İlk Yardım

Kardiyopulmoner Resüsitasyon  ( Hayat Kurtarma Dersi )

 

İlk Yardım Nedir?

      İlk yardım olayın olduğu yerdeki kişiler tarafından yapılan tıbbi yardimdir. Amaç hastayı doktor ve tibbi ekip ( Ambulans vs.. )  gelene kadar hayatta tutabilmektir.

 

Acil Yardım?

      Doktor tarafından tıbbi ekipman ile yapılan yardım biçimine denir. Acil yardımla, ilk yardım aynı şey demek değildir. İlk yardımı tıp bilgisi olmayan kişiler tarafından da yapılabilir ancak acil yardım sağlık personeli ile yapılır.

 

Yeni KPR kılavuzu: KASIM 2010 yılında kpr kılavuzu yenilendi  değişiklikler nelerdir ?

-Göğüsün tam ortasına basılır  ( Eski kılavuzda Sternum 1/3 altınaydı. )

-Eğer ağızdan-ağıza solunum yapmak istemiyorsanız sadece kalp masajı yapın dakikada 100 Kere.  ( Eski kılavuzda mutlaka böyle bir madde vurgulu olarak belirtilmemekte. )

-Özellikle kalp masajına ara verilmemesi baskılı tarzda anlatılmıştır. Çünkü kalp masajına ara verirseniz hastanın tansiyonu ( kan basıncı ) düşer ve gerekli kan dokulara ulaşamaz.  Kalp masajı yapmamızın amacı kan basıncını artırıp kanın dolaşımını sağlamak. Dolaşım durursa kan oksijenlenemez ve vücut solunum olsa bile dolaşım olmadığı için hasara uğrar.

-Atropin kullanımı kaldırılmıştır. ( Kasım 2010 )

-Erişkin hastada eğer dolaşım sağlanırsa solunum olmadan tam 4 dakika nöral hasar oluşmadan kurtulabilir.

Kpr ( Kardiyopulmoner Resisütasyon için yazımız : https://www.tibbiyardim.com/cpr.html )

 

Prekordiyal Yumruk ( Kalbe yumruk yöntemi ) Nedir?

Profesyonel sağlık personeli tarafından şahit olunmuş ( yolda veya başka bir yerde görülmüş)  veya defiblatör hazırlanıncaya kadar tek bir prekordiyal ( Göğüs orta bölgesine) darbe ( vurulması ) uygulanabilir. Arrestin ( Kalp Durmasının) 30. Saniyesinden sonra başarılı oma ihtimali azdır.

 

Post-Resüsitasyon Bakım  Nedir?

Hasta kardiyopulmoner Resüsitasyon uygulandıktan sonra hasta komada kalabilir yada blinci uzun süre yerine gelmeyebilir. Bu süre içerisinde yapılan bakıma post-resüsitasyon yada uzun bakım denir.

 

Kalp Masajında önemli noktalar:

1-) Kalp masajında bastığınız ( kompresyon ) yaptığınız yer 3-5 cm içeri çökmeli.

2-) Sayısı dakikada 100’defa yapılmalıdır.

3-) ARA VERiLMEMELİDİR.

Ani Kalp Durması ( Kardiyak arest ):

75 yaş altı ölümlerin %40’ı KVS ( kardiyo vasküler sistem, kalp hastalığından) hastalığından gerçekleşir. AKD ( ani kalp durması ), koroner damar hastalığında hastaların %60’nın ölümünden sorumludur.

 

Otomatik Eksternal Defibrilatör:

      Prognozu ( gidişatı ) iyileştiren en önemli faktördür. Defiblatör geciktikçe hastanın yaşama şansı azalır. Ventriküler  febrilasyonlu hastalarda geçen her dakikada  hastanın yaşama şansı %10 azalır. 1. Dakikada hastanın kurtulma şansı %90’dır. 10. Dakikadan sonra kurtulma şansı %10’un altına düşer.  20 dakika içerisinde geri dönmeyen hastanın geri dönme ihtimali kalmamıştır.

Bu kadar önemli bir cihaz maalesef ülkemizde her yerde bulunamıyor. Özellikle hava alanı, metro, tramvay, ibadethane ve toplu yaşam alanlarında kullanımı ile bir çok hastanın hayatını kurtaran cihaz ülkemizde henüz bu alanlarda sınırlı sayıda var. Lasvegas’ta bir kumarhaneye konulan defibrilatör ve krupiyelere defiblatör kullanımının öğretilmesiyle %80’e varan başarı sağlanmıştır.

Eğer insanlar bu konuda bilinçlendirilirse çok sayıda insanın hayatı kurtarılabilir. Kullanımı çok basit sadece pedleri bağlamak ve belirilen sesli uyarı sistemiyle tuşa bağlamak yeterlidir.  Umarım devletimiz bu açığı görür ve daha fazla kurtarılabilecek hastanın ölmemesi için, toplu yaşam alanlarına bu cihazların kurulumunu gerçekleştirir.

 

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam