin istirahatinde kalpteki kan akım hızı % 20 olarak böbreklere dağılır, geriye kalan % 80 lik kısım eğer hormonların denetimi altında olmasaydı  gebe kişi günde idrar volümü olarak yaklaşık günde 150 litre idrar çıkarırdı.

İdrarın kontrolünü ADH hormonu belirler.  Gebelikte bazı hormonlar artsa bile idrar volümü artmaz. Bu sebepten dolayı üriner sistem gebelikte de kontrollü bir yol izlemektedir.

En yüksek idrar artışı % 50 olup gebeliğin 32. Haftasında (gebe olmayanlara oranla) meydana gelmektedir.

İdrarda glikoz (şeker) görünmesi gebelikte anormal bir durum değildir. Gebelerin % 50 ‘ den fazlasında genellikle glikoz tüketilir.  İdrarda glikoz görülmesi böbreklerin filtrasyon hızını ve kapasitesini arttırarak filtrelenen idrarı glikoza karşı bozulması sonucu izah edilebilir. Glikoz kandaki oranına göre bir seviye göstermez ve değişik miktarlarda tüketimi yapılır.

Gebe kadınlarda idrarda glikoz görünme olasılığı her zaman sık sık aranmalıdır,  çünkü diyabet hastalığının ilk habercisi olabilir. Normal gebe kadınlarda bilinmeyen nedenlerle idrarla besin maddelerinin aşırı kaybı vardır.

*Üreter: Böbreklerde bulunan ve ince borucuklar şeklinde olan idrar torbasına idrarın taşınmasını sağlayan bir boru.

*Pelvis: Cinsel organların ve mesanenin içinde bulunduğu kalça bölümündeki iskelet yapı.


facebook-paylas

Etiketler

1 Yorum

  1. merve dedi ki:

    benim annem 2 kere idralini tutmuş ve o zamanda 2 gün boyunca sabahları 2 damla kadar kırmızı leke gelmiş bu kötümüdür acaba





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam