Görme Nasıl Oluşur? Nasıl Görürüz?

Görme Nasıl Oluşur? Nasıl Görürüz?

 

Renkler ve hareketler dünyasının bu cıvıl cıvıl ortamını keşfetmeye hazır mısınız? Size bu dünyayı ve ışığın gözden beyine kadar ne kadar meşakkatli, ne hızlı bir yol aldığını anlatmaya biz hazırız : ) . Hadi o zaman başlayalım.

 

Işık görmenin ilk kuralı?

Işık demet bir cisim üzerine düşer ve bu cisimden yansıyan ışık demetler gözümüze ulaşır ve maceramız bununla başlar. Gözümüzün bu maceraya başlayabilmesi ışık mutlaka gereklidir. Yaratılışımızdan ötürü ışıksız ortamda insanoğlu göremez. Işık demeti göz bebeğinizden geçerek gözün iç kısmında bulunan ışığa duyarlı rod ( çomak ) ve cone ( koni ) hücreleri görme keskinliği ve renkli görme ile ilgilidir. Rod hücreleri ise az ışıkta görmemizi sağlayan hücrelerdir. Bu hücrelerde ışık elektriksel bir uyarıya dönüşür. Bu hücrelerin altında bulunan ana sinir hücrelerine bu uyarılar taşınır.

 

Göz ve Televizyon Nasıl Yani?

Bu hücrelerin sayısı gözde çok fazladır bunu eski televizyon ekranlarına benzetebilirsiniz. Televizyona çok yaklaştığınızda aslında görüntünün küçük çerçevelerden çıkan renklerle oluştuğunu göreceksiniz. Bu küçük nokta tarzındaki ışıklar televizyonda o kadar fazla miktarda bulunuyorlar ki sonunda gördüğümüz o büyük görüntü oluşuyor. Her şeyin başlangıcının o küçük ışık kaynaklarından geldiğini görmek ve sonundaki kusursuz görüntünün oluştuğunu izlemek gerçekten çok şaşırtıcı. Gözde görüntüde aynı bu şekilde bulunan bu hücreler bir uyum içerisinde beyne gerekli renk , keskinlik ve hareketini bildirmesiyle oluşuyor. Bu küçücük çomak ve koni hücrelerinden oluşan uyarı önce birleşerek N. Opticus ( optik sinir) dediğimiz sinire aktarılıyor.

 

Peki N. Opticus’tan sonraki yol nasıl devam ediyor ?

Her gözde bir adet optik sinir vardır ve bunlar beyne giderken birbirleri ile çapraz yaparlar. Sağdaki gördüğümüz görüntü bu sayede sol beynimize, soldaki gördüğümüz görüntü bu sayede sağ beynimize iletilir. Bu çaprazlaşmadan sonra uyarı beynimizin arka tarafında bulunan ( occipital loba ) ( primer görme merkezimize ) bölgeye gelir ve burada yorumlanır. Eğer cisim hareketli ise beynin üst kısmına doğru olan ( pariyetal ) beyin lobuna görüntü aktarılır ve bu bölgede yorumlanır.

 

Körlük Nasıl Oluşur?

Eğer bu uyarılma yollarının birinde yada birkaçında bozukluk varsa veya gözde bir hastalık varsa görme işlemi gerçekleşmez veya kısmı olarak görmeme olayı meydana gelir. Işıkla başlayan bu yolculuk beynin arka kısmında sonlanır ve bu uyarının beyne gitmesi sadece milisaniyeler alır, bu yüzden görme işlemi sekteye uğramaz sürekli bir uyarı olur. Bizde hayati işleve sahip olan bu eylemi hiç durmadan gerçekleştiririz.

 

 

Stj.Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam