Kanser Nedir ? Nasıl Oluşur ? Nasıl Korunabiliriz?

Kanser Nedir ? Nasıl Oluşur ? Nasıl Korunabiliriz?

Bir Okurumun Yazdığı Soru Üzerine Cevabım:

Orijinalden alıntı: Mk4Ever.

Aklıma takılan bir durum var.Şimdi vücudumuzda saniyede 100binlerce hücre yenilenmesi oluyor.Kanser denilen olay bir tane anormal hücrenin aşırı çoğalması sonucu meydana geliyor diye biliyorum.Durum böyle ise bu olayın yaşanması kolay gibi duruyor.Ayrıca her yerde hücre oluyor nasıl oluyorda bazı organlarda daha çok görülüyor?

Soru önceliği olarak önce sizin sorunuza cevap verelim Sn. Mk4Ever. Çok güzel bir soru olmuş. Kanser nasıl oluşur? ve kanser neden vücudumuzun bazı bölümlerinde daha çok görülür?

Önce 1. Sorumuzdan başlıyalım:


Kanser Nasıl Oluşur?

Vücudumuzda bildiğiniz gibi bir gün içerisinde milyonlarca hücre ölüp yerine yenileri konuluyor. Nasıl oluyorda bu döngü bozulmuyor ? Normalde hücrelerin sınırlı sayıda bölünmek için programlanmışlardır. Ancak bazı hücreler çeşitli faktörlerinde etkisiyle bu programa uymazlar ve sınırsız çoğalma yönüne giderler, bu programı bozulmuş ve sürekli prolifere ( çoğalan ) olan hücreler kanserli hücreleri oluşturur. Fakat bu hücrelerin hesaba katmadıkları vucudumuzda bu hücreleri tanıyan ve yok eden hücreler vardır bunlar NATURAL KİLLER(Nk hücreleri) ( Doğal Katil hücreler) denir. Bunlar insan vücudununb polisi devriyesidirler. Hergün kanın akımıyla beraber vücudumuzun bütün hücrelerini gezerler. Normal hücrelerin zarlarında bu polislerden kurtulmak için taşıdıkları bir reseptör dizisi vardır ( bir nevi nüfus cüzdanıda diyebiliriz ) bu reseptörler hücrenin normal programına göre bölündüğünü ve vücudun elemanı olduğunu gösterir. Nk hücreleri bu reseptörleri tanır ve bu reseptörü taşıyan hücrelere dokunmaz onları yok etmez.

Ancak kafasına göre bölünmeye çalışan hücreler ( bunlarıda sokakta insanı rahatsız eden serseriler olarak hayal edebiliriz ) bu hücreler bu kimliği taşımadığı için Nk hücreleri bu hücreleri gördükleri anda onları yok ederler. Normalde insan vücudunda bir gün içerisinde bir yüzlerce kanserli hücre oluşur ama kanser olmayız nedenini kahraman polislerimiz olan Nk hücrelerine borçluyuz. Peki nasıl oluyorda kanser oluyor bu devriyelerimiz varken ? Bunun 2 sebebi var 1. si vucuttaki nk sayımızın yaş ile beraber azalması baskılanması ve Kanser olan hücrelerin evrimleşerek bu reseptörlere sahip olması. İşte kanser dediğimiz oldu bu serseri hücrelerin nüfus cüzdanı alarak polisiye devriyesinden kurtulmasıyla alakalı bir durum. Yani sınırsız bölünen kanser hücrelerini nk hücresi vücud hücresi zannederek bunlara dokunmaz bu hücrelerde sınırsız bölünme gücüne sahip oldukları için sürekli bölünürler.

Asıl korkulan durumlardan biride bu serseri hücrelerin ( kanser hücrelerinin ) bir miktar büyüdükten sonra kan,lenf,ekilme yoluyla başka yerlere gidip orda çoğalmalarını devam ettirmeleridir. İşte metastaz dediğimiz olay budur. Kanser hücrelerinin bir kısmının bulunduğu yerlerden kan,lenf yoluyla,ekilme yoluyla bir yerden diğer yere taşınma işlemine Metastaz deriz. Halk arasında sıklıkla duyduğunuz karaciğerine metastaz yapmış, kemiğine metastaz yapmış dedikleri olgu budur. Metastazik hücreler peki neden bazı organları özellikle severler ? Neden her kanser farklı hücreye metastaz yapar sorusunun cevabı ise gayet basit. Kanser hücreleri ancak rahatça çoğalabildikleri yerleri severler, mesela prostat kanseri kemikte daha rahat edebileceği için kemiği tutar yada tiroid kanseri akciğerlere metastaz yapabilir, kanserli hücrelerin en çok sevdiği yerlerden biride karaciğerdir çünkü karaciğerin kanlanması çok fazladır. Kanserli hücreler çok daha fazla çoğalabilmek için aşırı miktarda kanlanmaya,glikoza (şekere) ve diğer kan elamanlarına ihtiyaç duyarlar bu yüzden kanlanmanın fazla olduğu yerlerde kanser hücreleri daha fazla görülür.

 

Kanser Neden Olan Faktörler Nelerdir ?
1-) Genetik Faktörler:

Bazı kanserler genetik özellik taşır yani bazı kişiler serseri hücrelerin çoğalmasına hassastırlardır, bunu çift vuruş hipoteziyle açıklayalım. Hücreleriniz Normal bölünüyor fakat hücreleriniz bazı faktörlere çok duyarlı ( radyoterapi yada radyasyon gibi) bu faktörlerle genetik yapısı müsait olan bir kişi birden çok maruz kalırsa, bu hücreler transforme ( değişime uğrayıp ) kanserleşirler. Bu genetik kodlanmış bir özelliktir o faktörle karşılaşıldığında ortaya vücudunuzun kimliğini taşıyan kanserli hücreler çıkar.

2-) Sigara Kullanımı:

Sigara vücuttaki nk hücrelerinizin sayısını ve işlevlerini azaltarak kanserli hücrelerin ortaya çıkışını artırır. Ayrıca sigara dumanında bulunan zehirli maddeler hücreleri tekrar tekrar uyararak ve işlevlerini bozarak o hücrenin kanserleşmesine sebep olurlar.

3-) Radyoterapi,radyasyon:

Radyasyonda hücrelerinizin DNA yapısını bozarak o hücrenin kanserleşmesini sağlar. Bozuk DNA’ya sahip hücreler sürekli bölünerek çeşitli bozuklukta hücreler meydana getirir.

4-) Bazı virüsler:

Bazı onkogen virüsler hücrelerinizin DNA’sına kendi kodlarını göndererek hücrenin DNA’sını bozarlar bu virüslere örnek olabilecek virüslerden biride kadınlarda serviks kanserine Neden olan HPV 6-11 sınıfı virüslerdir.
5-) Beslenme Tarzı:

Aşırı yağlı beslenmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmeninde kolon kanseri ve rektum kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Fast-food tarzı yaşam ve füzenli beslenmeme özellikle GİS ( Gastrointestinal sisem ) ( Sindirim sistemi) tümörlerine neden olmaktadır.

6-)Uzun Süre UV ışığına maruz kalmak ( Uzun süre ultraviyole ışınına maruz kalmak ):

Uzun süre ve kontrolsüz güneşlenmeninde cilt kanseri olmayı artırıcı yönde etki ettiği ve UV ışının hücre DNA zincirindeki bazı bazları yıkarak hücrenin DNA’sını bozduğu kanıtlanmıştır.

7-)Zehirli Maddeler:

Benzen gibi çeşitli plastik boyalar ve çeşitli kimyasal maddelerin ( Eski baca temizleyicileri testis kanserine neden olur ) vücut ile teması yine kansere sebep olur.

8-)Sigarayla Beraber Alınan Alkol:

Sigarayla Beraber alınan alkolde özefagus kanserleri açısından en tehlikeli gurubu oluşturuyor. Günde 1 paket sigarayla beraber içtiğiniz 2 duble içki özefagus kanser riskiniz TAM 45 kat artırır.

En çok kanser çeşitleri:

Meme kanseri
Akciğer kanseri
Özefagus kanserleri
Prostat kanseri
Mide kanseri
Kalın barsak kanseri
Rahim ağzı kanseri
Serviks kanserleri


Peki Kendimizi Kanserden Koruyabilirmiyiz?

Genetik faktör tabanlı kanserler hariç bu sorunun cevabı evet kendimiz kanserden koruyabiliriz.
1-) Düzenli Beslenerek antioksidan ağırlıklı.
2-) Sigarayı be alkolü bırakarak.
3-) Zehirli maddelere temas etmiyerek.
4-) Şüphelendiğimiz anda doktorumuza başvurarak ( kanserde erken tanı çok önemlidir hayat kurtarır)
5-) Spor yaparak aşırı kilo almaya karşı kendimizi koruyarak.
6-) Aşırı güneş ışığına özellikle yaz aylarında maruz kalmayarak.
7-) Bazı virüsler cinsel yolla bulaşır korunarak ( HPV virüsü genelde heteroseksüel ilişki ve anal penatrasyonla geçer)

Yazdılarımın tamamı orjinaldir.

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

2 Yorum

  1. irem-beste dedi ki:

    çokkkkkkkkkkkkk tşk ederim performans ödevimde

  2. melisa dedi ki:

    allah razı olsun ..





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam