Kilo Vermede Psikolojinin önemi nedir ?

 Kilo vermede psikolojinin önemi nedir?

 

Bir okurumuzun Sorusu Üzerine:

Anladığım kadarıyla Sn K-orn siz hedefe kilitlenmişsiniz. Sağlıklı yaşam konusunda tuzu az tüketmeniz, kola gibi zararlı ve gereksiz içecekleri bir kenara atmanız ve çikolatayı sınırlandırmanız psikoloji açısından bu işi ne kadar ciddiye aldığınız konusunda bir fikir veriyor.

Ailenizde bulunana hipertansiyon ve şeker hastalığı bakımından risk grubundasınız bu yüzden de bahsettiğimiz ürünlerden uzak durmanız gelecekteki sağlığınız açısından çok önemlidir. Hipertansiyon ve Diabetle ilgili yazdığım yazılara sitenin içerisindeki Dahiliye bölümünde ulaşabilir ve ayrıntılı bilgi temin edebilirsiniz.

Gelelim motivasyona elbetteki kilo verme süreci insanı zorlayan ve bazen de kısıtlayan ( bazı yiyecekler yönünden ) bir süreçtir. Ancak her hareketin başlangıç noktası olan insan zihni bunu yenebilecek kapasitededir. Gelin sizinle pratik bir düşünme metodu uygulayalım:

 

1-) Kendinize güvenin:

Özellikle diyet ve kilo verme sürecinde kişinin kendine güveni çok önemli. Geçmişteki başardığınız işlerden ilham alın, geçmişte birçok zorlu sürecin altından nasıl kalkmayı bildiyseniz ve başarıya ulaştıysanız kilo verme yolunda da geçmiş zaferleriniz size ilham kaynağı olacaktır. Bu bir maratondur ve maratonu ancak iyi hazırlanmış bir beyin kazanabilir. Elbette bir maraton koşucusu gibi sizin de önünüze engeller çıkacak, belki çok yorulacak belki yarışı bırakma fikri aklınızda bir yılan gibi dolaşacak ancak SİZ yorulmayacak, direnecek ve bu yarışı bitirmek için son gücünüze kadar savaşacaksınız. Düşünün ki bu maratonun sonunda ödül olarak hayatınız geleceğiniz var. Sizin kupanız hepsinden herkesinkinden büyük çünkü sizin ödülünüz SAĞLIKLI BİR YAŞAM. Bu ödülü göz önünde bulundurarak sağlığınız için koşun marotonu geleceğiniz için koşun. 100 kg bir insan olup etrafınızın size alaycı gözlerle bakmasına izin vermeyin evet şuan elinizde yarışı bitirmek koşun ve size vadedilen ödülünüzü alın.

 

2-) Hedefler Belirleyin:   

Japonya’da geçen bir olaydan bahsedelim önce. Usta bir ok atıcısı öğrencisini yetiştirmektedir. Usta oku her attığında hedefi tam 12’den isabet ettirmektedir. Öğrenci şaşkınlık içinde ustasını izlemektedir. Usta der ki “ Jatkisu gel ve gözlerimi bağla “ öğrenci hemen bir bez parçasıyla hocasının gözlerini bağlar ve merak içinde izlemeye koyulur. Öğrenci hocasının tam bir usta olduğunu ve bu şekilde bile hedefi tam 12’den vuracağını düşünür ve hocasıyla övünmeye başlar. Hocası oku atar fakat ok hedef tahtasını bile vuramadan az ileri düşer. Öğrenci şoklar içindedir Hocasına sorar “ Usta neden hedefi tam vuramadın, kesinlikle vuracağını düşünmüştüm “ . Hocası Jatkisu’ya cevap verir “ Sana bir şey öğretmeye çalıştım küçük Jatkisu asla görmediğin hedefe ateş etme çünkü bir hedefi göremiyorsan asla ona ulaşamazsın”. Bu örnekte de olduğu gibi insanların kilo vermede belirli hedefleri olmalıdır. Hedefsiz bir kilo verme asla ve asla düşünülemez ve amaçlanan nokta afaki ( gerçek olmayan ) bir nokta olursa asla hedefe erişilemez. 3 ayda 30 kilo vereceğim gibi bir hedef afaki ve gerçek olmayan hedefler arasındadır. Çoğunlukla böyle gerçek olmayan ve hayal ürünü, fantezi olarak düşünülen rakamlara ulaşılamadığı anlaşıldığında çoğu kez diyet ve spor bırakılır, kişi hayal kırıklığına uğrar. Bu da kişinin bir daha diyet ve spor yapmasının önündeki en büyük engelleri oluşturan oluşumlardan biridir. Başarısız birçok girişimi olan kişi en sonunda bunu kabullenir ve yeni girişimler yapmaktan sakınır. İşte bu yüzden lütfen ulaşabileceğiniz hedefler seçin ve bunu zamana yayın. Bu bir 100 metre koşusu değildir ve o kadar hızlı olması beklenen bir süreçte değildir. Mesela 6 ayda 10 kilo vermek yada 1 yılda 15 kilo vermek gibi hedefler seçilebilir. Kişinin hangi hedefe ulaşabileceği konusunda bir öngörüsü olmalı ve buna göre davranmalıdır. Özetlemek gerekirse ulaşabileceğiniz mantıklı hedefler seçin ve ona göre diyet ve spora başlayın.

 

3-) Gelişmelerinizi Not Edin:

Bir defter ya da not defteri alarak her gün ona hangi kiloda olduğunuzu kaydetmeye başlayın. Gün içerisindeki eksilerinizi ve artılarınızı bu deftere kaydedin. Mesela o gün yememeniz gereken ağır bir yemeği yada o gün görüp canınızın çektiği fakat zararlı olduğunu bildiğiniz için yemediğiniz çikolatayı da defterinize yazın. Her gün aynı saatte tartılıp bunu defterinize not edin. Bu sizi ileride kilo verdikçe daha çok motive edecek ve gün içinde siz farkına varmadan yapmış olduğunuz kötü ve iyi alışkanlıkları daha rahat görmenizi sağlayacaktır. Sağlıklı kalmak bir yaşam biçimidir; sabır ve süreklilik gerektirir.

 

4-) Çeldiricileri yönlendirin:

Her diyet yapanın karşısına çikolata, baklava, dondurma, cips, çerez gibi yiyecekler normal popülasyonun gördüğünden daha fazla çıkar : ) . Bunun nedeni ise sizin arasıra bu yiyeceklere koşullanmanızdır. Çeldiricileri yönlendirmek dediğimiz şey Örn: Arkadaşlarla bir yere oturmaya gittiniz ve herkes kola istedi siz mümkünse soda isteyin. Evde tatlı ve zararlı bir tatlı yapılmış ve siz bunun zararlı olduğunu biliyorsanız meyveyi tercih edin. Lokantada yağlı ve sağlıksız ürünler yerine sebze ve az yağlı yemekleri tercih edin. Yani kısaca ortamda sizde yiyin ancak yediğiniz ürünlerin kalorisini ve sağlığını hesaba kadar yiyin. Arkadaş, anne, lokanta, misafir kurbanı olmayın unutmayın ki siz sağlığınız için koşuyorsunuz ve sağlığınızla sizin aranıza kimsenin girmesine izin vermeyin. Bunları ertelerseniz yada sizde toplum gibi yemeye başlarsanız yine yaptığınız ve uygulamaya çalıştığınız yöntemler boşa çıkacaktır. Bu kadar yorulmanızı ve çabanızı bir tatlıya- dondurmaya- çikolataya değişmeyin.

 

5-) Kilonuzu Sürekli olarak düşünmeyin:

En çok yapılan hatalardan biride sürekli tartıya çıkma hastalığıdır. Genelde ilk günlerde görülen bu hastalık kişinin su bile içtiğinde tartılmasını sağlar. Unutmayın ki fizyolojik ( normal ) olarak gün içindeki kilonuz değişmektedir, bu yüzden günün belirli bir saati sadece bir kez tartıya çıkın. Eğer sürekli kilonuzu ve nasıl gittiğini düşünürseniz otamatik olarak beyniniz buna şartlanacak ve hiç istemediğiniz kadar yiyecekleri yeme ihtiyacı hissedeceksiniz yada başka bir açıdan su içtiğinizde tartılacak moralinizi bozacak ve motivasyonunuzu kaybedeceksiniz. Ne demiştik motivasyon kilo vermeden anahtar rolünde. Bu yüzden sürekli tartıya çıkarak motivasyonunuzun bozulmasına izin vermeyin.

 

Zayıflamak ve Tok Tutan Besinler Hakkındaki Diğer önerilerimi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz:

 

www.tibbiyardim.com/zayiflamak.html

Yazının Tamamına Ulaşabilmek için:

Kilo Vermekle ilgili Okur Sorusu 

 

Yazar Notu: Sayın K-orn öncelikle yazının uzun olacağı ve cevabın biraz gecikeceği konusunda size bilgi vermiştim. Sabrınızı ve ilginiz için tekrar teşekkürler. Umarım sizin ve diğer okurlarımız için faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. Sağlık ve Mutlu bir yaşam dileğiyle. Hoşçakalın.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR….

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam