Gebelikte ve Lohusalıkta Psikiyatrik Bozukluklar

Gebelikte ve Lohusalıkta Psikiyatrik Bozukluklar

 

 

Gebelik ve lohusalık süresi kadınlarda mental ( zihinsel ) hastalık oluşmasını kolaylaştıran dönemlerdendir. Gebelik insanlar tarafından çoğu zaman mutluluk verici bir olay olarak görülse de bazen yarattığı stres nedeniyle psikiyatrik bozukluklara sebep olur. Gebe kadın bebeğinin normal olup olmayacağı, yaşam koşullarının nasıl ve ne şekilde değişeceği, doğum şeklinin ne olacağı ve doğumda başına gelebilecek olaylar hakkında ciddi kaygılar gösterebilir. Gebe bu yönden yakınları tarafından psikolojik olarak desteklenmeli ve bunun doğal bir süreç olduğu konusunda gebeye bilgi verilmelidr.

Postpartum ( Lohusalık ) döneminde östrojen ve progesteron hormonlarındaki ani düşme ile gebede depresyon gelişme riski artar.

 

Postpartum ( Lohusalık ) döneminde hangi psikiyatrik bozukluklar görülebilir?

Lohusalık döneminde görülen psikiyatrik bozukluklar ana olarak 3 gruba ayrılır :

1-) Annelik Kaygısı ( Lohusalık Endişesi) :

Lohusalık endişesi olarakta adlandırılan bu durum doğumdan sonraki 3-6 gün içerisinde gebelerin %50 sinde görülür.  Progesteron  hormonunun ani düşüşüne bağlıdır. Sinirlilik, dikkat kaybı, alınganlık, güçsüzlük gibi bulgular verir. Belirtiler çok şiddetli değildir, gün içerisinde birkaç kez ataklar halinde gelir. Bu süre içerisinde anneye destek olunmalı ve depresyon açısından hasta takip edilmelidir.

2-) Post Partum ( Doğum Sonrası ) depresyon :

Bütün anne olan kadınların %8 ile %15’inde görülür. Tipik olarak doğumdan 3 ay sonra depresyon  bulguları başlar ve 6. aya kadar sürer. Hastalığın doğal seyri 6 ay içinde giderek iyileşme gösterir. Bir sonraki gebelikte tekrarlama riski %50’dir. Deprasyonun aşırı olduğu durumda hastaya destek olmanın yanında ilaçlara başvurulabilir.

3-) Postpartum ( Doğum Sonrası ) Psikoz :

Bin doğuran anneden 1 ila 4 kadın arasında görülür. ( 1-4/100 ). Gerçeği algılama yeteneği tamamen kaybolmuştur. Şizofreni, ağır depresyon, aşırı mutluluk ( mani ) gibi çeşitli formlarda hastalarda görülür. Bu hastalar intihar riski açısından takibe alınmalıdır. Önceden psikolojik atak geçiren insanlarda gebelikten sonra psikolojik atak geçirme riski 10-15 kat artmıştır. Bu hastalık genel olarak hastanede yatmayı gerektirir. Bu süre içerisinde bebeğin bakımı için uygun koşullar oluşturulmalıdır.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam