Hemoroidal Hastalık ( Hemoroidler, Basur , Mayasur )

Hemoroidal Hastalık ( Hemoroidler, Basur , Mayasur )

Hemorid Nedir?

Hemoroid rektumun(makat kanalının içinde) dış ucunda,anal kanalın içinde genelde sağ ön-dışta ve sol dış pozisyonda bulunan damar ve bağ dokusundan oluşan yastıklardır.2 tip hemoroid tipi vardır: İnternal(içte bulunan) hemoroidler, eksteral (dışa sarkan) hemoroidler.

İnternal Hemoroidler (İçte bulunan Hemoroidler) Nedir?

İnternal hemoroidler dentat çizgisinin üzerinde bulunur. İnternal hemoroidler kanamaya ve çökmeye neden olabilirler fakat ağrıya neden olmazlar. Kişi internal hemoroidleriyle yaşamını sürdürür ancak dışkısında sürüntü tarzında kanama olur. İnternal hemoroidler anal kanalda sıkışmadıkları sürece ağrı yaratmazlar, sıkışsalar ve trombüs olsa bile çok şiddetli ağrı vermezler. İnternal hemoroidler nadiren anal kanal(makat) dışına çıkabilir  ve anal sfinkterler (makat etrafındaki kaslar) tarafından sıkıştırılarak trombüs(damar içinde pıhtı oluşumu) ve nekroz (hemoroidin kansızlığa bağlı morarması durumu) oluşturabilir. En sık belirtisi kanamadır.

Eksternal Hemoroidler ( Dışa Sarkan Hemoroidler ) Nedir ?

Eksternal hemoroidler makat dışında devam eden trombüs ve dilatasyon ( damarların şişip genişlemesi ) sonucu genişlerler. Bu genişlemeye bağlı olarak makat etrafındaki derinin gerilmesi ve çatlamasına bağlı olarak Skin-Tag ( bekçi nodül ) oluşabilir.  Bekçi nodül makat etrafındaki derinin çatlaması daha sonra tekrar düzelip tekrar çatlamasına bağlı olarak oluşan 1-2 cm çapında olan ödemli deri kıvrımlardır. Burdaki asıl sorun hemoroidi asmaya yarayan ligamentlerin yerlerinden kopmasıyla hemoroid yastıkçıklarının makat dışına çıkmasıdır. Hemoroidler yerlerinde tutan bağlar vardır bu bağlar bazı durumlarda ( aşşağıda bahsedilecek) zayıflayarak kopar, yada artan basınçla koparak hemoroid yastıklarını tutamaz konuma gelir işte bu durumda hemoroidler anal kanaldan aşşağı doğru düşerek görünür duruma gelir.Bu durumdada hemoroid anal sfinkterler tarafından sıkıştırılarak kanlanması bozulur. Kanlanması bozulduğu için damar içinde pıhtı oluştur veya büyüyüp genişler. Eğer hemoroid yastıkçıkları içerisindeki pıhtı deriyi ülserleştirirse kanamaya neden olabilir, ancak Eksternal Hemoroidin en sık belirtisi Ağrıdır.

Hemoroidal Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hemoroidlerin belirtileri :
1- Makatta sıcaklık(yanma) hissi
2- Makatta kaşıntı
3- Makatta dışarı doğru gelen kitle varlığı.
4- Makatta ve perianal(genital) bölgede duyulan ağrı ( Özellikle Eksternal Hemoroidde )
5- Makkattan gelen sürüntü tarzında kanama, parlak renkte dışkılarken kanama. ( Özellikle İnternal Hemoroidde)
6- Otururken hastanın kendisini kitleden dolayı rahatsız hissetmesi. (İleri Derecede Eksternal Hemoroidde)

Hemoroidal Hastalık Nasıl Oluşur ?

Hemoroidal Hastalık çok sık görülen hastalıklardandır. Özellikle 60’lı yaşlarda her 2 kişiden 1’inde bu hastalık hafif-orta yada ağır şekilde görülür. Hemoroidler genelde ıkınma ve zorlama sonucunda oluşurlar. Bu nedenle hemoroidal hastalığı olan hastaların çoğunda uzun süreli konsitipasyon ( kabızlık ) dönemleri vardır. Uzun ve sık tekrarlayan kabızlıkla hemoroid neredeyse bir bütündür. Hamilelikler sırasında hemoroidal hastalıklarda artış görülür bunun nedeni abdominal basıncın artmasına bağlı oluşan anal bölgede  vasküler dolaşım bozukluğu(toplardamar) ve hamilelikte görülebilen kabızlık nedeniyledir. Eğer dışkılama sırasında kabızlığa bağlı olarak basınç aşırı artarsa hemoroid yastıkçıklarını yerinde tutan bağlar kopar ve hemoroid yastıkçıkları görünür hale gelmeye başlar. Bu bağların koptuğu durumlarda önce hemoroidler makat içerisinde bir süre kalırlar orada sıkışarak tromboze olur şişer ve görünür hale gelirler. Aynı zamanda hemoroid hastalığının %18 genetik faktörlerle ortaya çıktığıda bilinmektedir.

Hemoroidal Hastalık Teşhisi Nasıl Konulur ?

Yukarda belirttiğimiz şikayetlerle hasta doktora başvurur. Hasta rektoskopla (makata sokulan ışıklı bir cihaz) incelenir ve tanı buna göre konulur. Tıp bilgisi tam bir doktor hemoroid teşhisi için mutlaka Rektal Tuşe ve Rektoskopi yapmalıdır. Çünkü unutulmamalıdırki makattan gelen kan aksi ispat edilene kadar Rektal Kanser olabilir. Bu olasılığı hekimin özellikle değerlendirmesi gerekir, çünkü hastaların bir kısmı hemoroidal hastalığı olduğunu zannedip  başvurduklarında erken evre Rektal Kanser tanısı almaktadırlar. Erken evre Rektal Kanser kolaylıkla tedavi edilir rektal kanser tanısında geç kalınırsa veya Tıp bilgisine hakim olmayan bir doktor tarafından anal muayene yapılmadan tanı konulursa erken evrede yakalanabilecek kanser atlanır ve hasta rektal kanseri mevcutken sadece hemoroid nedeniyle tedavi edilebilir. Bu durum büyük bir malpraktis ( Yanlış Teşhis )’dir.

Hemoroidal Hastalıkta Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Hemoroidal Hastalık 2 şekilde tedavi edilir. Medikal tedavi ve Cerahi olmak üzere.
Medikal Tedavi Yöntemleri :
1- Yiyecek Ve  Alışkanlıkların Değişimi:
Hemoroidal Hastalıkta hastaya yaklaşımda özellikle hastayı kabızlıktan uzak tutmanız gerekmektedir. Çünkü bilindiği üzere aşırı kabızlık ve ıkınma hemoroidal hastalıkta başlıca nedenlerı arasındadır.Hasta özellikle Lifli gıdalarla beslenmeli, sebze ve meyve ağırlıklı ürünler tüketmeli, mutlaka yürüş ve egzersiz yapmalı (çünkü oturarak yaşama tarzı kabızlığı geliştirir),bol miktarda su içmeli en az 2 lt ve daha fazla,baharatlı-acılı yemeklerden şiddetle uzak durmalı, dışkısını tutmaktan ve dışkısını ertelemekten vazgeçmelidir. Ayrıca hasta kabızlığa neden olabilecek yiyecekler uzak durmalıdır.
2- Sıcak Banyo Oturması:
En etkili rahatlatıcı ve tedavi edici medikal yöntemlerden biridir. Günde bir kaçdefa orta ısıdaki suya 20 dk boyunca hastanın oturması önerilir. Bu tedavinin amacı içeride kasılı durumda kalmış olan anal sfinkter kasını gevşetmek ve anal deriye giden kan akımını artırarak anal mukozada oluşan yaraların çok daha hızlı bir biçimde iyileşmesini sağlayacak bir yöntemdir.
3- Dışkı Yumuşatıcı İlaçlar:
Hastanın dışkısının yumuşatılması için laksatif tedaviye başvurulabilir ancak dozunun iyi ayarlanması gerekir dozu iyi uygulanmayan laksatif tedavi sonucunda hastada aşırı ishal durumuyla karşılaşır.
4-Analjezik İlaçlar:
Analjezikler hastanın ağrıyla beraber daha fazla kasılıp anal kanaldaki hemoroid yastıklarına baskı yapmasını önlemek için verilir. Eğer hemoroid yastıklar sfinkterler tarafından aşırı sıkıştırılırlarsa tromboze olur ve dilatasyona uğrar yani şişerler.

Kesinliği Kanıtlanamamış Medikal Yöntemler:

5- Topikal Kortikosteroid Kullanımı:
Yıllarca denenmiş ama tam iyileşme neden olduğu ispatlanamamış bir yöntemdir. 15 gün boyunca merhem şeklinde deriye ve makat içine sürülerek kullanılır. Dikkat edilmesi gerek husus kortikosteroidlerin kullanımı çok dikkatli yapılmalıdır günlük belirtilen dozlara uyulmalı ve 15 gün sonunda yarar sağlansa bile devam edilmemelidir çünkü kortikosteroitlerin topikal( sürme yoluyla kullanımı ) epidermisi (deriyi) inceltir.
Birçok yerde bu hastalığın çeşitli merhemlerle(şu otu bu otu) çözülebildiğini söyleyen alternatif tıpçı insanlarda olsa bunlara itibar etmeyiniz. Bu yöntemler hem sizi maddi açıdan sıkıntıya düşürür,hemde tedavide bazen gerilemeye dahi neden olabilir.

İnvaziv Pratik Yöntemler:

1-Lastik Band Ligasyonu yöntemi:
Lastik band ligasyonu anal kanala rektoskopla girilir hemoroid yastıkçıklarının anal kanala bağlı olduğu yere bir lastik band bağlanır. Bu lastik band hemoroidin anal kanala (makat içine) bağlı olduğu kısmı aşırı derecede sıkar ve bu şekilde hemoroidin kanlanması azalır durur. Kanlanamayan hemoroid dokusu 1 hafta içinde nekroze(kansızlıktan dolayı morarıp) olup düşer. Bu yöntem uygulanabilirliği çok yüksek bi yöntemdir günübirlik poliklinige gelen bir hastada kolayca uygulanır. Fakat 1 hafta sonunda nekroze olan doku yerinden koparken aşırı miktarda kanama ile hasta poliklinige gelebilir. Kullanılan en eski yöntemlerden biridir ameliyathane gerektirmez, ekonomiktir.
2-Skleroterapi:
Birinci,İkinci ve bazen üçüncü seviye hemeoirdler için yapılır. Genelde Polidocanol türevi ilaçla yapılır. Burdaki amaç hemoroidin içerisindeki hücreleri tahrip ederek onları bağ dokuya dönüştürmeye çalışmaktır. Başarı oranı düşük ve yan etkilerinin olabileceğinin gösterilmesi nedeniyle günümüzde gözden düşmekte olan bir yöntemdir.
3-İnfrared Koagülasyon(  Lazer Tekniği ):
Aslında lazer tekniği hemoraidal hastalık için kullanılmaz halk tarafından yanlış bilinen bir kelimedir, asıl kullanılan ısıdır. Isıyla hemoroidin bağlantı kısımlarından 3-5 delik açılır ve hemoraidal damarlar yakılarak hastalığın iyileşmesi beklenir. Lokal anestezi ile uygulanır, ameliyat bitiminde hasta ağrı duymaya devam edebilir. Aslında en ağrılı yöntem denilebilir, fakat bilindiği gibi halkın lazer kelimesine duyduğu güvenin aşırı olarak istismar edildiği yöntemdir. Hasta 1 hafta içinde işine dönebilir,pahalı bir yöntemdir.%100 başarıyla hemoroidi tedavi etmesi gibi bi şansı yoktur.

Unutulmamalıdırki, invaziv pratik yöntemlerde Nüks(tekrarlama) olasılığı yüksektir. 3-5 hafta sonra hastalık tekraralayabilir ve tekrar aynı işlemler gerekebilir.

Cerrahi Yöntemler: Cerrahi yöntemler sık tekrarlayan hemoroidlerde son çare olarak uygulanması gereken yöntemlerdir. Cerrahi olarak sarkan hemoroid pakeleri ameliyatla dışarı alınır. Uzun süre boyunca invazif-pratik yöntemin başarılı olamadığı hastalarda uygulanır. İyi bir cerrahi ekip ve teknikle Nüks şansı çok düşüktür. Hemoroidin uzun vadeli tedavisinde ve hastalıktan kesin olarak kurtulmada en etkili yöntemdir. Hemoroidektomi genel narkoz altında yapılır.Cerrahi tedavinin diğer yöntemlere göre komplikasyonları daha fazladır,en sık görülen komplikasyonu üriner retansiyondur ( İşemekten sonra mesanede hala önemli miktarda idrar kalması, tam olarak bütün idrarı dışarı atamama), diğer komplikasyonlar kanama,enfeksiyon ve sfinkter yaralanmasına bağlı gaz,dışkı (%1-2) tutamamaktır.

Hemoroidden Korunmak İçin Ne Yapabilirim?

Hemoroidden ve fissürlerden korunmak için:

1- Yiyecek alışkanlıklarınızı kontrol altına alın:
Batılı tarzı beslenme fast-food gibi liflerden az bir beslenme tarzınız varsa bunu minimale indirin. Çünkü batılı tarzda beslenme hemeroid ve fissürleri artırıcı bir etkiye sahiptir. Kabızlığa sebep olacak yiyecek ve içecekleri olabildiğince az tüketmeye çalışın, bunun yerine lif bakımından zengin gidalarla (
Lif bakımından zengin olan yiyecekler arasında elma, portakal,greyfurt, brokoli, domates, havuç,pırasa, marul, sebze ve meyveler yer alıyor.) beslenin. Aşırı Baharatlı ve aşırı acı yiyeceklerden uzak durun. Bol salata tüketmeye özen gösterin

2-Hayat tarzınızı hareketlendirin:
Sürekli oturmak yada yatmak kanın anal bölgede göllenmesine neden olacağından ve kabızlığa yol açacağından sürekli oturmaktan kaçının. Unutmayınki hemoroid daha çok şöfor ve gün boyu büroda oturarak çalışan insanlarda çok sık görülür. Bu yüzden düzenli spor yapın ve aşırı kilo almaktan kaçının çünkü çok fazla kilo anal bölge problemlerinin nedenlerinden biridir.

3-Dışkılamayı ertelemeyin:
Dışkılamayı erteleme tutmak geciktirmeye çalışmak yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi. Kalın bağırsaklar su ve mineral emilimini gerçekleştirir, ve siz kalın bağırsaklarınızda dışkıyı tutukça dışkıdan su emilimi devam eder bir düşünün eğer bir sünger suyunu kaybederse sert bir hal almaya başlar, eğer dışkınızı çok erteler ve tutarsanız dışkınız o kadar sertleşirki taş dışkı dediğimiz oluşum oluşur. Bu taş dışkıyı dışarı atarken hem anal basıncınızı artırır hemoroidlerin oluşmasına neden olursunuz, hemde anal deri yüzeyini sfinkterlein kasılması yüzünden çatlatmış olursunuz ( yani fissür’e neden olursunuz). Bu yüzden muhakkak dışkınızı ertelemeyin.

4-Tuvalette Gazete,Kitap,Dergiye çok fazla zaman ayırmayın:
Belki biraz komik bir başlık gibi duruyor fakat yapılan araştırmalar gösteriyorki tuvalette fazla sürede oturmak hemoroidal hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Tuvalette kalma süreniz 5 ila 8 dakikayı aşmasın, çünkü tuvallette kaldığınız sürece sürekli şekilde dışkılayarak az miktarda dışkı için sfinkter kaslarınızı çok daha fazla kasacak ve bu yüzden anal kanal basıncını artırdıgınız için anal fissür ve hemoroidal hastalıga yakalanma riskiniz artacakdır. Çok hızlı dışkıyı boşaltmakta aynı şekilde zorlama mekanızmasıyla sfinkterleri kasacağından anal fissür için önemli bir risk faktörüdür.

5-Hijyene Özen Gösterin:
Hijyen kurallarına uyun mutlaka anal bölge etrafını temiz tutmaya çalışın. Sık sık duş almak ve anal bölgede kaşıntı hissedildiğinde suyla temizlemek riskleri azaltıcı faktörlerdendir.

6-Aşırı Laksatif Kullanımından Kaçının:
Aşırı ve uygunsuz miktarda alınan laksatifler ( ishal yapıcı ürünler) hemoroide neden olur. Bunları doktor dahilinde alınız ve aşırıya kaçmayınız.

Yazarın Yorumu :

Özellikle bu hastalık için birinci,ikinci ve üçüncü derece hemoroidler için cerrahi operasyondan önce medikal yollar sonuna kadar denenmelidir, çünkü cerrahi yol kesin çözüm olmakla beraber bir çok komplikasyonları mevcut. İdrar retansiyonu yada gaita( dışkı ) tutamama gibi problemler insanın hayat konforunu hemoroidden daha fazla bozan oluşumlardır. Eğer medikal ve invaziv pratik yöntemlerle sonuca ulaşılamıyorsa yada sürekli nüks gözleniyorsa veya hemoroide bağlı diğer komplikasyonlar (pıhtı birikimi gibi) görülmeye başlanmışsa tecrübeli bi cerrahi ekip tarafından ameliyat edilmek şarttır. Kişisel yorumum ve hastalardan deneyimim ilk önce insanlar bunu çeşitli merhemlerle ve kremlerle (alternatif tıp) geçirmeye çalışıyor fakat dediğim gibi bu size tamamen bir zaman kaybı olarak yansıyacaktır düşününki böyle bir krem yada losyon olsa tıpta neden kullanılmasın insanlar neden bu yöntemlere tabi tutulsun ? Lazer Yöntemi diye bilinen yöntem yani ısıyla koagülasyon yönteminde nüks şansı vardır kesin bir çözüm değildir ve çok pahalıdır benim önerim yapılabilen hastaya lastik bant ligasyonu yöntemi uygulanması ve medikal tedaviyle desteklenmesidir. Hertürlü Sorularınızı Yorumlar Köşesine yazabilirsiniz. Herkese Sağlıklı Mutlu ve Huzurlu Günler Dileğiyle…

Dr. Ahmet BAHADIR UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

74 Yorum

  1. Murat dedi ki:

    Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bende her zaman olmamakla birlikte ara sıra sert dışkılamada kanama oluyor. Yanma pek yoktu ama çok az var şu an. Dış çevrede şişme sadece dışkılama esnasında bir miktar oluyor ve sonra geçiyor (bilmiyorum bu normalde de böylemidir) yanma olmuyor. Sadece bir miktar kanama var ve 5 dk gibi bir sürede geçiyor. Hemoroid’ten ziyade anal fissür olma ihtimali var gibi geldi yadıklarınızı okuyunca… Ne tavsiye edersiniz hocam devamlı oturarak çalışıyorum ve çok çay içiyorum. Arada sırada kalkıp dolaşıyorum ve otururken yan oyurmaya başladım. Bir de hocam bazı iç çamaşırları bu kanama meselesi yokkende yanma yapıyordu terleyince. Hatta yanmadan daha ziyade acı veriyordu birden. Bu çamaşırdan kaynaklanan bir başlangıç olabilir mi? Bırakınca yanmada bitmişti ama ara sıra kanama oluyor. Teşekkür ediyorum çalışmalarınızda muvaffakiyetler diliyorum.

    • bahadir dedi ki:

      Sn. Murat Bey ;
      Öncelikle yazdığınız olumlu yorumlardan dolayı teşekür ederim. Özellikle bilgilenen insanların geri dönüşleri bizi heyecanlandırıyor çalışma şevkimizi artırıyor. Sorunuza gelecek olursak. öncelikle bilmemiz gerekn bir kaç nokta var :
      1-) Dışkılama olduktan sonra yanmanız oluyormu ? Yoksa dışkılamadan bağımsız bir yanma mı oluyor ?
      2-) Kanamanız damlama şeklinde mi oluyor ?
      3-) Bahsettiğiniz yanma özellikle baharatlı yiyecekler tükettiğinizde artıyormu ve bahsettiğiniz şişmeyi dışkılarken makattan çıkan bir kitle elinize geliyor mu ?

      Size daha ayrıntılı yardımcı olabilmek için sorulara cevap verebilirseniz, çok daha kolay bir şekilde size yardımcı olmama yardımcı olursunuz. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR tibbiyardim.com editörü…

      • Murat dedi ki:

        Öncelikle cevabınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Burda sorduğumuz soru ve cevaplardan diğer hastalarda istifade etsinler diye biraz uzatmıştım. Ama alaka göstermenizden dolayı müteşekkirim Allah sizin gibi hassasiyeti yüksek hekimlerimizin yokluğunu aratmasın. Sorularınızı cevaplayayım müsadenizle :

        1-) Dışkılamadan sonra hafif yanma oluyor ama her defasında değil ve şiddetlide değil. Ayrıyeten dün hiç dışkılama olmamasına rahmen hafif yanma vardı, fakat bana iyi oluyorum gibi geldiği için rahatsız etmedi. Bu gün çok rahat çıkabildim tuvalete ve hiç bir sıkıntı olmadı.
        Dediğim gibi hocam her zaman olmuyor ara sıra. Mesela şimdi hiç yok ve sabah tuvalete gittim.

        2-)Damalama şeklinde oluyor evet. Bazen 5-10 dk sürüyordur belki kanama. Ama dikkat ettim hep ıkınma olursa ve dediğiniz gibi dışkının sertleşmesi sonucu olursa oluyor. (Buda yazılarınızı okuduktan sonra anladığım kadarıyle çok tutmaktan kaynaklanıyor.)

        3-) Baharatlı yiyecekler yediğimde evet diğer zamanlardan fazla oluyor. Ama dediğim gibi yanmadan çok kanama şikayetim biraz daha fazla. Kanama olduğunda yanma her zaman olmuyor. Diğer hususa hafif şişme oluyor hocam. Ama hep aynı yer şişiyor parmak ucu kadar. Tuvalet işlemi bitincede iniyor zannedersem. Çünki rahatsızlık vermiyor sonrasında. Tabi ben birazda içeri doğru hafifçe itiyorum.

        Hocam kendime koyduğum teşhis şu:

        1-) Oturma şeklim anüs kaslarımı devamlı kastığı için (uzun zaman farkında olmadan oturuyoruz iş icabı)

        2-) Tuvalete yeteri kadar sık çıkmayışım ve çıkınca uzun durmam.

        3-) Kullandığım çamaşır ( ki sıradan boxer aslında) alerji yapıyor olabilir. Terlemeden sonra dediğim gibi yanma yapıyor.

        4-) Tuvaletten sonra yeteri kadar kurulamamak, yani oranın nemli kalması.

        Ne dersiniz hocam ben bunları düzeltmeye çalışıyorum ve yavaşta olsa iyileşme görüyorum. Tabi şunuda son olarak ekleyeyim : Ne kanama ne de yanma her zaman olmuyor. Özellikle iki yazdır oluyor.

        Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum hocam.

  2. sezgin dedi ki:

    mrb hocam sorun makatta sag tarafta meme ucu dıye tabır edilen bır et parcası (et benıne banzıyor) gıbı bırsey var kucuk sızce hemoroıd olabılır mı ? ilerleme durumu varmıdır ?kanama varmı dıye sorarsanız cok nadır zorlama olursa kanama oluyor hocam sızce nedir ? arastırma yaptım int.korkunc görüntüler var. hemoroıd cok hastalıklada karısıyormus allah korusun kanser fılan 🙁 lütfen bilgi ve yardım ıstıyorum

    • bahadir dedi ki:

      Sn Sezgin Bey;

      Öncelikle size bi kaç sorum olacak :
      1-) Kaç yaşındasınız?
      2-) Kaç yıldır şikayetleriniz devam etmekte?
      3-) Daha önce bu şikayetiniz için doktora başvurdunuz mu?
      4-) Kanama tuvalet esnasında damlama şeklindemi geliyor, yoksa dışkınızın üzerine bulaşmış şekilde mi görünüyor?
      5-) Elinizle kontolde makkattan dışarı bir kitle geliyor mu ?
      6-) Dışkılama sırasında ağrı oluyormu ?
      Bu sorulara cevap verirseniz daha ayrıntılı şekilde düşünebiliriz geçmiş olsun.

      Stj. DR. Ahmet Bahadır UÇAR…

  3. Rıza dedi ki:

    Hocam ben sırf merakımdan soruyorum kafama çok takıldı ıkındığımız zaman makatın simit şeklinde şişmesi doğalmdırı araştırdığım zaman bu doğal fakat internet çok kafa karıştırıyor.Basurda ıkınınca meme çıkar sora geri girer bunu biliyorum fakat normal bir insanda ıkındığı zaman makatın yapısı gereği dışkının kolay çıkması için bir şişme ve sonra normal haline dönme söz konusu değilmidir ?

    • bahadir dedi ki:

      Sayın Rıza Bey;

      Dışkılarken makatın dışında bulunan sfinkter yapısı gevşer ve dışa doğru bombe yapar. Bu yüzden eğer elinize gelen bir kitle durumu yoksa korkulacak bir durum yoktur. Hemoroidde hemoroid pakeleri dışa doğru sarkma yapar ve sfinkter kasılmaya başladığında bu pakeler dışarda kalabilir. Dışkılama sırasında anal kanal yapısının dışarı doğru bombe yapması doğal bir durumdur. Saygılarımla.

      Tibbiyardim.com editörü

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR…

  4. Rıza dedi ki:

    Hocam peki ele gelen bir kitle derken bütün eli kaplicak şekilde büyük bir kitlemi söz konusu çünkü ıkınıp ellediğimde sadece bir şişme ve hemen ıkınma bitince normal hale dönme söz konusu

  5. Azeri dedi ki:

    Sayin hocam,merhaba.ameliyatdan sonraki acinin ve iyilesme zamaninin hemoroid memesinin buyukluyune bagli olarak degistigini soyluyorlar.Nohutun yarisindan kucuk iki tane(sagde ve solda)dis meme ve bi tane ic hem.memesi ve catlak,ayni zamanda3-5 sm-de iki tane polip teshisiyle 6-7 gun sonra klasik yolla ameliyat olacagim.Sizce ne kadar zamana iyilesirim?Nesterle ameliyat zamani gecici de olsa,anus(makat) kesilip genisligi buyutuluyormu?

    • bahadir dedi ki:

      Anüs’te bir genişlemenin olması söz konusu değildir. Ancak ameliyatın komplikasyonu olarak eksternal sfinkter kesilirse makatta bir genişleme söz konusu olur. Buda eskisi kadar olmasada tamir edilebilir bir hatadır. Bu yüzde çok düşük, iyileşme süreniz yaşınıza ve beslenme durumunuza bağlı olarak değişmekle beraber 5-8 gün içerisinde sağlığınıza tekrar kavuşursunuz şimdiden geçmiş olsun dileklerimle.

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
      tibbiyardim.com

  6. Azeri dedi ki:

    Cevap icin sag olun,hocam.Afedersiniz,yalnislikla boyle bir sey olursa,nasil duzeltilir?Bir de ameliyatda narkoz kol damarinami vurulur?Onceden minnetdarim.
    Turk kardeslere hurmetimi sunuyorum!

    • bahadir dedi ki:

      Böyle bir şey gerçekleşirse doktor ( cerah ) ameliyatı bitirmeden gerekli onarımı gerçekleştirir. Günümüzde narkoz hemoroid ameliyatlarında narkoz hastanın isteğine göre yapılır. İster belden narkoz ( spinal anestezi ) isterse Genel Anestezi ( Ağızdan ve burundan narkoz, uyutularak ), ister ise lokal anestezi sadece bulunan bölge uyuşturularak yapılır. Ancak lokal anestezi hemoroid ameliyatlarında fazla kullanılan bir yöntem değildir. Sayfamızı paylaşarak sizde tibbiyardim’a destek olabilirsiniz. Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim….

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
      tibbiyardim.cm editörü…

  7. Azeri dedi ki:

    Bir de afedersiniz,hocam,bende hemoroid memeleri o kadar kucuk ki,dikkatli bakmadikca gozle gorulmuyor,cok kucuk 3-u de.Sadece elle dokununca birinin sertlesmis yapisi,diger ikisinin de varligi biliniyor.Sizce ameliyatdan sonraki acinin azligi icin bu bana bir avantaj olabilirmi?

  8. Beko dedi ki:

    Merhaba,doktor bey.Rektumdan polip alinirsa,dikis atilirmi?

    • bahadir dedi ki:

      Rektum poliplerinde oluşacak skar ( yara dokusunun ) büyüklüğüne ve polip’in rektumdaki konumuna bağlı olarak dikiş atılır.

  9. Teoman dedi ki:

    Hocam 1 ve 2. derece basuru gözle görmemiz veya ıkınırken baksak bile görmemiz mümkünmüdür? Ayrıca bu evrelerde görünürde bişey olmadığı için sadece belirtilerdenmi teşhis konur?

  10. yeliz dedi ki:

    hocam merhaba… ben 21 yasındayım. benim sorunum makat dışında sağ tarafta çok küçük sivri bir meme ucu var. tuvaletimi yaparken sadece o kısım iç taraftan acıyor yırtılma gibi hissediyorum ve bazen cok az, bazende damla şeklinde cok miktarda kanama oluyor. sonradan kendiliğinden geciyor. en son gecen yıl olmustu sonradan gecmişti. simdi yine basladı ayrıca bnde kıl kurduda var kıl kurdu boyle bişey yapar mı. bu neden olabilir?

    • bahadir dedi ki:

      Sn Yeliz Hanım;
      Büyük bir ihtimalle anal fissür düşündürdü yazdıklarınız. https://www.tibbiyardim.com/anal-fissur.html yazımızı okuyorak, semptomların kendinize bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirme yapıp tekrar dönüş yapınız. Sivilce tarzı dediğiniz şey büyük ihtimalle skin-tag (bekçi nodül) olabilir. Yazımızı okuyup tekrar ger dönüş yaparsanız size daha fazla yardımcı olamaya çalışacağım. Geçmiş olsun sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
      https://www.tibbiyardim.com editörü…

  11. yeliz dedi ki:

    yazınızı okudum hocam bndeki belirtilerde aynı hemen hemen.. mesela su an kanamam yok. sadece acı hissediyorum biraz ama o sivri sivilce gibi olan sey makatın dısında kalıyor ve dokununca acıyor biraz.. yine onceden olduğu gibi kendiliğinden geçecek galiba..ne onerirsiniz bunun için birde kıl kurdu için onerebileceğiniz bişey var mı hocam simdiden teşekkürler…

    • bahadir dedi ki:

      Sn Yeliz Hanım;

      Bir çok insan anal-fissür ve hemoroid hastalığını birnirine karıştırabilir. Anladığım kadarıyla ve sizinde söylemlerinizle, sizde ataklarla gelen anal-fissür hastalığı mevcut. Yazımızda yazanları aynen uygulamaya çalışmanızı ve ayrıntılı muayene için bir genel cerrahi servisine başvurmanızı önerebilirim. İnternet kanalıyla ilaç önermek hem etik olmadığı için, hemde sizi muayene etmeden yazmak doğru olmayacağı için kıl-kurdu ilacı için aile hekiminize başvurmanızı öneririm. Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

  12. Kamil dedi ki:

    Merhabalar, ben 21 yaşındayım ve yaklaşık 7 yıldır bu sıkıntıyı çekiyorum. Benim basurum yüksek ihtimalle tuvalet alışkanlığımdan ötürü ortaya çıktı. 14-15 yaşlarıma kadar 5-7 günde bir tuvalete çıkardım ve en az yarım saat tuvalette kalırdım. Çünkü dışkılama ihtiyacı hissetmiyordum. Sonra basur başladı ama tuvalet alışkanlığım değişti, artık 2 günde 1 gidiyordum ve 1 saati geçtiği oluyordu. Başlarda kanama olmuyordu ama 2-3 sene sonra kanama olmaya başladı ara sıra. Şu anda her sabah tuvalete çıkıyorum ancak çok nadiren yarım saatin altında sürüyor. Çok sancılı oluyor ve ara sıra az bi kanama oluyor. 1 tanesi küçük ama toplamda 4-5 tane basur memesi var ve şişiyorlar sık sık. Oldukça da büyükler ve rahatsız ediyorlar oturup kalkarken. Ayrıca tuvaletten çıktıktan yarım saat kadar sonra tekrar tuvalete gitme zorunluluğu hissediyorum ancak gittiğimde yarım saat acı çekiyorum ve çok afedersiniz kayda değer neredeyse hiçbirşey çıkmıyor, sıvı gibi birşey çıkıyor. Bu çok sık oluyor, haftada en az 2-3 günüm böyle geçiyor. Ben ameliyattan korkuyorum, istemiyorum ama nasıl bir çözüm bulabilirim bu duruma ?

    • bahadir dedi ki:

      Sn Kamil Bey;

      Maalesef ameliyat, band ligasyon, skleroterapi vb. yukarıdaki yazdığımız yöntemler harici hemoroid den tamamen kurtulma şansı sağlayan başka bir yöntem bulunmamaktadır. Yani hap, toz vs. sürün hemoroidden kurtulun gibi şarlatan sözlerine inanmamanızı ve paranızı bu yönde kaybetmemenizi öneririm. Yazı zaten gayet uzun ve anlaşılır olduğunu umuyorum. Geçmiş olsun dileklerimle…

      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR…

      tibbiyardim.com editörü..

  13. hale dedi ki:

    Merhaba doktor bey, size bir şey danışmak istiyorum. Ben geçen hafta bir kereliğine yani sadece bir gün kabızlık sorunu yaşadım, bununla ilgilimidir bilmiyorum ancak sonraki günler makatın alt kısmında bi yanma ve batma hissediyorum. Sıcak su duşunu denedim bir kere o rahatlattı ancak sadece bir süreliğine. Tuvalete çıkarken kanamam olmuyor ve ilk defa böyle bi yanma yaşıyorum. Tuvalette hissettiğim yanma normalde hissettiğim yanmadan daha az ve yanmayı genelde otururken hissediyorum,özellikle bugün oldukça yoğun. O alanda ilk günler kırmızılık wardı ancak bugün kontrol ettiğimde azalmıştı,küçük bir et parçası,et beni gibi yumuşak birşey vardı önceden bu daha belirgindi şimdi daha küçük, sanırım bu bahsettiğiniz meme oluyor. Tam bilemiyorum. Ne olduğu hakkında bi fikrim yok,lütfen yardım edin. Acil doktora mı gitmem gerekir bu durumda?

    • bahadir dedi ki:

      Sn Hale Hanım;

      Anlattığınız kadarıyla sorun hemoroid değil anal fissür’dür. Bu konuda geniş bir yazım mevcut isteğiniz herşeye oradan ulaşabilirsiniz, eğer anlamadığınız birşey olursa soru sormaktan çekinmeyiniz. Geçmiş olsun. Yazımız:
      https://www.tibbiyardim.com/anal-fissur.html
      Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
      Tibbiyardim.com editörü.

      • hale dedi ki:

        Cevabınız için çok teşekkür ediyorum =) Ancak yanma ve batmalarım şükür ki kendiliğinden geçti 1 haftada, gönderdiğiniz yazıdan anladığım kadarıyla kronikleşmeden kurtuldum =) Son bir sorum olucak. Peki bunu bir kere yaşadığımdan dolayı, artık tekrarlanma olasılığı daha mı fazla?
        Çok teşekkür ediyorum…

    • dursun dedi ki:

      Mrb doktor bey benim de size bir sorum olcak aydinlatirsaniz sevinirim 10 gun once asiri terleme makatta sanci yuksek ates ve ansizin bayilnalar yasiyorum hemoroid oldugumu soylendi fakat daha once hic boyle bis sorunla karsilasmadim. Kafami karistiran burdaki yorumlar ve sikayetlerin hic birisinde bu belirtiler yok aydinlatirsaniz sevinirim

      • bahadir dedi ki:

        Dursun bey, makkattan kan geliyor mu bunu belirtmemişsiniz? Daha önce böyle bir durumla karşılaştınız mı biraz daha bilgi verirseniz sevinirim, verdiğiniz semptomlar çok çeşitli olduğu için bir çok durum akla getiriyor.

  14. aydın dedi ki:

    hocam verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim benim yaşım 32 bundan altı ay önce ünser şikayeti ile doktora gitim kullandığım ilaçların neticesi ile büyük abdeste kuruluk meydana geldi onun neticesinde makat dış bölgesinde kabarcık ve akıntı oldu dr tekrar danıştım kolonoskopi ile kontrol yapıldı 1 adet hemoroit tespit edildi 1. evrede imiş verdiği krem ve ilacı kullanıyorum ama bazen aşırı derecede kaşıntı meydana geliyor kaşıntının ardından afif bir ıslaklık oluyor bu normalmidir.bir sorumda verdikleri pehrizi uyguluyorum kabız değilim sigara ve alkol hemorodi tetiklermi

  15. AYDIN dedi ki:

    mrb hocam…dışkılama esnasında dışkı tam makatın ucuna gelince acıyor sanki bir şeye sürtüyor yada bir şeyi kesiyormuş gibi anlık acı verip çıkıyor…..dışkının üzeri fafif kanlı oluyor ve tuvalet kağıdıyla silince kağıda bulaşıyor ve bir yada 2 damla kan damlıyor.tuvaletten çıkınca 5-10 dk yanma oluyor… ağrım yok ishal de olmuyorum…1,5 aydır kolum kırık ve ben evde sürekli yatıyor yada oturuyorum hareketsiz ve bu bir iki damla kan gelmeside 1,5 aydır da ha da sık görülmeye başlandı…kolum kırılmadan ayda birkaç kere olurdu ama ben iş yoğunluğundandır yada strestendir yada yanlız yaşadığım için sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyordur diye pek önem vermedim.büyük tuvaleti günde 1-2 kere yapıyorum.. internete baktıkça korkmaya başladım…kırığımın geçmesine daha en az bir ay var…hemen doktora gitmelimiyim… yada kolum geçince mi gideyim…teşekkürler

    • bahadir dedi ki:

      Google ‘a tibbiyardım anal fissür yazıp o yazıyı okumanızı öneririm, daha çok hastalığınız anal fissüre benziyor..

  16. ali dedi ki:

    hocam benim sıkıntım makatımın kenarında parmak ucu kadar bi et çıktı ellediğimde acıyor sadece onun dışında kanama veya ağrı yok bunu nasıl yok edebilirim.

    • bahadir dedi ki:

      Google ‘a tibbiyardım anal fissür yazıp o yazıyı okumanızı öneririm, daha çok hastalığınız anal fissüre benziyor..

      • mehmet ali dedi ki:

        hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür edrim.28 yaşındayım yaklaşık 1.5 yıl önce dışkılama esnasında zorlanarak akıntı şeklinde dışkıyla birlikte kan geldi aradan 3-4 ay geçtikten sonra tekrar aynı oldu ve ara ara devam ettii sonra makatımın kenarlarında bazen sağda bazen solda çıkıntılar fark ettim bunlar ilk başta yumuşak şekildeydi ve dışkılama sırasında acı veriyodu uzun bir süre hiç çıkmadılar çok nadir hafif çıkıp kayboldular ama son 1 haftadır bu çıkıntılar önce makatın sağ tarafında çok sert şekilde olarak çıktı ve çok acı vermeye başladı dışkılama olmasa bile sağtaraftan kaybolup şimdi sol tarafa geçti ve yoğun bir acı veriyor şuan sabit duruken bile acı veriyor büyük ve çok sert patlıycakmış gibi bir his veriyor her hareketimde ağrı ve acı hissediyorum dışkılama sırasında şuan kanama olmuyor verdiğiniz bilgiler doğrultusunda az çok tahmin edebiliyorum ne olduğunu ama kesin tanıya muayene olduktan sonraa varılabileceğini söylediniz doktora gitmeye karar verdim ve internette araştırma yaparken size rastladım sizden ne yapmam gerektiğini öğrenmek ve bilgi almak istiyorum bide bunun için hastahanede hangi servise gitmem gerekiyor vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler 176 boy 85 kilo işim gereği sürekli oturuyorum

        • bahadir dedi ki:

          Sn Mehmet Ali Bey;

          Öncelikle geçmiş olsun. Bu ve bu tip sorunlar için önce aile hekiminizi ardından aile hekiminiz uygun görür ise genel cerrahi servisini ziyaret etmeniz uygun olacaktır. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğiyle…

          Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
          Tibbiyardim.com editörü..

  17. Jale dedi ki:

    Merhabalar. Ben 27 yaşındayım, kilom 65, şikayetim 2 yıldır devam etmekte, daha önce 3 defa hekime başvurdum. 2. derecede 3 adet iç, 1 adette dış hemoroidim olduğunu öğrendim. Dışkılama sırasında kanama, ağrı olmuyor.

    Beni dış hemoroidim çok rahatsız ediyor. Bazen neredeyse hiç görünmüyor ama bir göründü mü en az 2 hafta şiş ve ağrılı kalıyor. Ayrıca her dışkılama sırasında şişiyor. (Tuvalette 1 dk dan fazla oturmam, kabızlığım yoktur)

    Şişmiş dış hemoroid memesine buz uygulayıp büzüşmesini sağlamak doğru mudur?

    Bu tip bir dış hemoroid kendi kendine iyileşeibilir mi (her ataktan sorna daha da büyüdüğünü farkediyorum)

    Kortikosteroid uygulamasından sonra incelen deri tekrar eski haline döner mi? Kortikosteroidin antiinflamatuvar etkisinden başka bir etkisi de var mı?

    Antiinfamatuvar ilaç kullanımı (ağızdan, ibuprofen gibi) ve kanama olmayacağından eminsek topikal heparin uygulamak işe yarar mı? yoksa anal hematoma zemin mi hazırlar?

    Cerrahi harici dış hemoroidin tedavi yöntemi var mıdır?

    İlla ki muayene etmeniz gerek tabi ama bu bilgiler ışığındaki görüşlerinizi bilmek isterim.

    Saygılarımla, Jale

  18. esin dedi ki:

    hocam merhaba. 25 yaşındayım.benimde makatta sağ tarafta dışında böle bişey var uzun gibi. başta hiç önemsememiştim. baya bi zamandır var 1 sene gibi. yazınızı okudum kanserle karışır demişsiniz. çok korktum. hocam kabız olduğum zamanlarda kanama var. damla şeklinde değil genelde.ıkındığımda kanarken acıyo sedece. acaba sadece bu belirtilerden bişey belirlemek mümkün müdür?

    • bahadir dedi ki:

      Mrb Esin;

      Google’a tibbiyardim analfissür yazıp o yazıyı okumanızı öneririm. Sorunuz hemoroidden çok analfissür’e benziyor.

  19. ergül dedi ki:

    Benim oglum 7 yaşında ve tuvalete çıktıgında poposunda barmak ucu büyüklügünde şişlik farkettik ve tuvaletini yaparken çok acıyor diye şikayeti var.Nasıl bir tedavi uygulanır çok endişeleniyorum yaşı küçük oldugu için .
    LÜTFEN BU KONUDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ.tedavisi mümkünmü

  20. berk dedi ki:

    çok tşk ederim faydalı bilgileriniz için ..

  21. YUSUF dedi ki:

    Doktor bey yaklaşık 2 seneden beri bu rahatsızlıkla uğraşıyorum… ilk başlarda sadece kanama oluyordu…. acık kırmızı renkte… sonra makatın sag kısmında 3 adet et parcası oluştu… sıkıntı bundan sonra başladı. akıntı seklinde ıslaklık olusuyor ve beni cok rahatsız ediyor … kırmızı eti fazla tükettiğimde ploblem artıyor… şimdi bu hemoroidmidir yoksa anal fissürmüdür … cevabınız için şimdiden teşekkurler…

  22. YUSUF dedi ki:

    yaşım 38
    2 senedir bu şikayetim devam ediyor
    daha önce doktora gitmedim
    kanama tuvalet esnasında damlama seklınde oluyor
    makattan dışarı gelen bir kitle var
    ilk mesajıma bunları yazmayı unutmuşum

  23. Deniz dedi ki:

    Merhaba Doktor Bey, son zamanlarda malum bölgede seyrek kanama ve kaşıntı meydana geldi ve birkaç tane küçük kabarcıklar var meme gibi ama çok küçük. Ağrım sızım yok fakat dipğer durumlar beni rahatsız ediyor. Doktor bana fitil ve ilaç verdi üç gndür kullanıyorum pek düzelme olmadı.Benim asıl sorum oradaki kabarcıklar tamamen ortadan kalkar mı?

  24. meer dedi ki:

    Arkadaslar

  25. meer dedi ki:

    Merhaba arkadaslar, ben bu hastaligi 16 seneden beri cekiyorum.
    Bu hastalikdacen önemli olan sey hijyene önem gösterin. Ic camasir yada pantalon asiri deterjanla yikanmamasi. Tuvalet kagidi kesinlikle bu rahatsizligi cogaltiyor. Bebeklerde kullanilan nemli mendillin kullanilmasi. Ve ben bu rahatsizligin uzmanina gittim, genelde sigarayi birakan kisilerde cok goruldugunu solemesi, ikinciside asiri ikinmadan kaynaklanmasi. Burda yazilari okurken cektigin dayanilmaz acilar aklima geldi, bunlari sizlerinde yasamamaniz icin bazi bilgileri paylasma geregi duydum.
    Herkese gecmis olsun diliyorum.

  26. neo dedi ki:

    SElam doktor bey ben 25 yasindayim 7 senedir basur var bende 5 kere doktora gittimbu zaman icinde iki kere patlatti ucundede ilac falan pansuman baska bir sey yok simdi gene cikdi yurtdisindayim cok zor her tarafi kapladi erik kadar iki tane ne yapmam lazim wiks suruyorum ama bir hafta yoruyor beni

  27. zehra dedi ki:

    hocam bende yaklasik 1 yildir 17 yasindayin var hemoroid ilk baslarda cok kucuktu simdi arada buyuyor arada kuculuyor ama hala kucuk yani o internettenki ornekler kadar buyuk degik hic agrim yok hergun duzenli diskiyi da yaoiyorum hayatimida engellemiyor ama ilerlemesinden korkuyorum baslangicimi onu merak ediyorum ilk seviyesimi doktora gitmek istemiyorum baska tedavileri varmi

    • bahadir dedi ki:

      Hemoroidin tedavi yöntemleri yukarda yazılı, hemoroid öyle bitki çayıyla vs. ile geçecek bir hastalık değil maalesef, yukarıda ki önerilere uyup bir doktora görünerek kaçıncı evrede olduğunu öğrenebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  28. hasan dedi ki:

    Selam hocam ben 40 yaşındayım ve 20 sene önce bu hastalık çıktı ve bugün ku evresini bilmiyorum ama bugune kadar kanaması 5-6 kere olmuş tur ama bu son seferinde 2-3 gün kanama oldu fakat bu evrede tuvalet ihtiyacımı normal bir karsiladm fakat iki hafta sonra mide bulantısı yaşıyorum acaba bu konuda yardımcı olur mu sunuz

    • bahadir dedi ki:

      Hasan bey, daha ayrıntılı tetkik için bir genel cerrahiye başvurunuz kan tetkik ve belki anolskopi ile makatınıza bakmak gerekecektir.

  29. aysegul dedi ki:

    Merhaba hocam. Oncelikle bu kadar ilgili oldugunuz icin gercekten tesekkurler.
    Ben 16 yasindayim. İkindigimda makatimin icinde elime gelen bir sislik var. Su ana kadar hicbir rahatsizligim yoktu. Ne kanama,ne agri,ne yanma… Fakat 3 gundur makatima igne batiyomus gibi bir agri giriyor. Agri siddetli degil,canimi cok yakmiyor. Yine de korkuyorum. Yardimci olur musunuz?

  30. burçin dedi ki:

    Merhaba, ben 18 yaşındayım, makatta bir et gibi çıkıntı var en ilk başlarda küçüktü ve azıcık ilk başta çok çok az kan gelmşti ondan sonra hiç gelmedi ,1ay fln snra birazck daha büymş araştrdm ama kesn bişi öğrenedm internet ten şişlik vs falan yok sadece et parçsı olrk griş yernde var ama tedavisi nedir acaba

  31. Sümeyra dedi ki:

    Hocam 26 yaşındaki ablam diskida kanama şikayetiyle genel cerrahi ye gitti hemoroid başlangıcı olduğu söylendi dış veya iç ile ilgili bir şey söylemedi bir kitle var ve iki gündür morardi şişti acıma oluyor kanama da geldi sağ kârının da da ara ara acılarda da giriyor acaba bagirsaklarinda da bir sorun mu var çok kafasına takıyor hiç istahi yok kilo da verdi korkuyoruz ne yapalım hocam kolonoskopi filan yaptırsak mi

    • bahadir dedi ki:

      Sümeyra hanım, bazen hemoroidlerin içinde kanın pıhtılaşması sonucu çeşitli ağrılı ve çıkan dokunun morarması gibi durumlar oluyor. En yakın zamanda genel cerrahiye başvurmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

  32. cmbm dedi ki:

    Hocam benim makatimin sagtarafinda ıkıninca bir sislik oluyor hic kanama olmadi diski yaparken ama hafif yanma oluyor sebebi nedir yasim 19

  33. nazan dedi ki:

    merhaba hocam iki gün önce makatta batma hissi oldu ve sol kısımda et şişkinliği oluşmuş basınç yapar yada sıkıştırır gibi bir ağrisı var dokununca oturunca yürüyünce eğilip doğrulunca hatta öksürünce bile ağrı yapıyor cerrahiye gidecem ama bu durum ameliyat gerektiriyor mu hocam ilaçlı tedaviyle geçmesi mümkün mü yada kolonoskopi istenir mi ? çok korkuyorum kanama olmadı ama sertlik oluştu şimdiden teşekkür ederim

    • bahadir dedi ki:

      Sn Nazlı Hanım;
      Tari ettiğiniz durum hemoroid ile uyumlu gözüküyor, ancak bildiğiniz gibi ve yazıda açıklama yaptığımız üzere hemoroid’in çeşitli seviyeleri mevcut. Kaçıncı seviyede olduğunu iç hemoroid mi, dış hemoroid mi olduğunu anlamamız için anal muayene şartı gerekmekte. Genellikle hemoroid değerlendirilirken rektoskopi yapılır. Kullanabileceğiniz ilaçları hekiminizden temin edebilirsinz, ancak hemoroid çok büyümüş ise cerrahi olmanız yararınıza olur.

  34. Umut dedi ki:

    Hocam öncelikle böyle bir çalışma için sizi tebrik ediyorum bizlere yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Hocam benim birkaç ay önce makatımda 2-3 tane meme çıktı. Belirli aralar kaşıntı yapıyor sonra yine geçiyor. Kanama ağrı vs yok sadece otururken uzanırken rahatsız ediyor. kaşınma vs rahatsız ediyor.Kabızlık da uzun zamandan beri var. Ve tuvaletim hep ıkınmalı oluyor 15-20 dk sürüyor tuvalet. Hocam ne yapmalıyım hastanelik birşey var mı ? Şimdiden teşekkürler hocam.

  35. Fahrettin dedi ki:

    Mayasurda o kısım çok kaşınıyor

  36. ali dedi ki:

    iyi günler hocam benim şikayetim makatın yanıda et parcası var dış esnasında şilik cıkıyor sonra tekrar kayboluyor agrı sızım kabız yok biraz bitki ilacı kulandım sadece et parcası ve büyük abdest yaparken şilik ortaya cıkıyor acı agrı yok hocam

    • bahadir dedi ki:

      Evet hemoroid mevcut gibi görünüyor, bir genel cerraha muayene olarak hangi evrede olduğunun tespiti yapılabilir. İleri de sizin için sıkıntı olmaması için ve en azından seviye tesppiti için bir genel cerraha muayene olmanızı öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle.

  37. zenuşa dedi ki:

    iyi akşamlar hocam benim sorunum cok farklı gibi okuduğum sorulara bakinca bana öyle gibi geldi hocam benim makat degil popunun bitiminde makatla alakasi yok meme seklinde ama resmen meme şekli bir kitle var uzun zamandır kitle sanki yumuşak et parçası gibi sert degil bu aralar biraz daha büyümüş ama herhangi bir ağrı sızı felan yok kafama çok takiyorum ama doktora gitmeye de korkuyorum bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim hocam şimdiden teşekkür ederim

  38. Ayşe dedi ki:

    Merhaba 14 yaşındayım ve makatta her dışkılama sonrası boncuk gibi şişlik oluyor. Kanama yok ama arada sırada kaşıntı oluyor. Dışkılama sonrası şişlikle beraber şişlik geçene kadar ağrı da oluyor. Ne yapmalıyım?

    • bahadir dedi ki:

      Ayşe hanım bahsettiğiniz hemoroid gibi duruyor ancak muayene edilmeden birşey söylemek zor. En yakın zamanda bir genel cerrahi uzmanına gitmenizi öneririm .

  39. Burak dedi ki:

    Merhaba hocam bande önceden de şişlik oluyordu ama nadir 2 gün önce çıktı ve inmedi gene uyurken falan aciyor kaşıntı arada oluyor ama yürürken otururken acı var kanama yok ama 1 santim gibi meme var ne yapmalıyım yaşım 18

    • bahadir dedi ki:

      Aile Hekiminize gidip şikayetlerinize uygun krem ve ilaçlar ile daha rahat hissedebilirsiniz. Yazıda yazdığım yöntemleri ve ilaç tedavinizi kullanın geçmiş olsun dileklerimle.

  40. Beyza dedi ki:

    Merhabalar hocam. Yaklaşık bir senedir makatın dış kısmında deri parçası gibi bir çıkıntı var. Ağrı kanama yada batma hiçbir sorunum yok. Renk olarak bir değişiklik de yok. Sadece var olduğunu bilmek rahatsızlık veriyor. Sorunum ne olabilir acaba?

    • bahadir dedi ki:

      Anal fissür tibbiyardim diye arama yaparsanız bunun analfissür’e bağlı bekçi nodülleri olduğunu göreceksiniz. Geçmiş olsun dileklerimle.

  41. bugra dedi ki:

    Hocam merhabalar makatta nohut büyüklüğünde dış kısımda bir et parçası var kanama yok eczaneden proktogilivenol adında bir ilaç aldık ve sürmeye başladım acaba dogru yoldamıyız ?

    • bahadir dedi ki:

      Anlattığınız durum daha çok Analfissür konusu ile uyumlu. Tedavinize devam etmenizi öneririm duruma göre farklı medikal ilaçlar kullanılabilir. Geçmiş olsun dileklerimle.

  42. Pınar dedi ki:

    Merhaba doktor bey bende dıştan basur var sanırım bazen cıkıyor krem alıyordum sonra düzeliyordu bu 3gun once gene cıktı şeytana uydum memeleri jiletle keseyim dedim kestim dediğim jiletle çizik attım sırf insin diye ve oraya kupayla kan aldım belki pis kan giderse düzelir diye daha kötü oldu 2tane krem aldim şislik inmiyor 500mg ilac aldim bilmiyorum gecicekmi eger gecmezse ne yapicam. Bilmiyorum hayatimlami oynadim acaba bana bu saatten sonra bir tavsiye verebilirmisiniz biliyorum yaptigim delilikti ama yaptim işte

    • bahadir dedi ki:

      Pınar Hanım;
      Bölge bakteri yönünden oldukça yoğun bir bölge yapacağınız jiletleme, kesme gibi yöntemler muhtemelen yara yerinin infeksiyon kapmasına neden olacaktır ve eskisinden daha acılı ve ağrılı bir iltahaba neden olacaktır. En kısa sürede bir Genel Cerraha görünüp, hekiminiz uygun gördüğü takdirde lokal ve ağızdan antibiyotik tedavisine başlanması uygun olabilir. Geçmiş olun dileklerimle.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam